Pingvinai gėjai ir vabalai sadomazochistai juokiasi iš Ch.Darwino

Charlesas Darwinas tvirtino, kad gyvūnai renkasi geriausią partnerį giminei pratęsti. Tai, anot jo, gali nulemti evoliucijos raidą. Tačiau evoliucijos teorijos kūrėjas nė nenutuokė apie albatrosų pateles lesbietes, biseksualias nykštukines šimpanzes, vabalus sadomazochistus arba pingvinus gėjus, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis „The Times“.

Homoseksualizmas gyvūnų pasaulyje

Homoseksualizmas yra taip plačiai paplitęs tarp gyvūnų, nuo žinduolių iki sraigių ir apvaliųjų kirmėlių, kad gali pakeisti jų DNR, rodo tyrimai.

Kalifornijos mokslininkai bando įrodyti, kad homoseksualus elgesys irgi yra natūralios atrankos būdas.

„Yra tūkstančiai tos pačios lyties gyvūnų poravimosi pavyzdžių. Tokie santykiai būdingi įvairioms rūšims – žinduoliams, paukščiams, ropliams, varliagyviams, vabzdžiams, moliuskams“, – rašo Kalifornijos universiteto mokslininkai Nathanas Bailey ir Marlene Zuk.

Gyvūnai užmezga vienos lyties santykius dėl įvairių priežasčių. Kartais jiems iškyla naujos giminės pratęsimo strategijos poreikis, kartais jie tiesiog suklysta.

„Vaisinių muselių patinai poruojasi su kitais patinais, nes jiems trūksta geno, atsakingo už lyčių skirtumus, – vieną iš gausybės pavyzdžių pateikė N.Bailey. – O štai delfinai taip elgiasi, stiprindami tarpusavio ryšius grupėje ir praktikuodamiesi santykiams su priešinga lytimi.“

Lytinių įpročių įvairovė

Laisano albatrosų patelė gali visą gyvenimą gyventi poroje su kita patele ir sėkmingai auginti jauniklius. Maždaug trečdalis šių albatrosų gyvena viena kolonija, ją sudaro vien patelės. Jos neaugina tiek daug paukščiukų, kaip heteroseksualios poros. Tačiau biologai nustatė, kad dviem mamoms geriau sekėsi auginti atžalas, nei vienišoms patelėms.

Afalinų patinai užmezga seksualinius santykius tiek su patelėmis, tiek su kitais patinais. Kas ketvirtas barzdotojo grifo partneris yra patinas.

Nykštukinės šimpanzės mėgsta masažuoti tos pačios lyties atstovui genitalijas ir netgi užsiimti oraliniu seksu.

Afrikietiška blakė peniu perskrodžia partneriui pilvą ir apsėklina jo kraują (mokslininkai tai vadina trauminiu apsėklinimu). Lygiai taip pat šių blakių patinai elgiasi ir su patelėmis.

Homoseksualizmas įtakoja evoliuciją

„Homoseksualus elgesys gali įtakoti evoliuciją, – tikina daktaras N.Bailey. – Pavyzdžiui, skėrys, ant kurio užlipo kitas skėrys, gali prarasti gebėjimą išskirti chemikalą, kliudantį kitiems patinams su juo poruotis.

Paprastos rupūžės po homoseksualių santykių ima skleisti kiek kitokius garsus.“

Mokslininkai N.Bailey ir M.Zuk visgi suabejojo, ar gyvūnų elgesį galima paaiškinti žmogui būdingomis sąvokomis, tokiomis kaip gėjus, lesbietė, sadomazochistas.

„Neįmanoma sužinoti, ko gyvūnai nori. Mes galime tik stebėti, kaip jie elgiasi“, – straipsnį žurnale „Trends in Ecology & Evolution“ reziumuoja autoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių