Išleistas unikalus pašto ženklas „Pasaulio Lietuva“

  • Teksto dydis:

Artėjant akimirkai, kai lietuviai visame pasaulyje susivienys tą pačią akimirką giedodami „Tautišką giesmę“, Lietuvos paštas visuomenei pristatė proginį pašto ženklų bloką „Pasaulio Lietuva“.

Kaip rašoma pranešime spaudai, jis unikalus tuo, kad pirmą kartą lietuviškuose pašto ženkluose įamžintos ne istorinės, o šiandien gyvenančios ir Lietuvai kuriančios asmenybės, išsibarsčiusios po visą pasaulį.

Pašto ženklų blokas „Pasaulio Lietuva“ sudarytas iš 6 pašto ženklų, kiekvieno jų nominalinė vertė – 1 Eur.

„Simboliška, kad šiemet 100 metų veiklos jubiliejų švenčiantis Lietuvos paštas pirmą kartą pašto ženklais įamžino ne istorines asmenybes, o 100 žmonių, kurie gyvena ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, ir savo darbais telkia bei buria pasaulio Lietuvą. Tai yra savotiška padėka už lietuvybės stiprinimą bei puoselėjimą ir priminimas, kad mūsų tautos ribos yra platesnės už nubraižytąsias žemėlapyje“, – pašto ženklų bloko „Pasaulio Lietuva“ pristatyme sakė Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Ant pašto ženklų bloko pateko specialios komisijos atrinktų 20 asmenybių, pasaulio Lietuvos labui nusipelniusių kasdieniu savo darbu, atvaizdai. Tarp jų – Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, menininkas Jonas Mekas, olimpinė plaukimo čempionė Rūta Meilutytė, muzikantas Jurgis Didžiulis, rašytoja Rūta Šepetys, poetas Tomas Venclova ir kiti Lietuvoje ir pasaulyje žinomi lietuvybės puoselėtojai.

Dar 80 vietų ant pašto ženklų skirta žmonėms, kurie įdėjo daugiausia pastangų kviesdami 4 milijonus visame pasaulyje gyvenančių lietuvių šių metų liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną kartu giedoti „Tautišką giesmę“. Konkurse sulaukta dalyvių iš Japonijos, Pietų Afrikos Respublikos, Vietnamo, Singapūro, Kinijos, Gernsio salų ir daugybės kitų šalių.

„Tai yra tie žmonės, kurie pirmieji patikėjo 4 milijonų Lietuvos idėja ir ėmėsi ją burti. Lietuvos, kuri yra didelė tautiečių tarpusavio ryšiais visame pasaulyje, o ne užimama teritorija. Kad užtikrintai vadintumėmės 4 milijonų tauta, per likusią savaitę iki himno giedojimo turime pakviesti dar kelis šimtus tūkstančių lietuvių užsienyje. Dabar kamuoliukas paprastų žmonių rankose – paskambinti ar parašyti savo tolimam giminaičiui, pažįstamam ar seniai nematytam bičiuliui užsienyje. 100-mečio proga turime prisiminti kiekvieną lietuvį, kad ir kaip seniai išvažiavusį iš Lietuvos, ir pakviesti jį švęsti drauge,“ – sakė iniciatyvų „Lietuva 4.000.000“ ir „Tautiška giesmė“ aplink pasaulį“ vadovas Raimundas Daubaras. 

Ant pašto ženklo patekusi vilnietė Aistė Trepkevičienė džiaugėsi, kad atsiliepusi į iniciatyvą turėjo galimybę prisidėti prie pasaulio lietuvių telkimo.

„Kviesdama lietuvius iš įvairių pasaulio kampelių prisijungti prie akcijos daug gerų emocijų patyriau ir pati. Tokios iniciatyvos – gražios, netradicinės ir prasmingos. Manau, kad skatinti lietuvius giedoti „Tautišką giesmę“ yra tik dalis tų svarbių pastangų, kurias turime dėti puoselėdami lietuvybę. Dėl to linkiu nuolat stengtis ir nenustoti ieškoti naujų ir patrauklių būdų tai daryti“, – sakė moteris.

Kartu su naujuoju pašto ženklų bloku, skirtu įprasminti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, išleistas ir pirmosios dienos vokas. Penktadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Norėjusieji dalyvauti konkurse ir pakliūti ant unikalaus pašto ženklo turėjo užsiregistruoti iniciatyvos svetainėje www.4000000.lt ir siųsti kvietimus pažįstamiems lietuviams ar jų palikuonims visame pasaulyje liepos 6-ąją – Valstybės dieną giedoti „Tautišką giesmę”. Už kiekvieną patvirtintą kvietimą buvo skiriami virtualieji taškai. Daugiausia jų surinkę iniciatyvos dalyviai pretendavo išvysti savo atvaizdą pašto ženkle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių