Menų spaustuvė siūlo „pasimatuoti“ sceną

Menų spaustuvė vėl siūlo „pasimatuoti“ sceną jauniesiems kūrėjams: šokėjams, aktoriams, režisieriams, dailininkams, muzikantams. Matavimosi kabina šįkart be sienų - tai jauniesiems scenos menininkams ir scenos menų specialybių studentams skirta programa „Atvira erdvė“. Norintys dalyvauti atrankoje privalo atitikti du esminius kriterijus: negalėti gyventi be scenos ir... nebijoti klysti.

Programa „Atvira erdvė“ kasmet paremia 2-7 projektus, o nuo 2003 m. publikai pristatytas iš viso 21 jaunųjų menininkų darbas.

„Atviros erdvės“ programoje kasmet savo jėgas išbando vis nauji kūrėjai. Menų spaustuvėje savo žiūrovo ieškojo dabar žinomi kūrėjai, tuomet - scenos naujokai: Agnius Jankevičius, Balys Latėnas, Petras Lisauskas, Lora Juodkaitė ir daugelis kitų. Jauniesiems menininkams skirta programa - tai erdvė, kurioje galima žengti pirmuosius žingsnius profesionaliojoje scenoje, nebijant eksperimentuoti ir klysti, suburiant bendraminčius nebūtinai tradicinio žanro sceniniams projektams.

Be šokio ir teatro spektaklių, „Atviroje erdvėje“ pasitaiko ir žanrų ribas trinančių tarpdisciplininių darbų - 2006 m. čia ledus pralaužė pirmasis Lietuvoje audiovizualinės poezijos festivalis „Tarp...“ (rengėja poetė ir dramaturgė Gabrielė Labanauskaitė), o metais vėliau nustebino analogų neturintis kaunietės dailininkės-grafikės Auksės Petrulienės silikoninių lėlių teatras („Psilikono teatras“). Praeitais metais „Atviros erdvės“ žanrų įvairovę papildė ir spektaklis-opera „Izadora“, kurį inicijavo neformali kūrybinė grupė „Operomanija“.

2007 m. šioje programoje spektakliu „Kelionė į kambario vidų“ debiutavęs LMTA studentas Artūras Areima, per praeitus metus tapo vienu ryškiausių jaunosios kartos režisierių, o  Dalios Jokubauskaitės 2005 m. sukurtas spektaklis „Bestuburiada“  atstovavo Lietuvai prestižiniame Torūnės teatro festivalyje (Lenkija). Šokėjos L.Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio kūrybinio dueto darbas „Salamandros sapnas. Paveikslas“ (2006 m.) ne tik pelnė du Auksinius scenos kryžius Lietuvoje, bet ir yra nuolatinis įvairių užsienio festivalių svečias, o tai tik įrodo, kad jaunatviško entuziazmo ir brandžios patirties derinys gali būti puikus pamatas kūrybai.

Šiemet dalyvių paraiškų Menų spaustuvė laukia iki vasario 20 d., o atrankos rezultatai bus paskelbti kovo mėnesį. Įdomiausiems projektams, kaip visuomet, bus skirta finansinė parama bei patalpos repeticijoms ir pasirodymams. Išsami informacija apie „Atviros erdvės“ programą - Menų spaustuvės tinklalapyje www.menuspaustuve.lt.


Šiame straipsnyje: atvira erdvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių