Žolinės Rumšiškėse – ir linksmai, ir prasmingai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 15 dieną švenčiama Žolinė. Ta proga Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į šventę visai šeimai.

Žolinė yra katalikų šventė, kurioje minimas Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimas į dangų. Žmonės pagerbia Mariją su gėlėmis, taip pat dėkoja už derlių: „Per Žolinę dėkavoja Marijai, kad visko mums priaugino ir tada Marija atsisveikina, skirias nuo mūs ir eina dangun, o mums viską palieka: gyvenkit, dirbkit, valgykit“ (Šalčininkai).

Lietuvos liaudies buities muziejus šią dieną kviečia atvykti šeimas, jų draugus ir gimines į Žolinės šventę. Aukštaitijos kaime, Račkiškės koplyčioje, 12 val. bus aukojamos Šv. Mišios, po kurių tradiciškai bus šventinamas šiųmetinis derlius, gėlės ir žolynai. Žmonės, parsinešę žolynus iš bažnyčios, sudžiovindavo troboje, po to užkišdavo ant aukšto, klėties, tvarto, kad perkūnas netrenktų. Jie būdavo tarsi namų globėjai.

Aukštaitijos kaime vyks kermošius, šventės dalyviai susipažins su vaistingų augalų gydomosiomis savybėmis, žais kaimiškus žaidimus, dalyvaus derliaus viktorinoje, jodinės žemaitukais ir linksminsis su ansambliais ir kapelomis.

Taip pat grįšime į praeitą amžių – kelionės laiku programos dalyviai: muziejininkai ir savanoriai, pakvies lankytojus kartu patirti XX a. 3-4 deš. šventadienio kaime nuotaiką. Teatro mėgėjų lauks Liudvinavo teatro „Žalias sodas“ spektaklis ir Kauno šunų dresūros mokyklos „Reksas“ atstovų šou programa: vežimo tempimas, šuniukų futbolo ir krepšinio rungtynės, įvairūs cirko triukai.

Norintiems dar daugiau įspūdžių – 11 val. iš Kauno marių prieplaukos Pažaislyje į muziejų plauks laivas „Nemunas“ (daugiau informacijos telefonu +370 686 00829).

Lietuvos liaudies buities muziejus ragina nepamiršti atsivežti geros nuotaikos, lauko gėlių puokštelių, vaisių ir daržovių, išaugintų savo soduose! Daugiau informacijos rasite internetiniame tinklalapyje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių