Pristatyta A. Peldavičiūtės-Montvydienės paroda

Trečiadienį buvo pristatyta išeivių dailininkės Ados Peldavičiūtės-Montvydienės paroda „Sugrįžusi Ados kūryba“, kurią Lietuvos dailės muziejui perdavė Lietuvių fondas.

Trečiadienį buvo pristatyta išeivių dailininkės Ados Peldavičiūtė-Montvydienės paroda „Sugrįžusi Ados kūryba“. Joje buvo pristatoma Lietuvių Fondo Lietuvai padovanota ir Lietuvos dailės muziejui perduota dailininkės kūrinių kolekcija: 26 kūriniai. Menininkė kartu su savo vyru išvyko iš Lietuvos metais į Ameriką. Parodos kuratorė sako, kad taip pasielgti ją privertė aplkinkybės.

„Kaip ir didelė dalis lietuvos dailininkų, kai karo banga priartėjo prie Lietuvos ir reikėjo pasirinkti arba Sibiras, arba gyvybė, ji ir pasitraukė iš Lietuvos“, – pasakojo parodos kuratorė Rima Rutkauskienė.

Dailininkė labiausiai mėgo portreto žanrą. Jos kūryba turi impresionizmo ir art deco stilių bruožų. Vėliau jos kūrybai didelę įtaką turėjo Amerikos kultūrinė aplinka. Dailininkė tarsi susikaupė ties filosofinėmis temomis, pamėgo pusiau abstrakčias ir abstrakčias kompozicijas.

„Jau ji nebedalyvavo veikloje Amerikoje. Ji kūrė portretus. Ji dirbo restauratore, paskui dirbo antikvariate, bet parodose nebedalyvavo. Lietuvių dailininkų sąjungai nebepriklausė“, – tęsė R. Rutkauskienė.

Ši paroda skirta Lietuvių Fondo 50-mečiui. Fondas buvo įkurtas 1962-antrais metais Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Jo pagrindinias tikslas buvo išlaikyti ir remti lietuvišką kultūrą, švietimą, lietuviškos kultūros centrus esančius už atlanto. Fondo pirmininkas sako, kad jų tikslai nuo pat ikiūtimo pradžios nepasikeitė.

„Norime toliau augti, 51 metus išbuvome ir tikslai nepasikeitė. Norime remti toliau. Turime 36 lietuviškas mokyklas. Rengiame kultūrinius renginius, jaunimui renginius, stovyklas“, – kalbėjo Lietuvių fondo tarybos pirmininkas Marius Kasniūnas.

Paroda veiks iki rugsėjo 1 dienos. Tiesa, tai jau trečioji Lietuvių Fondo muziejui padovanota dailės kolekcija. Anksčiau buvo padovanotas išskirtinės vertės Prano Domšaičio kūrybinis palikimas ir Mstislavo Dobužinskio Lietuvos provincijos piešinių kolekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nike air jordan 1 new love

nike air jordan 1 new love portretas
Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting tired of Wordpress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform. nike air jordan 1 new love http://www.redeemerbirmingham.org/buy.asp?url=nike-air-jordan-1-new-love-b-3282.html

cheap soccer jerseys authentic

cheap soccer jerseys authentic portretas
http://sacfa.org.za/userfiles/image/cheap-nfl-jersey/k19zsolympic-hockey-jerseys-unveiledzw02em.aspolympic hockey jerseys unveiled cheap soccer jerseys authentic http://www.worldsarts.it/public/upload/Media/cheap-nfl-jersey/ql58wfcheap-soccer-jerseys-authenticgl68ui.asp

A ST U T E 5

A ST U T E   5 portretas
Citata, kurios nesuprantu: Menininkė kartu su savo vyru išvyko iš Lietuvos metais ( ? ) į Ameriką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių