Kompozitoriaus S.Vainiūno 100-osios gimimo metinės bus paminėtos koncertu

Artėjant garsaus lietuvių kompozitoriaus ir atlikėjo S.Vainiūno 100-osioms gimimo metinėms, koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje“ šį šeštadienį, kovo 28 d. 18 val., klausytojus kviečia į šiai sukakčiai paminėti skirtą koncertą.

Koncertuos vargonininkai Karolina Juodelytė ir Gediminas Kviklys. Taip pat dalyvaus fleitininkė Eglė Juciūtė. Koncerto programoje skambės kompozitorių D.Buxtehude, J.S.Bacho, S.Vainiūno ir P.Ebeno kūriniai.

Vargonininkas G.Kviklys profesoriaus S.Vainiūno (1909-1982) fortepijono klasėje mokėsi Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabartinėje Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje) 1964-1969 metais.

„Mokytojo asmenyje žavėjo daug kas - nepaisant amžiaus visad miklūs ir judrūs pirštai, jautrus muzikinis skonis, didelis autoritetas muzikiniame pasaulyje. Suprastėjusių sovietmečio žmonių santykių aplinkoje profesorius dvelkė už geležinės sienos likusios Europos aristokratiška dvasia“, - susižavėjimo neeiline profesoriaus asmenybe neslepia vargonininkas.

Jau dešimt metų Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vargonų ir klavesino katedrai vadovaujantis G.Kviklys prisimena, kad kartu su kitais kolegomis studentais slapta didžiavosi garsių mokytojų seka. „Prof. Stasys Vainiūnas mokėsi pas Vienos pianizmo garsenybę Emilį Zauerį, šis - pas Ferencą Listą, tas pas Karlą Černį, o pastarasis pas L. van Beethoveną. Įsikibę į šios grandinėlės galą jautėmės Europos kultūros dalimi,“ - pasakoja atlikėjas.

Su vargonais S.Vainiūną siejo tai, kad dar ankstyvoje jaunystėje yra vargoninkavęs Rygos Šv. Alberto bažnyčioje. Kompozitorius ir vėliau kartais grįždavo ir prie šio instrumento - parašė pirmąjį lietuvių literatūroje Koncertą vargonams su styginiais (1949), Poemą vargonams ir styginiams (1969) bei Preliudą ir fugą vargonams.

Šis koncertas yra Vilniaus universiteto Kultūros centro rengiamo koncertų ciklo, skirto Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti, dalis.

 


Šiame straipsnyje: Vainiūnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių