Šv. Jono bažnyčios atkūrimo eigą norima patikėti Klaipėdos savivaldybei

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybę siūloma pripažinti už Šv. Jono bažnyčios atkūrimo projekto įgyvendinimą atsakinga institucija.

Kaip pirmadienį pranešė Klaipėdos miesto savivaldybė, tokį nutarimo pakeitimo projektą Seimui pateikė Kultūros ministerija.

Savivaldybės teigimu, jei Seimas pakeitimus patvirtintų, jai nebeliktų kliūčių tęsti bažnyčios atkūrimo vietos – žemės sklypo Turgaus g. 24 – detaliojo plano keitimo procesą bei atlikti kitus veiksmus, reikalingus projekto įgyvendinimui.

„Tikrai viltingai nuteikia žinia, kad buvo išgirstas Klaipėdos miesto siūlymas Šv. Jono bažnyčios projekto priežiūros bei derinimo gijas ir svertus perduoti Klaipėdos miesto savivaldybei, kuri neabejotinai turi itin tvirtą ir nuoseklų interesą, kad šis išskirtinės svarbos miestui objektas taptų kūnu kuo įmanoma greičiau, o visos tam būtinos procedūros vyktų kiek įmanoma sklandžiau“, – pranešime sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Seimas 2020 metų sausio 14 d. nutarimu Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo Klaipėdoje projektą yra pripažinęs valstybei svarbiu projektu. Tačiau šiuo Seimo nutarimu už projekto įgyvendinimą atsakinga institucija nebuvo paskirta, o tai trukdė detaliojo plano keitimo procedūroms, kurių nebaigus, būtų komplikuotas ir viso projekto įgyvendinimas.

Bažnyčią numatoma atkurti trimis etapais.

Dėl Šv. Jono bažnyčios atkūrimo Klaipėdos miesto savivaldybė su Klaipėdos evangelikų liuteronų parapija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį.

Bažnyčią numatoma atkurti privačių rėmėjų ir gyventojų suaukotomis lėšomis. Prie projekto įgyvendinimo prisideda ir savivaldybė, kuri padeda koordinuoti procesą, skyrė lėšų archeologiniams tyrimams, organizuoja detaliojo plano keitimo procedūras, rengiamas savivaldybės tarybos sprendimas dėl lėšų skyrimo bažnyčios bokšto atstatymo projekto rengimui.

Bažnyčią numatoma atkurti trimis etapais. Pirmiausia būtų atstatomas bažnyčios bokštas, kuris būtų pritaikytas visuomenės poreikiams. 76 metrų bokšto viršuje būtų įrengta apžvalgos aikštelė, laiptinėje galėtų būti eksponuojama istorinių nuotraukų paroda arba kitų progų temų nuotraukų parodos, bokšto kriptoje atrastų savo vietą perlaidojami miestiečių palaikai, pirmame aukšte galėtų būti įrengtas informacinis centras su suvenyrų prekybos vieta.

Antruoju etapu numatoma atkurti pačią bažnyčią, o trečiuoju – sakralinio statinio interjerą.

Projekto tikslas – atstatyti Šv. Jono bažnyčią su bokštu, siekiant atkurti II pasaulinio karo metu nukentėjusį Klaipėdos senamiestį ir užtikrinti Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos bei miesto bendruomenės kultūrinių poreikių tenkinimą, sukuriant naujas erdves kultūrinėms paslaugoms teikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam dar viena bažnyčia ?

Kam dar viena bažnyčia ? portretas
Pilnai pakanka jau esamų . Tos pačois pustuštės stovi. jaunimas nebeina į bažnyčią - tik per vestuves ir krikštynas. Kas jas išlaikys ? Nebėra tiek tikinčiųjų ,kiek buvo seniau. geriau Slaugos/senelių namus pastatytų.

> Tam

> Tam portretas
bene esi jau užbombies bažnyčios 'operatoriaus'vietą kad amsi?

Tam nei čia reik

Tam nei čia reik portretas
Jei tau nieko daugiau nereik tik paėst užtenka tai lenciūgą kabinkis ir lysk i būda
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių