Aktualu menininkams: „Kosmos theatre LAB“ dirbtuvės skelbia dalyvių atranką

  • Teksto dydis:

Praeitais metais debiutavusios ir didelio susidomėjimo sulaukusios vizualinio teatro dirbtuvės „Kosmos theatre LAB“ prisitaiko prie kultūros sektoriaus ribojimų ir šiemet iš ,,juodos dėžutės“ keliasi į gatves ir viešas erdves. Šiemet dirbtuvės orientuojasi ne tik į profesines vizualinio teatro formų paieškas, bet ir socialinių bei psichologinių epidemijos padarinių analizę ir kitus socialinius dabarties įvykius.

„Kosmos theatre LAB“ – vizualinio teatro laboratorija, skirta jaunosios kartos teatro menininkų profesiniam tobulėjimui, kurios metu su lektoriais iš užsienio ir Lietuvos praktiškai tobulinami dalyvių profesiniai įrankiai, skirti vizualinio teatro Lietuvoje vystymuisi. Praėjusių metų „Kosmos theatre LAB‘19“ buvo orientuotas į vizualinį teatrą „juodojoje dėžutėje“ – vaidybą su vaizdo projekcijomis, šiuolaikinį lėlių teatrą bei kūno dramaturgiją.

Didelis grįžtamasis ryšys ir dirbtuvių dalyvių atsiliepimai paskatino tęsti šį projektą ir nepasiduodant kultūros sektoriaus stagnacijai kurti kultūros sektoriaus apribojimų kontekste prieinamą ir aktualų viešąjį profesionalų teatrą. 

„Atsižvelgiant į kultūros sektoriaus ribojimus bei naujų kultūrinių patirčių poreikį, vizualinio teatro dirbtuvės „Kosmos theatre LAB‘20“ šiais metais yra orientuotos į vizualinį teatrą viešose erdvėse, o dirbtuvių tema „Realybė ir fikcija: išgalvotų vaizdinių dramaturgija socialinio gyvenimo kontekste“. Tai mūsų atsakymas į pandemiją, viduje augantį nerimą, baimes dėl ateities ir tam tikrą žiūrovuose augantį teatro ilgesį“, – projekto siekius pristato teatro meno vadovas Žilvinas Vingelis.

Viešo kvietimo būdu ekspertų komisija atrinks 15 profesionalių teatro kūrėjų, kurie nemokamai dalyvaus „Kosmos theatre LAB“ dirbtuvių programoje ir iš arti turės galimybę susipažinti su trimis skirtingais improvizacinės vaidybos žanrais: itališkuoju commedia dell‘arte, prancūziškąja Philippe Gauliero klounados mokykla ir šiuolaikiniu gatvės teatru.

Esant vizualinio Teatro pavyzdžių trūkumui Lietuvoje, „Kosmos theatre“ siekia populiarinti vizualinio teatro žanrą tarp teatro profesionalų, prisidėti prie tokio pobūdžio teatrui reikiamų teatrinių kompetencijų įgavimo bei praktinių Vizualinio Teatro pavyzdžių atsiradimo profesionaliuose Lietuvos teatruose.

„Kosmos theatre LAB“ programą sudaro trys etapai:

1) teminės vizualinio teatro dirbtuvės bei teorinės paskaitos;

2) dirbtuvių dalyvių komandų vizualinio teatro eskizų kūrimas;

3) viešas eskizų pristatymas atviroje vitrinoje Vilniaus mieste (angl. showcase).

Meistriškumo kursuose pirmojo profesionalaus improvizacinio teatro commedia dell‘arte stiliaus vaidybą bei šiuolaikines jo interpretacijas dėstys šio žanro režisierius ir pedagogas iš Italijos Matteo Spiazzi. Legendinio prancūzų klounados pedagogo P. Gauliero dirbtuves ves lietuvių aktorė ir režisierė, teatro „RAUDONOS NOSYS Gydytojais klounai“ meno vadovė bei P. Gauliero mokinė Marija Baranauskaitė. Gatvės teatro ir šiuolaikinio cirko dirbtuves ves visame pasaulyje dirbantis ispanų režisierius, aktorius ir pedagogas, cirko bei gatvės teatro profesionalas Adrianas Schvarzsteinas.

Dalyvauti projekte ir teikti paraišką gali bet kuris teatro kūrėjas-profesionalas, dirbantis bet kurioje scenos menų srityje. Registracija į projektą vyksta iki rugpjūčio 17 d. 20 val. Registracijos formą galite rasti čia.

Projekto metu sukurtus viešus pasirodymus visi teatro gerbėjai, miesto svečiai ir smalsūs praeiviai galės išvysti vitrinoje (ang. showcase) spalio pradžioje.

Daugiau informacijos apie projektą galite rasti čia.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto prodiuseris „Kosmos theatre“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių