Restauruojama Šemetų koplyčia-mauzoliejus

Radviliškio raj. restauruojama dvarininkų Šemetų koplyčia-mauzoliejus. Joje planuojama eksponuoti senųjų Šiaulėnų kapinių metalinius kryžius.

Paskutinį kartą Šiaulėnų koplyčia tvarkyta prieš 15 metų. Tuomet pakeistas vėtros nuplėštas stogas, sutvarkytas pastogės cokolis, tačiau nei vidus, nei išorinės sienos remonto nesulaukė, todėl jos būklė – gana prasta.

Koplyčia skaičiuoja jau 160 metų, jos statybai lėšų skyrė Diktariškių dvaro savininkas Juozapas Šemeta. Dvarininkas joje įrengė giminės mauzoliejų.

„Retas reiškinys Lietuvoje – kolumbariumas su 24 nišom ir jisai irgi bus restauruotas, nes yra žinoma 11 asmenų, kurie čia palaidoti. Yra palaidotas net vyskupas, kuris buvo atkeltas iš kitos koplyčios“, – sako Šiaulėnų seniūnas Vitas Pranas Tutkus.

Šiemet bus restauruota visa koplyčia. Ketinama atnaujinti ir marmurinį altorių. Jo būklė, anot seniūno, nėra bloga, tačiau trūksta dviejų kolonų, kurias reikės atkurti.

Atnaujinta koplyčia nestovės tuščia. Čia planuojama įrengti senųjų Šiaulėnų kapinių metalinių kryžių, kurie jau buvo nulūžę, ekspoziciją. Šiuo metu jų sukaupta per 60.

„Jie jau yra nuvalyti, o toliau su specialistais pasiderinsim, kaip juos toliau apdirbti. Ir galvojom, kad juos reikia eksponuoti ir kad matytų jaunimas, ateities kartos, kokie buvo daromi metaliniai kryžiai. O jie buvo kaltiniai, lietiniai kryžiai“, – sako seniūnas.

Šiaulėnų koplyčios restauravimas kainuos kiek daugiau nei milijoną litų. Darbus ketinama baigti šių metų gruodį.

 

 


Šiame straipsnyje: Šemetų koplyčia-mauzoliejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių