Laukinėje gamtoje aptikti dar 5 nauji paukščių gripo atvejai

  • Teksto dydis:

Vakar ištyrus laboratorinius mėginius, Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) specialistai patvirtino labai patogenišką paukščių gripą H5N1 (toliau – LPPG)

* Šiaulių r. sav. – 3 rudagalvių kirų gaišenos, rastos Rėkyvos ežero pakrantėje;

* Šiaulių r. sav. – 1 rudagalvio kiro gaišena, rasta Kairių ežero pakrantėje, Kairių sen.;

* Jonavos r. sav.  – 8 kirų gaišenos, rastos Bartonių karjere, Šveicarijos sen;

* Švenčionių r. sav.  –  7 upinių žuvėdrų gaišenos, rastos ežero Kretuonas saloje;

* Pakruojo r. sav.  – 1 rudagalvio kiro gaišena, rasta Petrašiūnų II karjere.

Patvirtinti nauji LPPG židiniai daugiausia aptikti salose bei pusiasaliuose, taigi sunkiau prieinami žmonėms. Du Šiaulių atvejai buvo nustatyti pakrantėse netoli gyvenamųjų namų. Jonavos r. nustatytas paukščių gripo atvejis -  šalia nedidelio dedeklių paukštyno kitame Neries upės krante.

LPPG virusu užkrėstose vietose VMVT pastatė informacinius ženklus apie nustatytą ligą, kuriuose nerekomenduojamas žmonių lankymasis, laukinių paukščių lesinimas. Apie atvejus informuotos ir vietos savivaldybės.

Šiuo metu vykstančios laukinių paukščių migracijos laikotarpiu labai svarbu užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui, todėl specialistai dar kartą primena pagrindines apsaugos priemones:

- Nesilankyti vietose pažymėtose "LPPG užkrėsta vieta", nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais.

- Jei kontaktą su laukiniais paukščiais vis dėlto turėjote laikykitės griežtos asmens higienos, jokiu būdu nesilankykite naminių paukščių vietose su galimai virusu užteršta avalyne ir rūbais.

- Esant galimybei rekomenduojama ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokią kontakto su laukiniais paukščiais galimybę.

- Laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose.

- Nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

- Paukščių gripą galite parnešti ir įsigiję jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko. Pirkite naminius paukščius tik iš legalių pardavėjų.

- Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.

VMVT ir toliau vykdys laukinių ir naminių paukščių stebėseną.


Šiame straipsnyje: VMVTpaukščių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Baisu. Miesčionys - neikit į miškus, dar susirgsit paukščių gripu....

Geriausia

Geriausia portretas
Butų medžiotojams mažiau sliauzioti po miškus ir drumsti gamtos ramybe.Jeigu nugaišo vienas kitas paukštis tai jais pasirūpins šernai,vilkai .Jiems šie virusai nekenkia.Vasaros saule sunaikina visus virusus.Maziau kelkite bangas ir negazdinkite žmonių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių