Kitokia Lietuvos vizitinė kortelė

  • Teksto dydis:

Vasario 24–27 d. Londone vyksiančios tarptautinės meno mugės "Parrallax Art Fair" lankytojai išvys pasakojimą apie penkis Lietuvos miestus. Jų autorius – fotomenininkas Iridijus Švelnys.

Gabrielės meno galerijos pristatomo kauniečio kūrėjo interaktyviame pasakojime iš serijos "Lietuvos senamiesčiai" – Kauno, Šiaulių, Kėdainių ir Ukmergės senamiesčių erdvės.

Londone, Didžiojoje Britanijoje, fotomenininkas I.Švelnys pristato šias fotografijas: "Ponai ir ponios", "Pragaro vartai", "Kaimynai", "Akies žvilgsniu", "Paukštė".

Fotografuodamas Lietuvos senamiesčius autorius pasirenka netikėtą rakursą, aktualizuodamas netikėtumo momentą, naudodamas netradicinę "žuvies akies" fotografavimo manierą, eksperimentuoja fotografiją spausdamas ant stiklo plokščių. I.Švelnys miesto raiškai simbolių ir metaforų kalbą. Filosofinė ir ironiška miesto pateikimo samprata pristatoma geometrizuotoje apskritimo formoje, kuri leidžia žiūrovui vaizdą matyti 180 laipsnių kampu. Fotografijose yra svarbios fragmentuotos architektūros detalės, kurios atsiskleidžia per simbolius – stogus, dažnai miesto vaizdas įrėminamas į laužytos žvaigždės simbolį.

I.Švelnio fotografijose labai svarbus santykis su gamta, žemės ir dangaus visatų sujungimas. Kiekvienoje fotografijoje yra itin svarbūs spalviniai niuansai: mėlyni, žalsvi ir gelsvi atspalviai ir koloritai. Savo kūrybos pristatymuose, parodų atidarymuose autorius akcentuoja jį dominančią triadą – fotografiją, psichologiją ir filosofiją.

"Fotografija – tai vizualinė priemonė išjausti ir atvaizduoti sampratą dešimtimis kartų greičiau, nei parašyta raidėmis, – sako autorius. – Filosofija – tai mano siekiamybė. Tai mano idealus pasaulis, kurį aš vejuosi savo darbais, poelgiais, iššūkiais suteikdamas aukščiausių tikslų. Psichologija – tai trečias dėmuo, padedantis išjausti emocinį jausmą ir įterpti jį į esamą vaizdinio viziją."


Šiame straipsnyje: Iridijus Švelnysfotografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių