Filmas „Ties virimo riba“: vakaras pragaro virtuvėje

Perdegimas – šiuolaikiniam žmogui itin aktuali tema. Tad ir kine ji analizuojama vis dažniau. Britų režisierius Philipas Barantinis į beprotišką šiandienos tempą nusprendė pažvelgti restorano šefo Andy Jones'o akimis. 27-ajame „Kino pavasaryje“ išskirtinio publikos dėmesio sulaukė jo filmas „Ties virimo riba“ (2021).

Čekijos Karlovi Varų kino festivalyje debiutavusi juosta jau gali pasigirti ne vienu prestižiniu apdovanojimu. Britų nepriklausomo kino apdovanojimuose filmas įvertintas už geriausią antro plano aktorę, geriausią operatoriaus darbą ir geriausią kinematografiją. Pagrindinį filmo veikėją – ambicingą madingo Londono restorano šefą A. Jones'ą įkūnijo britų aktorius Stephenas Grahamas. Jis geriausiai žinomas dėl įsimintono vaidmens 2006-ųjų Shane'o Meadows'o dramoje apie skustagalvių kultūrą „Tai – Anglija“. P. Barantinio filme S. Grahamas kuria visuomenės pripažinimą užsitarnavusio, bet asmeninio gyvenimo duobėje atsidūrusio virtuvės šefo portretą.

Skyrybas su žmona išgyvenantis ir nevengiantis alkoholio šefas A. Jones'as skuba į darbą karščiausiame sostinės restorane. Jo laukia įtemptas vakaras, nes šventinį savaitgalį lankytojų netrūksta. Išties restoranas beveik perpildytas. Vadybininke dirbanti savininko dukra neatsižvelgė į realius virtuvės pajėgumus ir patvirtino per daug užsakymų.

Žiūrint filmą, netrunka užsikrėsti A. Jones'o jaučiama panika ir pasijausti bejėgiam prieš netikėtų įvykių ir naujų iššūkių cunamį.

Negana to, vos į restoraną koją įkėlęs Andy sulaukia netikėto higienos inspekcijos vizito. Taip pat paaiškėja, kad šįvakar staliuką rezervavo garsus virtuvės šefas Alastair'as Skye kartu su negailestinga maisto kritike Sara Southworth. Įtampa virtuvėje kaista, komandos vienybei kyla didelių iššūkių. O kur dar buvusios žmonos ir mažojo sūnaus skambučiai, absurdiški klientų reikalavimai ir vidiniai darbuotojų nesutarimai.

Atsispyręs nuo šios siužeto arkos, P. Barantinis konstruoja įtraukiantį ir abejingų nepaliekantį pasakojimą. Žiūrint filmą, netrunka užsikrėsti A. Jones'o jaučiama panika ir pasijausti bejėgiam prieš netikėtų įvykių ir naujų iššūkių cunamį. Gyvenimas nuolatiniame skubėjime – patirtis, su kuria galime susitapatinti kiekvienas. Tad natūraliai kyla klausimai: ar visada įmanoma išvengti nemalonumų lavinos? Gal greitas gyvenimo tempas ir vis kylantys reikalavimai kartais neišvengiamai nubloškia į situaciją be išeities? Tragikomiškame siužete lengva atrasti sau artimų ir ne kartą išgyventų patirčių.

92 min. trukmės „Ties virimo riba“ yra 2019 m. trumpametražio P. Barantinio filmo tuo pačiu pavadinimu adaptacija. Įdomu tai, kad režisierius nusprendė, kad juosta bus filmuojama nepertraukiamai vienu kadru – nestabdant kameros filmavimo aikštelėje. Sekdamas Keno Loacho ir jau minėto Shane'o Meadows'o pėdomis, P. Barantinis parodė, kad rizika jam nebaisi. Filmavimas vienu kadru reikalauja itin preciziško darbo ir didžiulio pasiruošimo. Aktoriai privalo kartu veikti kaip kumštis, o kamerų ir garso operatoriai negali atsipalaiduoti nė sekundei.

Atrodo, visi komandos nariai savo darbą atliko puikiai, nes vaizdas ekrane žavi lengvumu ir natūralumu. Juosta filmuota tikrame restorane „Jones&Sons“, įsikūrusiame Londone, Dalstono rajone. Restoranas filmo kūrimo tikslais buvo uždarytas savaitei. Tad aktoriai ir kūrybinė grupė galėjo repetuoti prieš pradedant filmavimą vienu kadru. Per repeticijas tikrasis virtuvės šefas aktoriams parodė, kaip plakti padažą ir atlikti kitus darbus, kad viskas atrodytų kuo natūraliau.

Be abejonės, didžiausia filmo žvaigžde tapo pagrindinį vaidmenį atlikęs S. Grahamas. Aktorius savo gimtinėje šiuo metu itin mėgstamas dėl vaidmenų stiprų emocinį užtaisą turinčiuose filmuose. Aktorius pripažino, kad darbas P. Barantinio juostoje buvo labiausiai jaudinantis per visą karjerą. Žiūrovas tai tikrai gali pajusti, stebėdamas po restorano virtuvę besiblaškantį ir viskį paslapčia iš gertuvės siurbčiojantį šefą Andy. Būtina pagirti ir už geriausią antrojo plano vaidmenį apdovanotą Vinette'ę Robinson, įkūnijusią dešiniąją šefo ranką Karle'ę.

Aktorė puikiai susitvarkė su vieno kadro filmavimo užduotimi ir atskleidė Karle'ės vidinį virsmą iš komandą suvaldančios ramybės uolos  perdegusia nuo darbo naštos jauna profesionale. Įsimintinas ir virtuvės šefą įžymybę Alastairą Skye vaidinusio Jasono Flemyngo pasirodymas. Juostoje taip pat vaidino pagrindinio filmo žvaigždės S. Grahamo žmona, anglų prodiuserė ir aktorė Hannah Walters. Ji įkūnijo konditerę Emile'ę, besistengiančią palaikyti pervargusių komandos narių dvasią, žongliruojančią tarp nežmoniško darbo krūvio ir bandymo padėti su vidiniais demonais kovojančiam jaunajam praktikantui.

Pats režisierius P. Barantinis ne vieną dešimtmetį siekė aktoriaus karjeros aukštumų. Laikotarpiais, kai vaidmenų nebuvo daug, jis uždarbiaudavo restoranų virtuvėse. Čia P. Barantinis matė visko: perdegimo, streso, alkoholio, narkotikų. Tad neabejotinai filme perteiktos ir asmeninės režisieriaus patirtys. Siužetui pasiekus kulminaciją, persitempusio ir visą restoraną į nepavydėtiną padėtį pastačiusio A. Jones'o laukia liūdnas likimas. Tai – režisieriaus priminimas žiūrovui apie pusiausvyros gyvenime svarbą. Tačiau ar šiuolaikinėje greitoje kasdienybėje išties įmanoma ją pasiekti?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių