Kasinėtoją įklampino reliktų prekyba

Neteisėta prekyba archeologiniais radiniais kaltinamas jaunuolis įkliuvo ir dėl pedofilijos. Įtariamojo telefono klausęsi pareigūnai užfiksavo jo pokalbius su nepilnametėmis bei susekė juos intymiai bendraujant.

Pasiūlė parduoti vertybes

Vakar Klaipėdos miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje iš Panevėžio rajono kilęs 27 metų Neris Budavičius kaltinamas pasisavinęs ir bandęs parduoti didelės istorinės ir mokslinės vertės daiktus.

p>Pernai pavasarį uostamiesčio paveldosaugininkams kolegos iš sostinės pranešė pastebėję internetiniame tinklalapyje mainyk.lt Numizmatu pasivadinusio šio tinklalapio vartotojo siūlomą V–XII amžiais datuojamą ietigalį bei pentinius kirvius, V–X amžiais lietuvių naudotus kovose.

Kultūros paveldo departamento Vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas suderino veiksmus su policija ir elektroniniu laišku susisiekė su šiuo asmeniu. Jo paklausė, kokio laikotarpio ir iš kokio regiono yra jo siūlomi archeologiniai radiniai.

Sulaukęs atsakymo, kad daiktai rasti Rytų Lietuvoje, paveldosaugininkas įsitikino, kad daiktai nėra įsigyti užsienio aukcionuose, tad siūlydamas parduoti juos nepažįstamasis nusižengia įstatymui. Šis draudžia parduoti valstybei priklausančius antikvarinę vertę turinčius daiktus, rastus Lietuvos žemėje ar vandenyse.

Policininkas apsimetė pirkėju

Toliau tyrimo ėmėsi policijos asai, kuriems imituoti nusikaltimą ne pirmiena.

Pareigūnas tame pačiame interneto tinklalapyje pasivadino Toru ir užmezgė kontaktą su numizmatu besivadinusiu N.Budavičiumi.

Šis derėjosi dėl kainos, kol galiausiai sutarė susitikti ir parduoti vertybes.

Pernai kovo 14 d. N.Budavičius pirkėju apsimetusiam pareigūnui pardavė senovinį ietigalį bei du pentinius kirvius už tūkstantį litų.

Išeinantį iš kavinės pardavėją sulaikė pareigūnai. Įkalčiais prieš jį tapo policijos surašytos kupiūros, derybų garso įrašas. O netrukus įtariamojo namuose buvo atlikta krata.

Teisme kalbėjo kitaip

Byloje šis Dailės akademijos absolventas, įgijęs kalvystės ir juvelyrikos specialybę, vadinamas juoduoju archeologu.

Teisme bandyta aiškintis, kada, kas ir kurioje vietoje iškasė daiktus, kuriuos N.Budavičius pardavė. Pats teisiamasis papasakojo kitokią nei ikiteisminio tyrimo metu istoriją.

Jis tikino neketinęs parduoti daiktų, o tik iškeisti į monetas, kurias kolekcionuoja. Policininkas neva jį išprovokavęs parduoti radinius, o tokiu pasiūlymu susigundęs todėl, kad tuomet neturėjo darbo, trūkę pinigų pragyvenimui.

N.Budavičius pasakojo, kad jo tėvai ir šeši vaikai nuo sovietinių laikų gyvena Panevėžio rajone Antrajame Rodų kaime. Čia senais laikais yra buvęs dvaras, kurio pastatai neišliko.

Senove domėjosi bei įvairius praeities reliktus rinko N.Budavičiaus tėvas. Jis netoli savo namų yra radęs nemažai įvairių daiktų, juos rodė Panevėžio kraštotyros muziejaus darbuotojams, tačiau daug eksponatų turintys muziejininkai vyresniojo Budavičiaus atneštus radinius aprašė ir grąžino. Vyras įrengęs savo kaimo muziejėlį, kuris dėl biurokratinių sunkumų nėra įteisintas.

Tris kirvukus dar tarybiniais laikais šeimos naudojamose žemėse yra radęs teisiamojo tėvas. Ietigalį jam padovanojęs draugas, kurio asmenybės jis nepanoro atskleisti, o dar vieną kirvuką – kitas žmogus.

Pokalbiai atskleidė tiesą

N.Budavičius tikino esąs nekaltas ir tai ketina įrodinėti pats, be advokato pagalbos.

Telefono pokalbių klausiusiems pareigūnams aišku, kodėl istorijos mėgėjas apkeitė parodymus. Jie žino, kad nutvertas vaikinas telefonu konsultavosi su tėvu, kuris patarė, kaip teisintis.

Pirmosios apklausos metu, kol dar nebuvo spėjęs pasitarti, N.Budavičius teigė, kad ietigalį pats nusipirko už 700 litų, porą kirvukų pats rado, o dar porą pirko Vilniaus rajone. Per apklausą jis minėjo tėvų namuose laikomą "akmeninę bobą", kuria domėjosi muziejininkai, tačiau šio daikto jiems šeima nepardavusi.

Vienas telefono pokalbis ypač sudomino pareigūnus. N.Budavičius kalbėjo su kol kas nenustatytu asmeniu ir prašė jį paskolinti metalo ieškiklį. Nepažįstamasis N.Budavičių klausinėjo, ar šis dar kasinėja.

Į kitą teismo posėdį, vyksiantį mėnesio pabaigoje, ketinama kviesti teisiamojo tėvą, draugą ir Panevėžio muziejaus darbuotoją.

Laukia dar viena byla

N.Budavičius kaltinamas namuose laikęs 78 g pramoninio parako. Kratos metu rasti keli Antrojo pasaulinio karo šoviniai. Gali būti, kad parakas iškratytas iš jų.

Teisiamasis tikino, kad šovinius rado Klaipėdos rajone, prieš porą dienų iki sulaikymo su bičiuliu lauke rinkdamas akmenis. Šovinius ji ketinęs atiduoti žmonėms, kurie pajūrio tvirtovėje ruošia karo ekspoziciją.

Tai ne vienintelis nemalonumas, pernai užgriuvęs N.Budavičių. Kai pareigūnai pradėjo tirti archeologinių radinių pardavimo bylą ir gavo sankciją klausytis įtariamojo telefono, jie suprato, jog vaikinas turi neleistinų santykių su nepilnametėmis.

Policijos teigimu, byla netrukus pasieks teismą. Nukentėjusiosios byloje minimų įvykių metu buvo 14 ir 15 metų amžiaus.

Nutvėrė rausiančius kapinyną

Kultūros paveldo departamento darbuotojai ypač pradėjo domėtis archeologinių radinių pardavėjais bei juodaisiais archeologais vadinamais neteisėtai kasinėjančiais asmenimis prieš kelerius metus.

Tada L.Kavaliauskas kartu su Skuodo rajono pareigūnais nutvėrė Apuolės kapinyną raususius du vyrus.

Jų byla nagrinėjama Vilniuje. Šių metų pradžioje laukiama pirmosios instancijos teismo sprendimo.

Šie du asmenys kasinėjo kuršių kapus ne tik Skuodo, bet ir Kretingos rajone, o radinius parduodavo su pirkėjais susisiekdami internetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių