Pasauliui pristatytas S. Loznicos filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“

  • Teksto dydis:

Tarptautiniame kino festivalyje IDFA įvyko naujausio režisieriaus Sergejaus Loznicos filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ pasaulinė premjera.

Į filmo premjerą Amsterdame atvyko pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, profesorius Vytautas Landsbergis.

Svarbiausiame ir didžiausiame dokumentikos festivalyje pasaulyje  pristatytas garsaus režisieriaus S. Loznicos filmas pasakoja apie lietuvių tautos kelią į nepriklausomybę, kuriame naratoriaus vaidmuo tenka profesoriui V. Landsbergiui. Dekonstruodamas svarbius Lietuvai įvykius, režisierius atskleidžia kokią sudėtingą šachmatų partiją sužaidė lietuvių tauta prieš blogio imperiją, sukeldama jos žlugimą.

Profesorius V. Landsbergis po filmo premjeros Amsterdame sakė didelis žmonių susidomėjimas mūsų tautos įvykiais liudija šio filmo svarbą ir reikšmę.

„Man buvo įdomu ką Vakarų pasaulis žino apie mūsų įvykius. Dėl šio filmo sužinos tikrai daugiau. Man tai svarbu, nes tai mano gyvenimo dalis, mano tautos gyvenimas, bendras likimas,“ –  sako profesorius V. Landsbergis.

Anot režisieriaus S. Loznicos,  filme prisimindamas dramatiškus ir lemtingus įvykius, kurie pakeitė Lietuvos, Baltijos šalių ir, galiausiai, Sovietų Sąjungos lemtį, profesorius padeda atskleisti visos kartos, paliestos 10-ojo dešimtmečio „permainų vėjų“ portretą.

„Tų žmonių patirtis unikali, ji turėjo būti apmąstyta ir išsaugota. Man atrodo, lietuvių istorija ir jų duota laisvės pamoka labai svarbu dalintis su visu pasauliu. Nes ji gali įkvėpti naujas, dar vis priespaudoje ar diktatūroje gyvenančių šalių kartas, tebekovojančias už tikrąją nepriklausomybę ir laisvę“, – sako filmo režisierius S. Loznica.

Konstruodamas įtaigią istorijos pamoką apie Sovietų sąjungos žlugimą, kuriame lemtingą vaidmenį atliko lietuvių tauta, režisierius to meto įvykius atskleidžia per unikalius, dar niekur nematytus archyvinius kadrus.

„Režisierius S. Loznica garsėja kaip istorijos metraštininkas, kuriam pavyksta iš šono pažvelgti į svarbiausius Rytų Europos istorijos įvykius ir juos atskleisti tik jam pavaldžia unikalia kinematografine kalba. Tai, kad jis ėmėsi kurti pasakojimą apie Lietuvai svarbius įvykius – prasmingas reiškinys ne tik Lietuvai, bet ir pasauliui. Tarptautiniame IDFA festivalyje apsilanko iki 300 000 žiūrovų, kurie turės galimybę pasižiūrėti įtaigų ir aktualų šiomis dienomis pasakojimą apie žmogaus laisvės troškimą, galintį sukelti atoritarinių imperijų griūtis“, – sako filmo prodiuserė Uljana Kim.

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ – tai 24-asis S. Loznicos dokumentinis filmas. Visi ankstesni tiek dokumentiniai, tiek vaidybiniai režisieriaus filmai buvo pristatomi A klasės tarptautiniuose festivaliuose ir pelnė jam per 300 apdovanojimų. Naujausias režisieriaus filmas pakviestas į pagrindinę IDFA festivalio konkursinę programą.

„Esu nepaprastai laimingas, kad S. Loznicos filmo pasaulinė premjera įvyko būtent IDFA festivalyje. Kad režisierius, kuriuo tikrai žaviuosi leido mums – žiūrovams nusikelti į Lietuvai svarbius įvykius ir žiūrint filmą tapti tų svarbių politinių įvykių dalimi. Mums buvo didelė garbė šiuos įsimintinus lietuvių tautos istorijos momentus stebėti drauge su filmo herojumi profesoriumi V. Landsbergiu. Jo atvykimas į pasaulinę filmo premjerą Amsterdame, visai mūsų IDFA komandai reiškia tikrai labai daug,“ – sako IDFA meno vadovas Orwa Nyrabia.

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ Lietuvos kino teatrų žiūrovams bus pristatytas sausio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Milda

Milda portretas
Godus seniokas ir kada jam bus gana.

Laimonas

Laimonas portretas
V.Landsbergis nedalyvavo disidentiniame judejime. V.L. buvo LTSR pilietis, lojalus tuometinei sovietu valdziai. Naujas filmas apie V.L. yra propagandinis kurinys, skirtas imperijos ,,griovejo,, prestizui pakelti.

Kas

Kas portretas
Kas pakels suniui uodega jei ne pats sau prunskiene nusipelnusi labiau uz lasbergi kodel apie ka filmu nekuria
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių