VMVT organizavo tikslinius mokymus ukrainietėms norinčioms gaminti ir parduoti maisto gaminius

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) organizavo tikslinius mokymus į Lietuvą atvykusioms ukrainietėms, kurios domisi maisto gamyba bei tiekimu vartotojams. VMVT supaprastinus reikalavimus mažais kiekiais gaminti namų virtuvėse ir tiekti vartotojams galima įvairius kepinius, miltinius produktus, taip pat kitus paruoštus valgius, tačiau vykdant šią veiklą būtina laikytis tam tikrų reikalavimų. Su jais ukrainietes supažindino VMVT Vilniaus departamento patarėja Daiva Ruželienė.

„Žavi karo baisumus patyrusių ukrainiečių ryžtas ir entuziazmas bei noras kuo greičiau surasti pragyvenimo šaltinį. Nemažai moterų domisi galimybe gaminti maistą namuose ir jį pardavinėti. Siekdami padėti ukrainietėms greičiau ir sklandžiau pradėti šią veiklą išvertėme į ukrainiečių kalbą paruoštas gaires, kuriose išsamiai aprašyti maisto gamybos veiklos namų virtuvėje reikalavimai. Maisto gamyba susijusi su sauga, todėl buvo džiugu matyti, jog moterys tikrai atsakingai žiūri į tokią veiklą ir labai aktyviai dalyvavo mokymuose“, – teigė D. Ruželienė.

Labiausiai mokymų dalyvėms rūpėjo, kaip teisingai užpildyti privalomus dokumentus, kur gauti reikalingus leidimus, taip pat kaip teisingai gaminant maistą namų virtuvėje užtikrinti maisto saugą, kokius reikia atlikti tyrimus ar kursus išklausyti. Dauguma ukrainiečių pasakojo ketinančios užsiimti tortų, meduolių ir kitų kepinių gamyba, tačiau buvo ir besidominčių galimybėmis gaminti koldūnus bei kitus tradicinius ukrainietiškus patiekalus su mėsa, tačiau gyvūninės kilmės maisto patiekalams gaminti reikalingos atskiros specialiai įrengtos patalpos, jiems taikomi griežtesni reikalavimai. Susidomėjusioms buvo pasiūlyta individuali konsultacija.

VMVT mokymų dalyvėms pažadėjo ir toliau padėti tiek rengiant dokumentus, tiek teikiant konsultacijas maisto saugos užtikrinimo ir kitais klausimais.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių