Elektroniniai prekių kilmės sertifikatai – saugiau ir patogiau

  • Teksto dydis:

Nuo šių metų birželio mėnesio į trečiąsias šalis eksportuojančios Lietuvos įmonės nelengvatinės prekių kilmės sertifikatus jau gali užsisakyti, atsiimti bei kitai valstybei pateikti elektroniniu būdu. Pavasarį Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai baigė pasirengimo darbus bei įmonėms pristatė galimybę naudotis pasaulyje pripažinta „EssCert“ prekių kilmės sertifikatų sistema.

Elektroninių prekių kilmės sertifikatų išdavimas. Pasinaudokite galimybe

Elektroninių sertifikatų išdavimas leidžia įmonėms pateikti ir gauti dokumentus nuotoliniu būdu. Naudojantis sistema trumpėja dokumentų išdavimo terminas, dokumentai yra patvirtinami ir grąžinami išvengiant vykimo į rūmus. Įmonės gali greitai nukopijuoti, redaguoti ir iš naujo pateikti dokumentus ankstesnių sertifikatų pagrindu. Patogi vartotojams sistema informuoja eksportuojančią įmonę apie visus veiksmus formuojant ir išduodant jų užsakytus prekių kilmės sertifikatus.

Kauno ir Marijampolės regionų įmonės, norinčios naudotis elektroninių sertifikatų išdavimo sistema, turi registruotis interneto puslapyje adresu https://www.esscert.com/list-of-agents/?country_id=118, pasirinkdamos Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų nuorodą. Įmonės įgaliotas asmuo taip pat gali kreiptis į rūmų darbuotojus, atsakingus už prekių kilmės sertifikatų išdavimą.

Įmonių atsiliepimai – teigiami

UAB Xirgo Global, prekiaujanti GPS sekimo įranga ir bendraujanti su daugiau nei 90 pasaulio šalių sako, kad jiems sertifikatai dažniausiai reikalingi šalims aplinkui JAE, tačiau pirmam siuntimui būna prireikia ir į kitas šalis.

Įmonei jau kelis kartus teko išsiimti elektroninius sertifikatus ir nuomonė apie naujai atsiradusią galimybę gera. Įmonės atstovai patenkinti ir gana sklandžiu procesu, ir greičiu. „Pirmą kartą buvo nemažai klausimų ir klaidų, tačiau išsiaiškinus viskas vyksta tikrai greitai. Vienintelis neigiamas dalykas, kurį įžvelgiu yra tai, kad nėra galimybės turėti jau patvirtintą variantą sistemoje bent parą laiko, kurį galima būtų išsiimti dar kartą.“, – sako UAB Xirgo Global eksporto vadybininkas Vaidotas Kučukas.

V. Kučukas sako, kad sistema pakankamai paprasta, suvesti reikia duomenis tam tikra tvarka, kuri nesunkiai perprantama, todėl ir ateityje planuoja imti elektroninius prekių kilmės sertifikatus.

Ši paslauga ypač aktuali karantino metu, nes užpildyti ir pateikti dokumentus galima iš namų ar darbo vietos ir nereikia niekur vykti. „Nereikia daug stengtis ir galvoti kaip viską pildyti, pagalba visada suteikiama ir visi klausimai atsakomi greitai.“, – patirtimi dalijasi UAB Xirgo Global eksporto vadybininkas.

AB „Pieno žvaigždės“ turi keturis gamybinius filialus: AB „Pieno žvaigždės“ filialas „Mažeikių pieninė“, AB „Pieno žvaigždės“ filialas „Kauno pienas“, AB „Pieno žvaigždės“ filialas ,,Pasvalio sūrinė“ ir AB „Pieno žvaigždės“ filialas „Panevėžio pienas“. Įmonės kredo – natūralūs pieno produktai sveikam gyvenimui, todėl produkcija yra įkvėpta gamtos ir tradicijų, o pagaminta naudojant naujausias technologijas. ISO 9001; ISO 14001; ISO 22000:2005 standartus; BRC standartus ir IFS Food standartus turinti ir apdovanojimus už aukštą kokybę ir puikius pirkėjų vertinimus gaunanti įmonė savo produkciją eksportuoja į daugiau nei 40 šalių, tokias kaip Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Japonija, Kinijos Liaudies Respublika.

Penkis elektroninius sertifikatus jau išsiėmusi įmonė planuoja tai daryti ir ateityje. Paklausus kodėl ir kitos įmonės turėtų išbandyti elektroninius sertifikatus AB „Pieno žvaigždės“ fil. „Kauno pienas“ Eksporto skyrius atstovė Neringa Čepkauskienė sakė: „Sutaupomas laikas nuo užsakymo pateikimo iki sertifikato gavimo, be to išvengiama kontakto, kas šiuo metu yra svarbu visiems.“

N. Čepkauskienė sako, kad patirtis išsiimant el. sertifikatus yra gera, nes buvo pateikta išsami ir aiški instrukcija su iliustracijomis, naudojantis viskas yra aišku ir paprasta, o procesas – pakankamai greitas. „Sistema yra viena iš paprasčiausių ir suprantamiausių, su kuriomis tenka šiuo metu dirbti, o dėl KPPAR darbuotojų – tik geriausios rekomendacijos ir palinkėjimas – sėkmingo darbo!“

Populiariausios eksporto į trečiąsias šalis kryptys, remiantis išduotų sertifikatų statistika

Elektroninius prekių kilmės sertifikatus priima daugelis šalių visame pasaulyje. Turėdama elektroninį prekių kilmės sertifikatą gavėjo šalies muitinė, kita institucija ar klientas galės internetinėje sistemoje patikrinti, ar tikrai buvo išduotas konkretus prekių kilmės sertifikatas.

Nelengvatinės prekių kilmės sertifikatas – tarptautinis prekių kilmę tvirtinantis dokumentas, kurio išdavimas pagrįstas prekių įsigijimo, kilmę įrodančių dokumentų ar gamybinių operacijų atlikimo analize bei medžiagų sąnaudomis. Prekių kilmės sertifikatus įvairiose šalyse dažniausiai išduoda Prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Dėl naujų galimybių išsiimti elektroninius sertifikatus jau galite kreiptis į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus, tačiau esant poreikiui, ir toliau dokumentus galėsime pateikti popierine forma, atsižvelgiant į kitos valstybės muitinės reikalavimus. Populiariausiomis eksporto į trečiąsias šalis kryptimis, remiantis išduotų sertifikatų statistika, ir toliau išlieka Uzbekija, Baltarusija, Kinija, Azerbaidžanas, Kataras, Ukraina, Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Indija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių