Verslo problemos išsakytos Ekonomikos komiteto posėdyje

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Zigmantas Dargevičius, kovo 24 d., dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje ir išreiškė poziciją dėl paramos nukentėjusiam nuo COVID-19 verslui.

Prezidentas pakartojo jau prieš metus Ekonomikos komiteto posėdyje pasakyta poziciją, kuri yra labai aktuali ir šiandien: „Lietuvai reikia greičiau skolintis ir operatyviai spręsti įmonių, sustabdžiusių veiklą, problemas, reikalingos išmokos – subsidijos. Valdžios taupymas neteisingas, Europos Sąjungoje vyrauja tendencija netaupyti, o padengti patirtus nuostolius ir skatinti verslą. Dabar, būdami maži, einame prieš srovę nualindami savo šalį.“ Zigmantas Dargevičius pabrėžė, kad „Ir šiuo laikotarpiu iš aukščiausių valstybės pareigūnų girdime – nėra pinigų, reikia taupyti, kuomet visa Europa padeda verslui“.

Prezidentas pateikė šias įžvalgas ir siūlymus:

    1. Akcentavo, kad subsidijos nuo COVID-19 labiausiai nukentėjusioms įmonėms, kurių apyvarta sumažėjo ne mažiau kaip 60 proc., maksimali suma iki 100.000 Eur yra socialiai neteisinga. Kodėl didesnėms įmonėms, kurios sumokėjo daugiau mokesčių, taikomos subsidijos „lubos“?

    2. Pasiūlė tęsti paskolų įmokų moratoriumą nukentėjusiems verslams nedidinat palūkanų ir neprašant užstato bei pratęsti 100 proc. palūkanų kompensavimo priemonę, kuomet paskolų grąžinimas yra atidėtas įmonei. Kai kuriems sektoriams jau metus dirbant praktiškai be pajamų – mokėti paskolas ir palūkanas yra nepakeliama našta.

    3. Pritarė 9 proc. lengvatiniam PVM tarifui restoranams ir kartu siūlė pratęsti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą viešbučiams 5 metams nuo 2023 m. (šiuo metu ši lengvata galioja iki 2022 m.).

    4. Skirti subsidijas darbo užmokesčiui pokarantininiu laikotarpiu nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui. Tai būtų svarbi parama darbdaviui ir darbuotojui išsaugoti darbo vietas, nes dalis verslų pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai per trumpą laiką negalės sugeneruoti pakankamai pajamų.


Šiame straipsnyje: PPA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių