Prancūzijoje SMS žinutės gali būti panaudotos kaip įrodymai skyrybų bylose

Prancūzijoje SMS žinutės gali būti panaudotos kaip įrodymai skyrybų bylose
Prancūzijoje neištikimi sutuoktiniai turėtų būti atsargūs: čia meilužei ar meilužiui nusiųsta aistringa SMS žinutė dabar gali būti panaudota kaip įrodymas skyrybų byloje.

Įrodyti bus lengviau

Specialistai sako, kad birželį priimtas Prancūzijos Aukščiausiojo Teismo sprendimas SMS žinutes laikyti teisėtu neištikimybės įrodymu, sudarys sąlygas prancūzams lengviau išsiskirti. Anksčiau sutuoktiniams šioje šalyje dažnai tekdavo metų metus laukti galimybės išsiskirti, jei jie negalėdavo įrodyti, kad jų antroji pusė elgiasi netinkamai ar blogai.

Minimas Aukščiausiojo Teismo sprendimas liko beveik nepastebėtas, kol praėjusią savaitę apie jį nepranešė Prancūzijos žiniasklaida.

SMS žinutės Prancūzijoje jau seniai buvo laikomos įrodymais žmogžudysčių ir kitokiose kriminalinėse bylose, o naujuoju sprendimu ši praktika įtraukiama ir į šeimos teisę. Elektroniniai laiškai teismo procesų metu taip pat priimami kaip įrodymai.

Išsiskirti - sudėtinga užduotis

Skyrybos Prancūzijoje gali būti labai ilgas ir skausmingas procesas. Jei sutuoktiniai patys nesusitaria išsiskirti, skyrybų siekiantis asmuo turi įrodyti, kad jo sutuoktinis yra jam neištikimas ar blogai su juo elgiasi.

Jei teisėjo įtikinti nepavyksta, skyrybos skelbiamos tik po dvejų gyvenimo atskirai metų. Iki 2004-ųjų poros pagal Prancūzijos įstatymus skyrybų turėdavo laukti šešerius metus.
2007 metais Prancūzijoje buvo įregistruota daugiau kaip 273 tūkst. santuokų ir beveik 135 tūkst. skyrybų - tai reiškia, kad skyrybomis baigiasi kas antra santuoka.

Teisininkai giria sprendimą

Teisininkai gyrė minimą Aukščiausiojo Teismo sprendimą.

“Tai labai geras sprendimas, - sakė Paryžiuje dirbanti skyrybų advokatė Laurence Mayer. - Jis palengvina ... įkalčių rinkimą. Sakau savo klientams: jei gaunate SMS žinučių su įžeidimais, grasinimais, įvairiais dalykais, ... eikite ir užregistruokite jas (policijoje)".

Nebus laikoma privatumo pažeidimu

Šiuo Aukščiausiojo Teismo sprendimu panaikinamas 2007 metais priimtas Liono teismo sprendimas, pagal kurį SMS žinučių naudojimas teisme buvo laikomas privatumo pažeidimu.

Tačiau neištikimybė ir kiti sutuoktinių nusižengimai nedaro poveikio vaikų globos teisėms ar turto padalijimo klausimų, sakė L.Mayer.

Mobiliojo ryšio operatorius „Orange" paskelbė, jog techniškai įmanoma atgauti ištrintas SMS žinutes, jei nuo jų išsiuntimo nėra praėję daugiau nei 10 dienų, tačiau kompanija tokias žinutes be kliento sutikimo gali skelbti tik teismo nurodymu.

Vokietijoje sutuoktinio kaltės nereikia įrodyti

Kaimyninėje Vokietijoje poros išskiriamos po vienų gyvenimo atskirai metų ir ten nereikia įrodinėti sutuoktinio kaltės, todėl SMS žinutės skyrybų bylose neturi reikšmės.
Jungtinėse Valstijose SMS žinutės kaip įrodymai priimamos daugumoje valstijų, jei įrodoma, kad jos yra autentiškos.

Prancūzų požiūris į skyrybas keitėsi dar prieš minimą sprendimą dėl SMS žinučių.

„Anksčiau žmonės likdavo drauge dėl to, kad tai būdavo patogu, o dabar jie lyg niekur nieko nusprendžia gyventi atskirai, - sakė L.Mayer. - Žmonės nebenori likti, kad juos erzintų sutuoktinis, kurio jie negali pakęsti".  


Šiame straipsnyje: SMSžinutėįrodymasskyrybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių