Mirė iškilus britų režisierius A. Parkeris

Penktadienį mirė britų režisierius Alanas Parkeris, sukūręs tokius filmus kaip „Bagsis Malounė“ (Bugsy Malone), „Vidurnakčio ekspresas“ (Midnight Express) ir „Evita“. Jam buvo 76 metai.

Režisieriaus šeimos paskelbtame pareiškime rašoma, kad jis iškeliavo anapilin po ilgos ligos.

A. Parkeris buvo vienas sėkmingiausių britų režisierių, tarp kurio darbų – juostos „Fame“,„Andželos pelenai“ (Angela’s Ashes), 1982 metų kultinis muzikinis filmas „Pink Floyd – Siena“ (Pink Floyd The Wall), sukurtas pagal garsiosios britų grupės „Pink Floyd“ albumą, 1988 metų drama apie rasinę neteisybę JAV „Deganti Misisipė“ (Mississippi Burning) ir 1991 metų muzikinė komiška drama „The Commitments“, paremta to paties pavadinimo airių rašytojo Roddy Doyle'io (Rodžio Doilio) knyga.

Jo darbas mus linksmino, jungė ir suteikė mums itin stiprų laiko ir vietos pojūtį.

Jo filmai iš viso pelnė 10 „Oskarų“ bei 19 Britų akademijos kino apdovanojimų.

Paskutinė didžiausia sėkminga A. Parkerio juosta buvo 1996 metų muzikinė drama „Evita“, kurioje Madonna (Madona) atliko pagrindinį velionės Argentinos pirmosios ponios Evos Peron vaidmenį.

Daugelyje savo darbų jis bendradarbiavo su Oliveriu Stone'u (Oliveriu Stounu).

A. Parkeris taip pat gynė savo šalies kino pramonės interesus, pirmininkaudamas Didžiosios Britanijos kino institutui ir Jungtinės Karalystės kino tarybai. 2002 metais į riterius jį įšventino karalienė Elizabeth II (Elzbieta II).

Jo kolega režisierius Davidas Puttnamas (Deividas Patnamas) sakė, kad A. Parkeris buvo „seniausias ir artimiausias mano draugas – visuomet žavėjausi jo talentu. Mano ir daugelio kitų, kas jį mylėjo ir gerbė, gyvenimas niekada nebebus toks pat“.

Britanijos kino ir televizijos meno akademija (BAFTA) teigė, kad ją „smarkiai nuliūdino“ žinia apie režisieriaus mirtį, o JAV Kino meno ir mokslo akademija A. Parkerį pavadino „nepaprastu talentu“.

„Jo darbas mus linksmino, jungė ir suteikė mums itin stiprų laiko ir vietos pojūtį“, – sakoma JAV Kino meno ir mokslo akademijos tviterio žinutėje, kurioje jis vadinamas „chameleonu“ dėl sugebėjimo dirbti su įvairiais žanrais ir keistis laikui bėgant.

Velionį pergyveno jo žmona Lisa Moran-Parker (Liza Moran Parker), jo vaikai Lucy (Liusi), Alexander'as (Aleksandras), Jake'as (Džeikas), Nathanas (Neitanas) ir Henry (Henris), taip pat septyni anūkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių