Gyvūnų augintinių vežimas komerciniais tikslais

  • Teksto dydis:

Kasmet Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) pasiekia pranešimai iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių kompetentingų institucijų apie prekybos tikslais netinkamai vežamus gyvūnus augintinius.

Norint parduoti naminius gyvūnus kitų ES valstybių gyventojams, augintiniai turi būti paženklinti poodinėmis mikroschemomis, būti vakcinuoti nuo pasiutligės (atitinkamai pagal amžių), be to, kiekvienas gyvūnas privalo turėti gyvūno augintinio pasą, o vežantysis asmuo – VMVT teritorinių padalinių specialistų išduotą vidaus prekybos sertifikatą.

„Atkreipiame dėmesį, kad patikėti gyvūnus augintinius vežti komerciniais tikslais kitiems asmenims galima tik atsakingai įvertinus, ar šie turi reikalingą kvalifikaciją ir būtinus leidimus. Kai augintinių pervežimu užsiima nekvalifikuoti asmenys, jie gyvūnus veža sugrūstus ankštuose transportavimo narvuose, kur trūksta vietos laisvai judėti, daugiau kaip parą trunkančių kelionių metu gyvūnai paliekami uždaryti narvuose, nepakankamai šeriami, negirdomi. Gyvūnų pervežimu užsiimantys asmenys privalo turėti VMVT ar kitų ES valstybių atitinkamų institucijų išduotus gyvūnų vežėjų leidimus ir transporto priemonių pažymėjimus“, – pabrėžia VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Gintarė Juozėnienė.

Pasak specialistės, jei vežamo gyvūno sveikatos būklė nebuvo įvertinta prieš kelionę ir nėra tai patvirtinančių dokumentų, šalių į kurias vežami gyvūnai, pasienio tarnybų pareigūnai tokias aplinkybes gali vertinti kaip galimą pavojų įvežti gyvūnų užkrečiamųjų ligų sukėlėjų. Todėl augintiniai gali būti netgi konfiskuoti, o įstatymų nesilaikantiems gyvūnų veisėjams ir vežėjams taikomos administracinės poveikio priemonės.

„Gyvūnų savininkai privalo atsakingai planuoti keliones. Neturint galimybių patiems vykti kartu su gyvūnais, reikėtų rinktis patikimus vežėjus, pasirūpinti, kad augintiniai keliautų saugiai ir patogiai. Kilus neaiškumų ar klausimų mūsų tarnybos teritorinių padalinių specialistai visuomet gali patarti ar suteikti papildomos informacijos“, – sako G. Juozėnienė.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių