Muziejų kelias pasuko į Suvalkiją

  • Teksto dydis:

Prasidėjus kalendoriniam rudeniui, „Lietuvos muziejų kelias“ persikėlė į Suvalkijos (Sūduvos) regioną, kuriame muziejai vysto „Vasario 16-osios kūrėjų ir puoselėtojų“ temą. Šis regionas Lietuvai davė daug iškilių, žymių ir šviesių asmenybių, todėl renginiai ir veiklos čia tęsis ilgiau nei tris savaites – iki pat rugsėjo 27 d.

Artimiausią savaitę lankytojams veiklas siūlo Marijampolės kraštotyros muziejus ir Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus. Apsilankę renginiuose daugiau sužinos apie žymius XIX a. pab.–XX a. pr. asmenybes (Petras Arminas-Trupinėlis, Petras Kriaučiūnas, Justinas Staugaitis, Kazys Grinius) žymius nepriklausomos valstybės kūrėjus ir puoselėtojus, kilusius iš Vilkaviškio krašto ir mažiau žinomus, nusipelniusius marijampoliečius.

Programa:

Rugsėjo 5 d., Marijampolės kraštotyros muziejus (Vytauto g. 31, Marijampolė)

14 val. „Saulėračio“ galerijoje vyks Lietuvos dailės muziejaus filialo LIMIS centro parodos „XIX a. II p.–XX a. pr. Lietuvos valstybės politikos, kultūros, mokslo, visuomenės elitas ir jo aplinka“ atidarymas. Parodoje – teminiai stendai, kuriuose panaudotos senosios fotografijos iš 25 Lietuvos muziejų, dalyvaujančių tarptautiniame senųjų nuotraukų, skaitmeninimo ir sklaidos projekte „Europeana Photography“. Paroda skirta svarbiausiems XIX a. II p.–XX a. pr. įvykiams ir asmenims pažymėti.

15 val. – ekskursija po Marijampolės miesto centrą „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai. Marijampolė – Tautos atgimimo sostinė“. XIX a. pab.–XX. a. pr. Marijampolė buvo tapusi vienu iš svarbiausių tautinio atgimimo centrų, kuriame gyveno ne tik žymios XIX a. pab.– XX a. pr. asmenybės (Petras Arminas-Trupinėlis, Petras Kriaučiūnas, Justinas Staugaitis, Kazys Grinius), bet ir mažiau žinomi marijampoliečiai – tautinio atgimimo dalyviai. Ekskursijos metu bus galima išgirsti ir jau žinomus, ir mažai girdėtus faktus apie šiuos asmenis, aplankyti Marijampolės miesto vietas, kuriose jie gyveno.

18 val. – Navasodų k., Sasnavos sen., Marijampolės raj. – stogastulpio, skirto Navasadų kaimui ir kunigui istorikui Jonui Reitelaičiui atminti, atidarymas.

Rugsėjo 8 d., Vilkaviškio rajono Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centras-muziejus (Dvaro g. 6, Paežerių k., Šeimenos seniūnija, Vilkaviškio r.)

Kultūros renginys „Tiesos ir meilės keliu“, skirtas žymiausiems nepriklausomos valstybės kūrėjams ir puoselėtojams, kilusiems iš Vilkaviškio krašto. Mokslinėje konferencijoje bus skaitomi pranešimai apie J. Basanavičių, V. Kudirką, J. Vailokaitį, D. Malinauską, A. Kriščiukaitį-Aišbę, K. Grinių ir kt. Išsamią konferencijos programą rasite čia.

Rugsėjo 9 d. 11 val., Marijampolės kraštotyros muziejus (Vytauto g. 31, Marijampolė)

Ekskursija po Marijampolės miesto centrą „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai. Marijampolė – Tautos atgimimo sostinė“.

Projekto rengėjas – Lietuvos muziejų asociacija ir 55 muziejai visoje Lietuvoje.

Projektą remia – Lietuvos kultūros taryba.

Informacinis remėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Išsami programa skelbiama Lietuvos muziejų portale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių