Nustatytas dar vienas AKM židinys kiaulių ūkyje Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Per pastarąjį mėnesį Lietuvoje užfiksuotas jau antras šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Penktadienį AKM protrūkis patvirtintas Molėtų rajono Giedraičių miestelyje esančiame ūkyje. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, vasara yra ypač didelio pavojaus AKM virusui plisti laikotarpis, ypač tose vietovėse, kur rastiems gaišusiems šernams nustatytas AKM, o šis ūkis veterinarijos inspektorių jau buvo baustas už biosaugos reikalavimų nesilaikymą.

AKM židinys nustatytas ūkyje, kuriame buvo laikomos 264 kiaulės. Nugaišus 14 kiaulių, o kitoms įtariant ligą – gyvūnų kraujo mėginiai išsiųsti ištyrimui į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuris liepos 22 d. ir patvirtino AKM virusą.

„Ūkis, kuriame pasireiškė AKM, mūsų inspektorių buvo patikrintas gegužės mėnesį, jam taikytos sankcijos ir buvo konsultuotas dėl kasdienio biologinio saugumo priemonių taikymo. Deja, kaip matome, perspėjimai buvo ignoruojami, nustatyti pažeidimai laiku nepašalinti, todėl neatsakingas požiūris į elementarias atsargumo taisykles pridarė nemalonumų – ūkio savininkui nebus kompensuojami nuostoliai dėl pasireiškusio protrūkio, nes nesilaikyta privalomų biosaugos reikalavimų. Be to, tokie kaip šis atvejai sukelia didelį pavojų ir kitiems kiaulių laikytojams dėl galimo viruso išplitimo“, – pabrėžia VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT jau po pirmojo AKM atvejo šalyje dar labiau suintensyvino kiaulių laikymo vietų kontrolę, daug bendradarbiaujama ir su medžiotojų būreliais, siekiant likviduoti pavojingą užkrečiamąją gyvūnų ligą šernų populiacijoje. Laimei, kad šioje situacijoje, 10 km spinduliu, nuo protrūkio komercinių kiaulininkystės ūkių nėra, nes jiems būtų privaloma taikyti kiaulių judėjimo ir kitus ribojimus.

Šiuo metu VMVT Utenos ir Vilniaus departamento pareigūnai lankosi ūkyje, kur atlieka būtinuosius ligos likvidavimo darbus. Aplink užkrėstą ūkį nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, atliekami valymo ir dezinfekavimo darbai. Siekiant, kad virusas neišplistų, ūkyje laikytos kiaulės bus gaišinamos ir išvežamos utilizuoti.

Specialistų grupė pradėjo epizootinį tyrimą, kad būtų išsiaiškinta, kaip virusas pateko į ūkį. Didelė tikimybė, kad AKM liga aktyviai cirkuliuoja ūkio aplinkoje, o šis įsikūręs šalia miško. 3 km atstumu nuo šio ūkio liepos 13 d. buvo rastos 6 šernų gaišenos, kurioms taip pat patvirtintas AKM.

Įvertinant situaciją, VMVT specialistai ragina kiaulių laikytojus nuolat griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų, norint apsisaugoti nuo AKM. Būtina saugoti savo auginamus gyvulius nuo galimo kontakto su pašaliniais asmenimis, kitais gyvūnais, nešerti kiaulių šviežiai nušienauta žole. Taip pat ir patiems einant į tvartą laikytis pagrindinių reikalavimų – pasikeisti avalynę, darbo drabužius, naudoti tik kiaulių šėrimui ir priežiūrai skirtą inventorių, laikytis asmeninės higienos.

Kilus įtarimų dėl kiaulių sveikatos būklės, būtina nedelsiant informuoti VMVT telefonu 8 800 40 403, kreiptis į VMVT teritorinius padalinius ar departamentus arba pranešti aptarnaujantiems privatiems veterinarijos gydytojams.

Rekomendacijos kiaulių augintojams ir daugiau informacijos apie AKM prevenciją skelbiama https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-sveikata/gyvunu-ligos/afrikinis-kiauliu-maras.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių