Birštono muziejuje – seniausios suvalkietiškos skrynios

Birštono muziejuje atidaryta paroda „Kas margesnis už margutį“. Liaudies buities muziejus iš fondų eksponuoja skrynias ir dzūkišką tekstilę – lovatieses.

Lietuvos liaudies buities muziejaus fonduose skrynių – beveik du šimtai. Birštono muziejuje šalia kitų eksponuojamos ir dvi seniausios skrynios, sumeistrautos prieš beveik du šimtmečius – 1819-aisiais.

Tapytos skrynios lietuvių buitį puošė nuo šešioliktojo amžiaus. Dažniausiai jos buvo skirtos jaunamartės kraičiui, spaudos draudimo metais po audinių rietimais slėpta draudžiama literatūra.

„Suvalkietiškos skrynios skiriasi nuo kitų, kad tai išvystyta  tapyba, tapybos laukuose. Tai – tarsi nutapytas paveikslas, tik jis nutupdytas ant skrynios. Yra labai sodrios spalvos, labai gražiai parinkti ornamentai,“ – sakė Lietuvos liaudies buities muziejaus etnologas Vingaudas Baltrušaitis.

Iš skrynios puošnumo buvo sprendžiama apie nuotakos darbštumą ir turtus, nes kraičio skrynia neturėjo būti tuščia.

Drauge su skryniomis eksponuojamos ir dzūkiškos lovatiesės. Liaudies buities muziejaus fonduose jų saugoma apie pusantro šimto.

„Miškingoje Dzūkijoje neaugo linai. Žiūrint į šitą ekspoziciją matom, kad dauguma lovatiesių yra iš labai prastų siūlų. Prasčiausias linas – pakulos. Kita vertus, nepaprastai gražūs ir ryškūs raštai,“ – pasakojo Lietuvos liaudies buities muziejaus vyr. muziejininkė Erika Nenartavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių