Europoje nustatyta per 100 naujų paukščių gripo atvejų

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Europoje toliau didėja tiek laukiniams, tiek naminiams paukščiams nustatomų didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) atvejų skaičius.

Daugiausia (92) jų per pastarąją savaitę patvirtino Vokietija nugaišusiems laukiniams vandens paukščiams, tuo tarpu Danijos laukinėje faunoje užfiksuota 13 židinių, Olandijoje – 10, Jungtinėje Karalystėje – 5, Airijoje – 2. Pirmą kartą šio tipo virusas laukiniams paukščiams šiemet pasireiškė ir Belgijoje (3 atvejai).

Ilgamečiai specialistų stebėjimai rodo, kad šios atmainos paukščių gripo virusas labai panašus į tą, kuris Europoje fiksuotas pavasarinės laukinių vandens paukščių migracijos metu. Dėl nuvilnijusios H5N8 viruso bangos daugelis Europos valstybių patyrė didelių ekonominių nuostolių tiek dėl prekybos paukštiena apribojimų iš virusą patvirtinusių zonų, tiek dėl daugybės sunaikintų paukščių.

„Šiam virusui patekus į paukščių laikymo vietą, tektų nedelsiant sunaikinti visus tame ūkyje laikomus paukščius, o veiklos apribojimai paliestų visos šalies paukščių laikytojus bei paukštininkystės produktų gamintojus. Tokių pasekmių per pastarąsias dienas neišvengė ir Vokietijos paukščių laikytojai, kurių ūkiuose patvirtinus 5 naujus didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkius, teko nugaišinti daugiau nei 73 tūkst. laikomų paukščių, iš viso dėl paukščių gripo šiemet Vokietijoje nugaišinta beveik 105 tūkst. naminių paukščių. Todėl nuolat primename, kad viena svarbiausių prevencinių priemonių, galinčių užkirsti kelią virusui patekti į paukščių laikymo vietas, yra biologinio saugumo priemonių įgyvendinimas ir raginame paukščių augintojus jų griežtai laikytis“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Pranešama, kad didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas šiais metais neaplenkė ir naminių paukščių laikymo vietų Prancūzijoje, Danijoje bei Švedijoje. Iki šiol jose pavojingos ligos atvejų 2020 m. nebuvo nustatyta.

H5N8 paukščių gripo atmaina nėra pavojinga žmonėms, tačiau gali atnešti didelių nuostolių ūkininkams, jeigu užkratas pernešamas iš laukinės gamtos į naminių paukščių laikymo vietas. Šiais metais taip atsitiko ir Olandijoje (6 protrūkiai), Jungtinėje Karalystėje (2), Lenkijoje (32), Vengrijoje (net 273), Bulgarijoje (9), Slovakijoje (4), Ukrainoje (1) ir kitose šalyse.

Lietuvoje didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas iki šiol nenustatytas nė vienam ištirtam paukščio mėginiui. Tačiau veterinarijos specialistai nuolat atkreipia dėmesį, kad išlieka nemaža rizika, kad virusas gali bet kada patekti ir į mūsų šalies teritoriją, nes itin greitai plintančios užkrečiamosios ligos valstybių sienų nepaiso.

Ūkiuose būtina vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje, kuo dažniau skalbti drabužius, dezinfekuoti batus, įrankius, naudojamus atliekant paukščių priežiūros darbus, užtikrinti, kad į ūkių teritoriją įvažiuotų tik dezinfekuotos transporto priemonės. Visas rekomendacijas VMVT skelbia savo interneto svetainėje čia.

Taip pat VMVT direktoriaus įsakymas numato įpareigojimą mūsų šalies paukščių laikytojams apriboti naminių paukščių galimybę laisvai vaikščioti lauke ir išleisti juos tik į lauko aikšteles (savo kiemus), kurios yra įrengtos ar aptvertos taip, kad naminiai paukščiai neturėtų tiesioginio kontakto su laukiniais.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių