Geroji praktika siekiant suvaldyti afrikinį kiaulių marą

  • Teksto dydis:

VMVT specialistai praėjusią savaitę dalyvavo mokymuose „Afrikinio kiaulių maro valdymas“. Šiuos mokymus organizavo Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinis direktoratas.

Mokymuose dalyvavo 40 asmenų iš 17 Europos šalių. Mokymu metu dalyviai ir AKM ekspertai dalinosi savo patirtimi ir gilinosi į AKM kontrolės priemones nustačius protrūkį kiaulių ūkyje. Taip pat buvo pristatyta Lietuvos ir kitų šalių patirtis valdant AKM šernų populiacijoje.

Mokymu metu, dalyviai lankėsi VĮ Valstybinės miškų urėdijos Trakų regioninio padalinio Jagėlonių medžioklės plotuose, susipažino su Lietuvos medžioklės metu taikomais AKM kontrolės reikalavimais.  Taip pat pristatytas DEFEND  projektas (gyvagaudžiais spąstais buvo gaudomi šernai, ženklinami bei uždėjus GPS siųstuvus, stebimas jų judėjimas teritorijose).

Šio projekto tikslai:

• Nustatyti šernų judėjimo teritorijas.

• Atskirų bandų ir individų sąveikavimą teritorijose.

• Natūralių barjerų (upės, ežerai) ar žmogaus sukurtų (keliai, jų aptvėrimai) įtaką šernų judėjimui.

• Nustatyti gyvūnų judėjimą žiemos metu ir pasėlių augimo laikotarpiu.

• Nustatytu ir sekti šernų judėjimą pagal lytį rujos metu ir likusiu laikotarpiu.

Tokie duomenys labai svarbūs, tai suteikia papildomos informacijos apie afrikinio kiaulių maro viruso cirkuliavimą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir BTSF organizacija dėkoja VĮ Valstybinei miškų urėdijai už pasidalintą patirtį ir žinias ypač Trakų regioninio padalinio kolektyvui, priėmusiam būrį tarptautinių dalyvių ir  pademonstravus praktines priemones, naudojamas kovojant su afrikiniu kiaulių maro susirgimu šernų populiacijoje.


Šiame straipsnyje: VMVTkiaulių maras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
"Valdo " jie mat šernų marą...Juokdariai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių