Jei filmas lietuviškas, tai tebūna trumpas?

Koks būtų vienos minutės filmas, jei jį kurtų profesionalus kino režisierius, reklamos agentūros ar televizijos darbuotojai, muzikantai ir kiti kūrybingi profesionalai? Šiemet labai trumpų filmų festivalis „Pravda 1 minutė“ atsakys į šį klausimą pristatydamas nekonkursinę vienos minutės filmų programą.

„Pernai Lietuvos kino teatruose pasipylė lietuviškų filmų lavina. Deja, daugelis jų sulaukė nekokios kritikų nuomonės, todėl su šūkiu „Lietuviškas filmas geriau jau trumpas”, kviečiam tikrai kūrybiškus žmones įrodyti, jog tautiškas kinas gali išsigelbėti“, - apie nekonkursinę profesionalų programą pasakojo festivalio koordinatorė Giedrė Bražiūnaitė.

Kvietimas dalyvauti pirmą kartą rengiamoje nekonkursinėje programoje buvo išsiųstas kino  ir teatro režisieriams, didžiausioms šalies reklamos agentūroms, video kūrybos agentūroms, televizijoms, radijo stotims, naujienų portalams bei kitoms žiniasklaidos priemonėms, taip pat žinomiems muzikantams ir visuomenės veikėjams.

Profesionalams keliami tokie pat reikalavimai, kaip ir kino mėgėjams - vos viena minutė ir visiškai laisva  filmo tema.

Festivalio organizatoriai neslepia, jog nebuvo tikri dėl profesionalų susidomėjimo tokiu iššūkiu. “Mūsų visų nustebimui kūrybiškiausi Lietuvos žmonės, vos išgirdę apie pasiūlymą kurti vienos minutės filmą, ėmėsi rašyti scenarijus ir ieškoti aktorių savo istorijoms”, - kalbėjo festivalio koordinatorė G.Bražiūnaitė.

Trumposios kinematografijos žanre prisistatysiantys kūrybinės industrijos atstovai nebus vertinami ir nepretenduos į festivalio prizus, todėl kartu ir nesivaržys su tikraisiais konkruso dalyviais dėl vietos pagrindinėje programoje.

Vienos minutės iššūkį priėmė ir savo filmus jau kuria reklamos agentūros „EURO RSCG MIA“, „SAN Vilnius“ ir „VRS grupė“. Netikėtų filmų žiūrovai gali tikėtis ir iš televizijos kanalo MTV, radijo stoties “Zip Fm”, naujienų portalo „Delfi“.

Muzikantai, kurie dažniausiai matomi tik muzikinių vaizdo klipų kadruose, taip pat nusprendė atsidurti už kadro. Štai grupės SKAMP narys Viktoras Diawara ruošia savo kamerą rimtam išbandymui: „Netrukus visam mėnesiui išvykstu į Malio Respubliką Afrikoje. Net neabejoju, jog festivalį pasieks ir egzotiškos minutės iš kelionės.“ 

Šiemet į muzikinę sceną grįžusi grupė „Empti“ irgi planuoja žiūrovus nustebinti tokia pat nenuspėjama kaip ir jų muzika kino minute.

Tačiau kaip visuomet svarbiausi lieka kino mėgėjai. Savo minutės filmus jie kuria visoje Lietuvoje į pagalbą pasitelkdami visas įmanomas priemones - nuo profesionalių kino kamerų iki filmuojančių mobiliųjų telefonų. „Šiais laikais kiekvienas gali sukurti filmą. Tačiau tik tikras kino mėgėjas sugebės sutalpinti gerą istoriją į vieną minutę“, - festivalio „Pravda 1 minutė“ idėja dalijosi G.Bražiūnaitė. Festivalio organizatoriai filmų laukia iki pat vasario 8 d.

 


Šiame straipsnyje: Pravda 1 minutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių