Baroti galerija švenčia 30-metį

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerija (Didžioji Vandens g. 2 / Aukštoji g. 1) liepos 1 d. 18 val. meno gerbėjus buria į savo 30-ojo gimtadienio šventę.

„Jubiliejaus proga norisi ne tik džiaugtis pasiekimais bet ir įvertinti veiklos problemines sritis, ieškoti galimybių įveikti iššūkius. Pagrindiniu Klaipėdos profesionalaus meno lauko trūkumu jau kurį laiką įvardijamas jaunųjų kūrėjų stygius. Todėl nusprendėme galerijos gimtadienį minėti visus likusius metus rengdami vien jaunų, gal jau plačiai pripažintų, bet Klaipėdoje mažai rodytų, menininkų kūrybos parodas“, – teigė galerijos direktorė Andželika Baroti.

Parodų ciklą „Plius minus trisdešimt“ pradės Monikos Plentauskaitės paroda „Budrus miegas II“. Dailininkė yra jaunosios kartos tapytoja, baigusi Vilniaus dailės akademiją, jos kūrinių jau yra įsigiję Lietuvos ir užsienio meno kolekcininkai, MO (Modernaus meno) muziejus, „Lewben Art Foundation“ ir kiti meno fondai. Autorės tapyba pristatyta Lietuvos ir užsienio meno mugėse.

2018 m. menininkė tapo vieno reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse – „Jaunojo tapytojo prizo“ laimėtoja. Jau kelerius metus M.Plentauskaitė savo kūryboje plėtoja atminties, tapatybės reprezentacijos, fotografijos ir tapybos fiktyvumo temas, kelia identiteto klausimus, atsakymų ieško praeities fotografijose.

Nuo 2021 m. kuriamuose M.Plentauskaitė tapybos darbuose didelė reikšmė suteikiama plaukų leitmotyvui. Čia jie atlieka metaforinį – simbolinį vaidmenį, perfrazuojantį atminties, tapatybės, materialumo, gyvybės, laikinumo ir moteriškumo temas. Paveikslams būdingas teatrališkumas ir režisūra, kuri įgauna siurrealizmo bruožų. Taip pat nevengiama citatų, nuorodų į dailės istoriją, pasakas, autorės vaikystės artefaktus.

„Budrus miegas II“ – tai tapytojos M.Plentauskaitės parodos, vykusios pernai Vilniuje (galerijoje „Meno niša“), tęsinys. Šįkart sapnai ir jų kūnai (t. y. paveikslai) nenutraukia savo kelionės ir tęsiasi naujoje ekspozicijoje Klaipėdoje.

Budrus miegas – tai būsena, kurios metu išnyra vaikystės pasakų herojai, sufabrikuotų atpažįstamų ir nepažinių tapatybių likučiai, patiriami ryškiausi asmeninės ir kolektyvinės atminties scenarijai, tačiau čia siužetai lieka sukontroliuoti ir surežisuoti drobės paviršiuje, paverčiant tapymą į sąmoningą sapnavimą.

Parodoje iškeliama reprezentacijos ir fiktyvumo problema – ieškoma skirties tarp simuliacijos ir tikrumo, keliami klausimai, susiję su patirties autentiškumo, atvaizdo daugiaplaniškumo, laikinumo ir identiteto paieškomis.

Parodos organizavimo partneris – Vilniaus galerija „Meno niša“. Paroda veiks iki liepos 26 d.

Be vernisažo, Baroti galerijos gimtadienio renginių programoje – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Rolando Rastausko skaitymai iš pristatomos naujausios knygos „Venecija tiesiogiai“, aktorės ir autorinės muzikos atlikėjos Augustės Onos-Onushkos dainos, Beno Šarkos performansas ir dūzgės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių