Tarptautiniame prekių kilmės sertifikatų tarybos posėdyje aptarta situacija šalyse

  • Teksto dydis:

Nuotoliniame ICC World chamber federation (ICC WCF) prekių kilmės sertifikatų tarybos posėdyje, kuriame Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmus atstovauja Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų kancleris Andrius Verbyla, aptarti po paskutinio susitikimo atlikti veiksmai, atnaujinimai bei skirtumai tarp pasaulio šalių. Posėdžio metu apžvelgta bendra pasaulio prekybos padėtis, dalyviai keitėsi informacija apie situaciją pasaulyje pandemijos laikotarpiu.

ICC WCF prekių kilmės sertifikatų tarybos posėdžiai taip pat persikėlė į internetinę erdvę ir vyksta nuotoliniu būdu. Deja, tačiau dėl skirtingų laiko zonų ne visų šalių atstovai dalyvauja nuotoliniuose posėdžiuose.

Šiuo pandemijos laikotarpiu ICC WCF skatina įmones naudotis visomis tarptautinio bendradarbiavimo galimybėmis tarp šalių, kad tiekimo grandinė netrūkinėtų, įmonės galėtų vykdyti savo veiklą ir ekonomika nestotų. Posėdžio metu aptarta institucinius barjerus (ne politinius) spręsti ir trukdžius panaikinti komunikuojant. Pvz. Jeigu kokios nors šalies muitinės ilgai užlaiko krovinius ar reikalauja perteklinių dokumentų, klausimą siūloma teikti ICC WCF prekių kilmės sertifikatų tarybai ir kartu spręsti ką galima padaryti.

Susitikimo metu šalys pasidalino situacija susijusia su el. sertifikatų išdavimu. Situacija šalyse skiriasi. Lietuva jau pradėjo išdavinėti el. sertifikatus, Turkija deda daug pastangų, kad el. sertifikatų išdavimo sistema šalyje pradėtų veikti, o pvz. Prancūzijoje, Suomijoje ir Olandijoje beveik 100 proc. išduodamų sertifikatų yra elektroniniai. Belgijos pandemijos metu išduodamų el. sertifikatų skaičius siekia 96 proc. nors skaičiuojant nuo metų pradžios – 88 proc. Anglijos, Airijos ir Danijos išduodamų el. sertifikatų procentas siekia 80-90. Pandemijos laikotarpiu el. sertifikatų dalis išsaugo Norvegijoje, Brazilijoje bei Tailande.

Tuo tarpu buvo šalių, kur sustojus eksportui išduodamų sertifikatų skaičius sumažėjo. Itin sudėtinga situacija yra Italijoje. Čia ženkliai krito eksportas, tačiau tikimasi, kad pradėjus veikti gamykloms, po truputį švelninant ribojimus šalyje, eksportas atsigaus. Sudėtinga situacija ir Jungtinėse Amerikos valstijose. Nors situacija šalyje sudėtinga, bet kol kas sertifikatų kiekis nekrito. Eksporto sulėtėjimo problemą kaip labai didelę mato ir Turkija, dar neįsidiegusi el. sertifikatų išdavimo sistemos.

10 procentų sertifikatų išdavimas krito Danijoje, 12-17 procentų – Belgijoje, 20 procentų – Australijoje, Suomijoje ir Norvegijoje, 30 procentų – Ukrainoje. Tailande sertifikatų išdavimas krito ženkliai, Kinijoje kritimas siekia net 40-50 proc. Tačiau buvo šalių, kol kas dar nepastebėjusių išduodamų sertifikatų skaičiaus kritimo. Tai – Bulgarija, kurioje situacija gana gera nes įmonės ir muitinės dirba, bei Airija, kurioje net išaugo agro ir medicinos sektoriuose veikiančioms įmonėms išduodamų sertifikatų kiekis. Iki balandžio mėnesio kritimo nejautė ir mūsų kaimynė Estija, tačiau gegužės mėnesį išduodamų sertifikatų kiekis sumažėjo 25 procentais.

Šalys dėl antrojo metų pusmečio yra nusiteikusios gana optimistiškai, tikimasi, kad eksportas atsigaus, o valdžių taikomos ekonomikos skatinimo priemonės bus veiksmingos.


Šiame straipsnyje: Kauno PPA rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių