Kauno regioninė jaunųjų bendrovių EXPO 2021

  • Teksto dydis:

Ilgametė Lietuvos Junior Achievement (LJA) verslumo ugdymo „Mokomųjų mokinių bendrovių“ (MMB) programa 2019 m. perėjo į kitą lygį ir įgavo pavadinimą „AcceleratorX“. Programoje mokiniai kuria jaunąsias bendroves, kurios gauna mokomosios mokinių bendrovės statusą ir veikia pagal uždarosios akcinės bendrovės modelį.

Tai edukacinis verslas, veikiantis realiomis rinkos sąlygomis. Mokinių mokomosios bendrovės veiklą prižiūri ir veiklos taisykles nustato LJA. EXPO – tai viešos jaunųjų bendrovių mugės, kuriose mokiniai pristato savo verslumo ugdymo metu pasiektus rezultatus, sukurtą produktą/paslaugą, prekiauja bei praktiškai taiko įgytas teorines žinias. Kauno regioninė jaunųjų bendrovių EXPO 2021 pandemijos sąlygomis šiais metais vyko internete. Moksleiviai vertinimui pateikė net 22 verslo idėjas. O idėjos palaikytojai – verslo įmonės, švietimo įstaigos, bankai ir kitos organizacijos įsteigė 12 nominacijų.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, siekdami prisidėti prie verslumo skatinimo, jau nuo 2006 metų dalyvauja šiuose renginiuose. Šiemet Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai įsteigė nominaciją „Geriausia B2B idėja“, o renginyje dalyvavo ir rūmus atstovavo kancleris Andrius Verbyla.

Rūmų įsteigtoje nominacijoje „Geriausia B2B idėja“ nugalėtoja pripažinta  Kauno „Vyturio“ gimnazijos verslo idėja AquaHealth+ ir sukurtas  produktas – išmanioji  gertuvė. Ši gertuvė turi laikmatį, kuris primena kada reikia išgerti vandens (nustačius pačiam vartotojui pagal asmeninį gyvenimo būdą ir poreikį). Dar vienas gaminio išskirtinumas – atšvaitas, kuris yra integruotas į logotipą bei ant gertuvės dugno, kad būtų saugu nešioti tamsiuoju paros metu. Tokia gertuvė galėtų būti puiki verslo dovana. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai nominacijos „Geriausia B2B idėja“ nugalėtojams paruošė diplomus ir puikių prizų rinkinį.

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Verslo vadovų klubas savo veikloje taip pat siekia išvystyti mentorystės idėją, todėl net penki klubo nariai taip pat prisijungė prie šio renginio. Kauno verslo vadovų klubas įsteigė dvi nominacijas: „Drąsiausia verslo idėja“ ir „Perspektyviausia verslo idėja“.

Mentorystės idėją Kauno verslo vadovų klube pirmieji ėmėsi vystyti ir aktyviai renginyje dalyvavo: klubo vadovas Mantas Raišys, statybos ir statybos mokslinių tyrimų UAB „Incon“ direktorius, klubo valdybos nariai – Ingrida Rimkienė, krovininio kelių transporto UAB „Baltic transline“ Centrinės ir Rytų Europos skyriaus vadovė ir Mindaugas Šeškauskis, Advokatų kontoros  Stašaitis & Partners advokatas, klubiečiai – Mantas Bernotavičius, vaisių, uogų ir daržovių didmeninės prekybos UAB „Fudo“ direktorius ir Paulius Bulota, statybinių konstrukcijų UAB „Peikko Lietuva“ direktorius.

Vertindami idėjas verslininkai moksleivių klausė koks jų komandos tikslas, kaip moksleiviai suvokia verslo organizavimo principus, ar geba prisiimti atsakomybes, ar verslas generuos pajamas. Klausimais paliesti ir socialiniai, aplinkos tausojimo, dalijimosi ekonomikos aspektai. Ilgametę patirtį versle turintys Kauno verslo vadovų klubo nariai noriai dalijo patarimus, teiravosi kokios pagalbos reikėtų, kad moksleiviai sėkmingai įgyvendintų savo verslo idėjas. Jaunieji verslininkai labiausiai pageidavo marketingo, finansinių ir teisinių konsultacijų.

Kauno verslo vadovų komisija nominacijoje „Drąsiausia verslo idėja“ nugalėtoja pripažino Kauno „Saulės“ gimnazijos verslo idėją „Versk puslapį“. Jaunoji bendrovė „Versk Puslapį“ kuria patogią ir modernaus dizaino internetinę svetainę, suteikiančią galimybę lengvai pirkti ir parduoti knygas. Skaitovai, kurie perskaitytas savo knygas pastato į lentyną šalia daugelio kitų, galės paversti jas vėl naudingomis. „Versk Puslapį“ veikla atliepia naujausias tendencijas ir skatina gamtos išteklių tausojimą, vartojimo mažinimą bei dalijimosi ekonomiką.

„Perspektyviausia verslo idėja“ pripažinta Kauno Saulės gimazijos moksleivių idėja „Kambuča“. Moksleiviai gamina fermentuotos arbatos gėrimą kombučia. Unikalus gaminys, kuris gerina žarnyno veiklą, kelia nuotaiką, reguliuoja svorį, detoksikuoja organizmą, ir, anot kai kurių žmonių, net gydo AIDS ir vėžį. Moksleiviai siūlo tris skonius: su imbieru,  su imbieru ir avietėmis ir su apelsinais. Verslininkai idėją įvertino, kaip skatinančią sveikai maitintis bei nevartoti nesveikų saldintų produktų ir formuojančią sveikus įpročius.

Kauno verslo vadovų klubas laimėtojus apdovanos diplomais ir prizais – Verslo vadovų klubo konsultacijomis. Moksleiviai bus pakviesti į klubą pristatyti savo verslo idėjas klubiečiams ir susitarti dėl konsultacijų poreikio, temų ir jų teikimo.

Bendrame verslo idėjų vertinime pirmą vietą laimėjo Kauno technologijos universiteto gimnazijos moksleivių ideja KOPO.  KOPO – tai svetainė mokytojams ir mokiniams, skirta teikti korepetitorių paslaugas – mokytojams, o mokiniams surasti korepetitorius.  Mokinys mokytoją galės pasirinkti iš bet kurios Lietuvos vietovės, išbandyti skirtingus mokytojus ir susipažinti su skirtingomis mokymo metodikomis, bei rasti sau labiausiai tinkantį korepetitorių. Kiekvienas mokytojas pasirinks savo konsultacijų įkainį, taip bus skatinama ir palaikoma laisva darbo rinka. Panaudodami savo laisvą laiką, mokytojai galės užsidirbti pinigų bei tobulinti savo darbo metodiką. Kauno verslo vadovų klubas pakvietė KOPO idėją pristatyti verslo vadovų klube ir pagal poreikį tęsti mentorystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių