Režisierius J.Vaitkus rengiasi dar vienai premjerai

Balandžio 24 ir 25 d. Lietuvos rusų dramos teatre numatoma premjera - bus pristatytas teatro vadovo, režisieriaus Jono Vaitkaus spektaklis „Vargas dėl proto“ pagal klasikinio rusų autoriaus Aleksandro Gribojedovo komediją.

Į mokyklines chrestomatijas patekusios pjesės siužetas paprastas: jaunas dvarininkas Čackis grįžta iš užsienio pas savo mylimąją Sofją, bet toji pasitinka jį gan šaltai - jos širdis jau priklauso kitam - Molčalinui, jos tėvo sekretoriui. Visos komedijos metu Čackis mėgina išsiaiškinti, kas gi yra jo mylimosios išrinktasis, deklamuoja iškalbingus monologus, kuriais demaskuoja Maskvos aukštuomenę, bet viso to rezultatas - apie jo beprotystę pasklindantys gandai. Pjesės finale Čackis nusprendžia išvykti iš Maskvos...

A.Gribojedovo amžininkai pjesėje (sukūrimo metai – 1816-1824) įžvelgė aštrią socialinę satyrą, todėl rašytojui nepavyko jos nei publikuoti, nei pastatyti oficialioje to meto scenoje - neleido carinė cenzūra. Tačiau komedija „Vargas dėl proto“ (o tiksliau, tragikomedija, nes finalas visiškai nejuokingas) atspindi ne tik savo laikmečio dvasią, ji turi ir istorinę vertę; ji iki šiol nepaprastai įdomi, nepraradusi aktualumo, netgi nūdieninio skambesio. Pjesėje kritikuojamas obskurantizmas, tingumas, auštuomenės veidmainiavimas, konformizmas bei daugelis kitų, būdingų bet kokio laikmečio visuomenėms, ydų. Todėl nenuostabu, kad „Vargas dėl proto“ iki šiol yra vienas populiariausių teatro pastatymų Rusijoje.

Nors režisierius J.Vaitkus Rusų dramos teatre jau pastatė spektaklį „Juodasis Strazdas“ pagal britų dramaturgo D.Harrowerio pjesę, visaverčiu debiutu visgi derėtų laikyti būtent Gribojedovo „Vargą dėl proto“. Šios pjesės pastatyme dalyvauja ypač gausios kūrybinės teatro pajėgos: spektaklyje vaidins daugiau kaip 20 teatro aktorių! Pagrindinį komedijos herojų Čackį ir jo mylimąją Sofją įkūnys jaunosios kartos aktoriai Valentinas Novopolskis ir Aleksandra Metalnikova, suktąjį Sofjos tėvą, dvarininką Famusovą - Aleksandras Agarkovas ir Sergejus Zinovjevas.

Spektaklyje vaidinantys aktoriai guodėsi, jog jiems sunku dirbti su eiliuotu pjesės tekstu - jo išties daug, o ir senoji literatūrinė rusų kalba nėra jau taip lengvai įkandama. Tačiau daugiau nei tris valandas, kaip planuojama, truksiantį spektaklį turėtų sustyguoti J.Vaitkaus režisūra, kurios vienas iš esminių sprendimų - dvarininkų grupės, suabstraktintos iki bukagalvės masės ir pjesės protagonisto Čackio maksimalus supriešinimas scenoje. Anot režisieriaus, Gribojedovas pjesėje užkabino temas, kurios artimos ir šiai dienai, jos egzistuoja ir mūsų gyvenimuose: galbūt nuo autoriaus laikų pasikeitė gyvenimo būdas, kažkokie išoriniai veiksniai, tačiau esmė, liečianti žmonių santykius, politiką, valdininkiją, socialinį gyvenimą, nepasikeitė. „Spektaklyje norisi viską apibendrinti. Ir man svarbu, kad žmonės atsipeikėtų ir pradėtų save matyti kitaip“, - teigia J.Vaitkus.


Šiame straipsnyje: Jonas VaitkusVargas dėl proto

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių