Išardytas sukčiavimo tinklas: iš vokiečių profesorių lietuviai išviliojo apie 1,5 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Kovą vykdytos tarptautinės policijos operacijos metu buvo išardytas keliose Europos valstybėse veikęs indėlinio sukčiavimo tinklas, ketvirtadienį pranešė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas.

„Operacijos, vykusios Lietuvoje, Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje metu sulaikyti penki asmenys, visi jie yra Lietuvos piliečiai. Pirminiais duomenimis, padaryta žala siekia apie pusantro milijono eurų“, – spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas.

Daugiau kaip 500 tūkst. eurų buvo įšaldyti Lietuvoje, dar daugiau kaip 700 tūkst. eurų buvo įšaldyta kitose šalyse.

Teisėsaugos duomenimis, vyriausiajam įtariamajam yra 70 metų, jauniausiam – 43-eji. Du iš jų anksčiau yra buvę teisti Lietuvoje ir Švedijoje, tačiau nebuvo siejami su organizuotu nusikalstamumu.

Turime 38 nukentėjusiuosius, jų gali būti ir daugiau.

Pasak S. Gago, nuo sukčių nukentėjo Vokietijos piliečiai, akademinės bendruomenės nariai, ieškoję būdų investuoti pinigus. Patys įtariamieji aktyviai neieškojo aukų ir jų neįkalbinėjo.

„Turime 38 nukentėjusiuosius, jų gali būti ir daugiau. (...) Patys asmenys ieškojo, kaip investuoti, kad jie uždirbtų pinigų“, – pasakojo S. Gagas.

„Suradę informaciją apie indėlinę platformą, patys kreipėsi, patys siuntė prašymus, buvo aktyvūs ir pervedinėjo pinigus“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, nukentėjusieji manė, kad jų vardu atidaromos banko sąskaitos ir jose laikomi indėliai yra saugūs, nors iš tiesų pinigai buvo pervedami į įmones, kurių dalis registruota Lietuvoje, o iš jų – į kitas šalis, kad būtų išgryninti.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Realizuota sukčiavimo schema yra nauja ir itin pelninga: nustatyta, kad taikyta sukčiavimo schema yra mutavusi investicinio sukčiavimo forma, tai yra, indėlinis sukčiavimas, kurio esminis tikslas – užmigdyti klientų budrumą nuo pusės metų iki trejų metų laikotarpiu, kurio metu naudojamasi galimybe dingti ne tik nusikalstamos veikos pėdsakams, bet ir patiems organizatoriams“, – kalbėjo Vilniaus apskrities policijos viršininkas.

Šiame tyrime figūruoja aštuonios šalys: tai šalys, per kurias buvo pervedami pinigai ir šalys, kuriose buvo atliekama nusikalstama veika.

Tyrimas pradėtas vasarį gavus informaciją iš vieno Lietuvos bankų. Nustatytos operacijos, kuriose dalyvavo Lietuvos įmonės ir piliečiai. Dalis nusikalstamu būdu gautų lėšų išgryninta Švedijoje. Pinigai iš Lietuvos bankiniais pavedimais taip pat keliavo į Graikiją, Vengriją, Turkiją, Ispaniją ir Airiją.

„Šiame tyrime figūruoja aštuonios šalys: tai šalys, per kurias buvo pervedami pinigai ir šalys, kuriose buvo atliekama nusikalstama veika“, – kalbėjo S. Gagas.

Tarptautinė operacija vyko kovo 4-12 dienomis, atliktos 26 kratos. Jų metu perimti kompiuteriai, susirašinėjimai ir kita reikšminga informacija.

Sulaikytiems asmenims pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokie naivūs ir kvaili tie profesoriai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių