Lietuvoje pradedami ruošti laivų elektros mechanikai

  • Teksto dydis:

Lietuvos laivų savininkų prašymus dėl laivų elektros įrenginių mechanikų išpildė  Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) pradėsianti nuo 2016 m. ruošti tokius specialistus pagal atskirą Laivų elektros energetinių įrenginių eksploatavimo programą. Tiesa,  2014 m. po 11 metų pertraukos LAJM sudarė galimybę būsimiesiems laivų mechanikams po antrojo kurso specializuotis ir tapti laivų elektros įrenginių mechaniku. Šią karjerą pasirinkusiems jaunuoliams atsivers dar daugiau galimybių.

Jūrininko karjera šiandien ypač perspektyvi tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Įdomus ir nemonotoniškas darbas ne tik jūroje, bet ir krante bei aukštą pragyvenimo lygį užtikrinančios pajamos traukia vis daugiau jaunuolių į (LAJM) auditorijas. Dauguma LAJM paruošti jūrininkų iš karto po mokyklos baigimo įsidarbina viso pasaulio laivybos kompanijose, laivų statyklose bei uostuose. „Tai gali jus nustebinti, tačiau šiandien apie 90 proc. visų krovinių pasaulyje pervežami jūromis!“ – teigia AB „Limarko laivininkystės kompanija“ generalinis direktorius Vytautas Lygnugaris. Pasak pašnekovo, taip yra todėl, kad krovinių pervežimas jūromis – pats ekologiškiausias, lyginant su kitais transportavimo būdais, mat laivai į atmosferą išmeta mažiausius kiekius šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Iš tiesų, Klaipėdos uoste dirba arba su uosto veikla susijusį verslą vykdo šimtai įmonių, kuriose yra sukurta daugiau nei dvidešimt tūkstančių darbo vietų. Ir nors laivų kapitonų bei laivavedžių profesijos pirmiausiai ateina į galvą, LAJM ruošiami daugybė kitų laivininkystės sričiai svarbių profesionalų.

Vieni tokių nepamainomų specialistų – šiais metais vėl pradedami ruošti laivų elektromechanikai, kurie bus rengiami studijų programoje „Laivų elektros įrenginių eksploatavimas“.

 

Laivų nervų sistemų gydytojai

LAJM yra vienintelė mokykla Lietuvoje, ruošianti laivų elektromechanikus, turinčius visas kvalifikacijas, reikalingas saugiai eksploatuoti įvairaus galingumo laivų elektromechaninę, elektronikos ir kompiuterinę valdymo įrangą bei savarankiškai šalinti laivo elektros ir elektronikos įrenginių gedimus. Iš pirmo žvilgsnio skamba nuobodokai, tačiau panašiai, kaip ir šiuolaikiniuose automobiliuose, laivuose vis daugiau sistemų yra automatizuojamos ir kompiuterizuojamos, todėl reikalingi specialistai, gebantys perprasti visus šiuos „nervinius“ tinklus ir esant reikalui greitai juos pataisyti. Pasak V.Lygnugario, iki šiol daugumoje laivų elektros ir elektronikos įrangą aptarnaudavo laivų variklių mechanikai, tačiau šiandien vis intensyviau kompiuterizuotoms laivų sistemoms aptarnauti yra reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai, turintys gilesnes žinias būtent šioje srityje. LAJM laboratorijose įrengta visa reikalinga mokymosi įranga – treniruokliai ir simuliatoriai, kurie atitinka realius šiuolaikiniuose laivuose esančius įrenginius, todėl studentai pirmuosius praktinius įgūdžius įgyja dar prieš prasidedant praktikai tikruose laivuose.

Būsimieji elektromechanikai įgauna daugybę papildomų kompetencijų, srityse, kurios jiems pravers ateityje – šaltkalvystė, suvirinimas, gaisrų gesinimas, gelbėjimo operacijų vykdymas. Na, ir ko gero, pagrindinis LAJM paruoštų laivų elektromechanikų privalumas – studijų metu jie įgauna 12 mėnesių jūrinės plaukiojimo praktikos, todėl pabaigę mokyklą jie iš karto gali pradėti dirbti laivuose. „Labai teigiamai vertinu šios LAJM studijų programos atnaujinimą, mat šie specialistai tampa vis labiau paklausūs laivyboje – tiek mūsų įmonėje, tiek visame pasaulyje,“ – reziumuoja V.Lygnugaris.

 

Visi LAJM naudojami simuliatoriai ir dauguma mokomosios medžiagos yra pateikiama tarptautinės jūrininkystės kalba – angliškai, todėl LAJM absolventams nesudėtinga iš karto įsidarbinti užsienio bendrovių laivuose. „Mūsų studentai yra rengiami remiantis ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinių konvencijų reikalavimais. Todėl absolventai neturi jokių apribojimų darydami jūrinę karjerą viso pasaulio laivuose“ – užbaigia V.Senčila. Tad iš tiesų, studijos LAJM nuo šiol atvers tik dar daugiau galimybių šią mokyklą pabaigusiems profesionalams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių