Mylėti žmogų ar žvėrį?

  • Teksto dydis:

Žmogus savęs dažniausiai nelaiko gyvūnu. Gal dėl to, kad manome turį sielą, kai visiems kitiems gyviams jos turėjimas nebūdingas. Tačiau lygiai taip pat dažnai žmonės gyvūnus myli labiau nei kitus žmones ir drąsiai teigia, kad jie už žmones geresni: priešingai nei žmonės, jie blogai nesielgia tyčia, vien iš malonumo matyti kitus kenčiančius.

Žmogaus ir gyvūno santykiai iki pat devyniolikto amžiaus daugiausiai buvo suvokiami kaip dominuojančio, pranašesnio su silpnesniu, necivilizuotu, nesukultūrintu, laukiniu padaru. Tačiau tuomet savo tyrimų rezultatus paskelbė Charlesas Darwinas. Jo idėjos apie evoliuciją užkirto kelią žmogui laikyti save aukštesniu, pažangesniu. Žmogus – tik kitos evoliucijos stadijos gyvūnas.

Toks žvėriškas žmogus, su savo aplinka susijęs ne tik meilės ir pagarbos ryšiais, kartais atsiranda ir meno kūrėjų dėmesio centre. Pavyzdžiui, jaunų latvių kūrėjų – režisieriaus Mārcis Lācis bei dramaturgų Jānis Joņevs bei Anete Konstre – darbe „Žvėriška meilė“. Spektaklyje, sudarytame iš trumpų istorijų apie žmonių santykius su gyvūnais, daug dėmesio skiriama ne tik žmogaus ir gyvūno (sraigės, šuns, kiaulės ar iguanos) santykiui, bet ir žmogiškumui apskritai.

Spektaklis praėjusių metų Baltijos šalių teatro forume vykusiame Rygoje Lietuvos, Latvijos ir Estijos teatrologų buvo įvertintas kaip vienas iš dviejų geriausių latviškos dramaturgijos pastatymų. Ir ne tik todėl, kad scenoje charizmatiška, Latvių  Spalmanų nakties (lietuviško Auksinio scenos kryžiaus atitikmens) jaunojo menininko kategorijos nominantė Marija Linarte, bet ir todėl, kad kalbėdami apie žmones ir gyvūnus jauni menininkai nevengia atvirai prisipažinti, kad patys geba sužvėrėti. Žvelgdami į save pačius, analizuodami savo aplinką primena, žmogus gali perimti tiek pačias geriausias, tiek blogiausia gyvūnų savybes. „Žvėriška meilė“ kalba ne tik apie žmogaus meilę gyvūnui, bet ir apie ne visada sėkmingas pastangas būti žmogumi.

„Žvėriška meilė“, DIRTY DEAL TEATRO, Latvija.

Kultūros fabrike kovo 14 d., 19 val.


Šiame straipsnyje: JTD 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių