JAV prezidentas rasizmo skandalą šaldė alumi

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį savo rezidencijoje prie alaus bokalų susitiko su garsiu juodaodžiu mokslininku ir baltaodžiu policijos pareigūnu, siekdamas atšaldyti visą šalį apėmusius karštus ginčus dėl rasinio nepakantumo.

B.Obama priėmė Harvardo universiteto profesorių Henry Louisą Gatesą ir policijos seržantą Jamesą Crowley, kurie kartu su valstybės vadovu susėdo prie balto stalo Baltųjų rūmų rožyne.

Prezidentas tikėjosi, jog šis susitikimas padės atvėsinti skandalą, kuris įsiplieskė po liepos 16 d. mokslininko namuose įvykusio incidento.

Jungtines Valstijas krečiantis skandalas kilo, kai H.L.Gatesas, kuris yra W.E.B. Du Bois Afrikos ir afroamerikiečių studijų instituto direktorius, buvo sulaikytas, policijai gavus pranešimą, jog du vyrai mėgina įsilaužti į namą Bostono priemiestyje Kembridže. Šiame Masačusetso valstijos miestelyje yra įsikūręs Harvardo universitetas.

Vėliau paaiškėjo, kad „įsilaužėlis“ H.L.Gatesas mėgino įeiti į savo namus, kurių laukujų durų spyną anksčiau sugadino tikri įsilaužėliai.

H.L.Gatesas ir J.Crowley apsikeitė keliomis emocingomis frazėmis, o galiausiai juodaodis profesorius buvo suimtas už viešosios tvarkos pažeidimą.

Pirmasis juodaodis Jungtinių Valstijų prezidentas kliūstelėjo žibalo į ugnį, pareiškęs, kad policija, kuri suėmė jo draugą, nors išsiaiškino, kad H.L.Gatesas buvo savo namuose, pasielgė kvailai.

Šis incidentas tapo pretekstu bene labiausiai lauktam pastarojo meto neformaliam susitikimui Baltuosiuose rūmuose, kurį B.Obama pavadino draugišku ir turiningu pokalbiu.

Prezidentas pareiškė, kad jog atėjo laikas užversti šį nemalonų puslapį. Trumpame pranešime B.Obama išreiškė viltį, kad šis epizodas visiem taps gera pamoka.

JAV vadovas stengėsi nesureikšminti šio susitikimo, kurį žiniasklaida praminė viršūnių susitikimu prie alaus. Jis sakė esantis sužavėtas dėl šio vakaro.

"Pastebėjau, jog tai vadinama viršūnių susitikimu prie alaus. Pavadinimas šmaikštus - tačiau, vaikinai, tai nebuvo viršūnių susitikimas. Tiesiog vakare trys vyručiai susitiko išgerti - ir, tikėkimės, suteikė žmonėms progą išklausyti vieniems kitų. Štai kas iš tikrųjų įvyko", - B.Obama sakė žurnalistams Ovaliniame kabinete.

Tačiau šie komentarai toli gražu nenumalšino žiniasklaidos troškulio: žurnalistus labai domino šios trijulės alaus vakarėlis, prie kurio - kur buvęs, kur nebuvęs - prisidėjo ir viceprezidentas Joe Bidenas.

Tačiau Baltieji rūmai žiniasklaidą laikė atokiai - žurnalistams buvo leista pusę minutės fotografuoti iš kitos Rožyno pusės, nesuteikiant galimybės užduoti jokių klausimų arba pasiklausyti prezidento ir jo svečių pokalbio.

Po šio susitikimo J.Crowley šalia Baltųjų rūmų esančiame biurų pastate sakė žurnalistams, jog tas pokalbis buvo nuoširdus ir vaisingas. Tačiau į klausimą, ar kuris nors iš prieš dvi savaites įvykusio incidento dalyvių dėl jo atsiprašė, policininkas atsakė: "Ne."

"Manau, kad šiandien nutiko štai kas: du džentelmenai susitarė nesusitarti dėl vieno konkretaus klausimo", - aiškino J.Crowley.

H.L.Gatesas savo pranešime nurodė, kad šis skandalas ir Baltuosiuose rūmuose įvykęs susitikimas suteikė galimybę Amerikos visuomenei geriau suprasti kasdienius policijos darbo pavojus, tačiau taip pat pagrįstus nuogąstavimus dėl rasinio skirstymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių