Kultūros paveldo objektai vis labiau atveriami visuomenei

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo objektams tvarkyti šiemet Kauno rajono savivaldybė skirs 1,8 mln. eurų. Kauno rajono dėmesį paveldui teigiamai įvertino savivaldybėje apsilankiusios LR Vyriausybės patarėja Diana Varnaitė ir LR ministrės pirmininkės patarėja.

Kartu su meru Valerijumi Makūnu, administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskiene ir paveldo specialiste Egle Knygauskaite-Liakiene Vyriausybės atstovės lankėsi Garliavoje esančiame Juozo Lukšos-Daumanto memorialiniame muziejuje, apžiūrėjo Raudondvario dvare vykstančius darbus, padėjo vainikus Lietuvos laisvės armijos vado Kazio Veverskio žūties vietoje Romainių kaime ir prie Holokausto aukų paminklo Vandžiogaloje.

Savivaldybės atstovai pasakojo apie jau nuveiktus ir planuojamus atlikti darbus, kurie padės kultūros paveldo objektus dar labiau atverti visuomenei.

Kauno rajono savivaldybės pastangomis atnaujintas Raudondvario dvaras jau daug metų tarnauja bendruomenės šventėms, kultūros renginiams, parodoms, konferencijoms. Čia veikia Kauno rajono muziejus, Civilinės metrikacijos skyrius, Turizmo ir verslo informacijos centras, Menų inkubatorius. Dabar svarbu atnaujinti dvaro oficinas.

Kauno rajone yra net 24 piliakalniai, du iš jų – Pyplių ir Pakalniškių – sutvarkyti kompleksiškai, kiti taip pat kruopščiai prižiūrimi. Išskirtinio visuomenės dėmesio sulaukia ir Seniavos kaime savivaldybės ir vietos bendruomenės pastangomis atgaivintas III fortas.

Pakaunėje gausu įvairių maldos namų, tarp kurių: penkios katalikų bažnyčios, Garliavos evangelikų liuteronų bažnyčia, Čekiškės sinagoga ir Didžiųjų Ibėnų Švč.Dievo Motinos ėmimo į dangų sentikių cerkvė įtrauktos į Kultūros paveldo registrą.

Naujausių laikų istorija taip pat neužmiršta. Kultūros vertybių registre yra septyniolika vietų, susijusių su laisvės kovų įamžinimu.

Kauno rajono savivaldybė žymiai prisidėjo prie Kulautuvos Mergelės Marijos Vardo bažnyčios ir Paštuvos Šv.Barboros bažnyčios atkūrimo. Bendradarbiaujant su Vilkaviškio vyskupija naujam gyvenimui prikelta gotikinė Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia. Šiemet Bažnyčių rėmimo programai savivaldybė yra pasirengusi skirti 200 tūkst. eurų.

Naujausių laikų istorija taip pat neužmiršta. Kultūros vertybių registre yra septyniolika vietų, susijusių su laisvės kovų įamžinimu, – trys partizanų žeminės, mūšių vietos, paminklai. Šiemet bus rengiami vertinimo tarybos aktai dar trims vietoms, susijusioms su partizaniniu pasipriešinimu.

Pernai daug dėmesio buvo skirta Juozui Lukšai-Daumantui: legendinio partizanų vado žūties vietoje Pabartupio kaime surengtas iškilmingas minėjimas, o istorikas Vidmantas Vitkauskas apie šį laisvės kovotoją išleido gausiai iliustruotą knygą.

Kovoje dėl Lietuvos laisvės svarbų vaidmenį atlikusiai Sitkūno radijo stočiai savivaldybė siūlo suteikti teisinę apsaugą ir valstybės saugomo objekto statusą, o apie Sausio 13-osios įvykius Kauno rajone ketina išleisti knygą.

Kauno rajono miesteliai neatsiejami nuo čia gyvenusių litvakų. Kartu su Kauno žydų religine bendruomene pernai Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje surengtas padėkos renginys „Micvot – už gerus darbus“, tęsiami Čekiškės sinagogos atnaujinimo darbai. Vilkijoje įamžintas džiazo legendos Louiso Armstrongo įtėvių Leibos ir Tilės Karnovskių atminimas.

2018 m. su užsienyje gyvenančiais litvakais Vandžiogaloje pastatytas memorialas Holokausto aukoms. Pernai savivaldybės ir vietos bendruomenės pastangomis iškilo paminklas Jaučakių miške nužudytiems žydų tautybės žmonėms. Planuojama tvarkyti Holokausto vietas Kluoniškių, Dievogalos ir Rinkūnų kaimuose, Jogintų miške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rašot ........

rašot ........ portretas
......''Garliavos liuteronų evangelikų bažnyčia įtraukta į Kultūros paveldo registrą'' ............. o ten , besireklamuojant įrengus vidaus patalpas , kirchės bokštas paliktas be buvusios smailės , kaip lavonas be galvos ....... gal maldos namų estetinius ir paveldosauginius išorės fasado restauracinius darbus reikia užbaigt iki galo , ir tik po to trimituot visuomenei
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių