- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Siekiant apsaugoti vartotojus, bendrųjų higienos, maisto saugos ir atsekamumo reikalavimų laikymąsi visose maistą gaminančiose ir tiekiančiose įmonėse, tikrina ir prižiūri Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. Tačiau, apie 90 proc. per maistą plintančių ligų protrūkių Lietuvoje užregistruojama dėl namų sąlygomis netinkamai ir nesaugiai pagaminto maisto. Į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis Lietuvoje 2021 m. buvo užregistruoti 79 protrūkiai kilę šeimose (tai sudarė 90,8 % bendro protrūkių skaičiaus), 6 – vaikų lopšeliuose-darželiuose, po vieną protrūkį užregistruota pataisos namuose ir viešojo maitinimo įstaigoje. Iš viso protrūkiuose susirgo 236 žmonės, iš kurių 124 buvo gydomi ligoninėse.
„Netrukus ruošimės didžiosioms metų šventėms, todėl daug laiko praleisime ruošdami vaišes savo virtuvėse. Deja, kartais, nesilaikant svarbiausių maisto saugos principų, vartotojai sunegaluoja suvalgę namuose pagamintų produktų ar patiekalų. Mūsų specialistų duomenimis, dažniausiai namuose pagamintas maistas tampa nesaugiu nesilaikant reikalingų maisto saugojimo ir transportavimo sąlygų, taip pat kai maistą tvarko sergantis ar bakterijas platinantis asmuo arba nesilaikantis rankų higienos, dažna priežastis - kryžminė tarša. Todėl primename vartotojams, kad laikantis saugaus maisto ruošimo taisyklių, išvengsite nemalonių ligų ir nesusigadinsite šventinės nuotaikos“,- sako VMVT Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.
VMVT atkreipia dėmesį, kad kryžminė tarša gali atsirasti per nešvarias pjaustymo lenteles ir peilius, neplautas rankas, nekokybiškai išplautus indus, netinkamai laikant neuždengtą maistą šaldymo įrenginyje, nešvarias pašluostes, maisto gamybos įrenginius (mėsmales, mikserius ir pan.), svarstykles ir kt. Taip pat ji gali susidaryti nesaugų maistą nepakankamai gerai apdorojant šiluma, nehigieniškai vykdant pirminį maisto paruošimą, dėl nešvarios maisto tvarkymo aplinkos ir pan. Netinkamas indų ar virtuvės paviršių naudojimas, gali taip pat prisidėti prie bakterijų plitimo. Vartotojams šių mikroorganizmų keliamos rizikos gali padėti išvengti ar ją sumažinti saugus žalios mėsos bei kitų neapdorotų maisto produktų tvarkymas – geras terminis apdorojimas bei geros higienos praktika virtuvėje.
Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pateikia rekomendacijas, kaip užtikrinti namuose tvarkomo maisto saugą. Rekomendacijos parengtos bendradarbiaujant su Pasauline sveikatos organizacija, siekiant šviesti vartotojus, maisto gamintojus apie saugų maisto tvarkymą ir ruošimą.
Nuorodoje, taip pat rasite EFSA parengtą interaktyvią komunikacijos apie per maistą plintančių ligų protrūkius priemonę– informacijos rinkinį (žemėlapį).
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Konferencija „GERVĖ 2024“
Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje ...
-
Kviečiame įmones dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „SKAITMENIZUOK'IS 2024“
Balandžio 18 d. (13:00 val.) Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EnterpriseEurope Network Lietuva tinklu beiskaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacija INFOBALT,kviečia dalyvauti įmones nuotolinėje konferencijoje „SKA...
-
Marketingo vadovų klubo susitikimas, 55-ąjį jubiliejų mininčioje, Birštono sanatorijoje „Versmė“
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) veikiantis Marketingo vadovų klubas vasario 22 dieną pakvietė klubo bei Kauno rūmų bendruomenės narius į susitikimą, kuris vyko Birštone, sanatorijoje „Versmė“ . ...
-
Dalyvaukite geriausioje „debesų kasyboje“ 2024-aisiais ir užsidirbkite pinigų iš namų1
Įžengus į naujus metus vis daugiau žmonių ieško būdų gauti pasyvias pajamas iš namų, o debesies kasyba tampa labai populiariu pasirinkimu. Net jei esate naujokas, galite lengvai užsidirbti pinigų iš debesies kasybos. ...
-
Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmuose lankėsi Indonezijos Respublikos ambasadorė
Vasario 14 dieną iš anksto suplanuoto vizito į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus atvyko Jos Ekscelencija Indonezijos Respublikos ambasadorė Dewi Savitri Wahab su savo komanda. ...
-
Kauno PPA rūmuose lankėsi Indijos Respublikos ambasadorius
Vasario 23 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) apsilankė J. E. Indijos Respublikos ambasadorius DeveshUttam su delegacija. Tai – pirmasis ambasadoriaus vizitas Kaune nuo tada, kai 2023 metais Vilniuje atidaryta Indijos Respubliko...
-
Apdovanoti konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai
Sausio 25 d., ketvirtadienio vakarą, Raudondvario menų inkubatoriuje apdovanoti 11 sėkmingiausiai 2023-aisiais dirbusių Pakaunės įmonių atstovų tarp kurių – devintąjį kartą vykusio konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai &n...
-
Jonavos filialo šventiniame renginyje „Palydėjus 2023-uosius“ pagerbti Jonavos sėkmingiausi verslai
Sausio 25-ąją Jonavos kultūros centre vyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo verslo bendruomenės šventinis vakaras „Palydėjus 2023-uosius“. Į iškilmingą renginį gausiai susirinkusius verslo ats...
-
Enterprise Europe Network – nauji kontaktai jūsų verslo plėtrai visame pasaulyje
Enterprise Europe Network (EEN) – didžiausias verslo paramos tinklas, jau 15 metų sėkmingai veikiantis visame pasaulyje (daugiau nei 40 šalių), apimantis daugiau nei 450 partnerių organizacijų ir tūkstančius ekspertų&n...
-
Technologijos nestovi vietoje: kas naujo Lietuvos rinkoje?
Keliais pastaraisiais dešimtmečiais technologijų srityje stebimi spartūs pokyčiai – vis daugiau ir daugiau žmonių gali naudotis pačiais įvairiausiais palengvinimais kasdieniuose darbuose ir ne tik. Pastebime, kad modernių prietaisų savyb...