Daugiau kaip 200 patikrinimų metu paimtų gyvūnų jau gali būti perduoti globai

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nuo rugsėjo pradžios iš viso buvo vykdomi 128 tyrimai dėl daugiau kaip 400 šunų galimo nelegalaus veisimo, žiauraus elgesio su gyvūnais ir jų kankinimo bei netinkamų laikymo sąlygų.

Devyniolika atvejų inicijuoti tyrimai dėl galimos nelegalios veisėjų veiklos ir žiauraus elgesio su gyvūnais. Iki šios savaitės pradžios didžiąją dalį tyrimų (120) VMVT jau pabaigė – gyvūnų laikytojams skirtos atitinkamos nuobaudos pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, siekiančios 625 Eur, priklausomai nuo konkrečios situacijos aplinkybių ir padaryto pažeidimo. Daugeliu atveju netinkamomis sąlygomis laikytus gyvūnus jų savininkai gyvūnų globos organizacijoms perdavė savanoriškai.

Šiuo metu VMVT dar tęsia 7 plačios apimties tyrimus, kurių metu nustatyta itin daug ir grubių gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimų. Be to, VMVT duomenimis, ikiteisminio tyrimo institucijos toliau vykdo 4 ikiteisminius tyrimus dėl galimo žiauraus elgesio su gyvūnais augintiniais, kai gyvūnai dėl laikytojų kaltės buvo suluošinti ar nugaišo. Kol minėti tyrimai nėra pabaigti, gyvūnų konfiskavimo procedūros negali būti užbaigtos. Iki įsiteisės priimti sprendimai, laikinoje savivaldybių globoje, užtikrinant tinkamą priežiūrą ir saugią aplinką, šiuo metu yra laikomi 222 gyvūnai.

VMVT, vykdydama savo įsipareigojimą operatyviai reaguoti į gaunamus pranešimus apie gyvūnų gerovės pažeidimus bei galimai nelegalią veisimo veiklą, užtikrina tolesnį inspektorių budėjimą 24 val. per parą, nors pastarosiomis savaitėmis gaunamų pranešimų kiekis gerokai sumažėjęs. Pasitvirtinančių pranešimų taip pat sulaukiama kur kas mažiau. VMVT specialistai taip pat stebi interneto erdvę ir analizuoja portaluose pasirodančius skelbimus, toliau vertina visą iš įvairių šaltinių gaunamą informaciją apie galimus pažeidimus.

Paskutinis patikrinimas dėl galimai neteisėtai veisiamų gyvūnų augintinių buvo atliktas praeitą savaitę Jonavoje, kur dalyvaujant policijos pareigūnams, Jonavos rajono savivaldybės asministracijos specialistams ir gyvūnų globos organizacijų atstovams laikinai globai dėl netinkamų laikymo sąlygų perduoti 38 šunys. Gyvūnų laikytojo atžvilgiu pradėtos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatų pažeidimo procedūros pagal Administracinio nusižengimų kodekso (ANK) nuostatas.

Taip pat didesnis dėmesys skiriamas reikalavimų laikymosi kontrolei užtikrinti pasienio postuose, kai gyvūnai augintiniai pervežami nekomerciniais tikslais. Bendradarbiaujant Lietuvos Respublikos Muitinės departamento pareigūnams ir VMVT specialistams, ypač atidžiai vertinami ir tikrinami tie atvejai, kai kyla komercinio įvežimo požymių (pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos sieną dažnai kerta tas pats asmuo, kuris įveža gyvūnų augintinių jauniklius arba įvežamų gyvūnų augintinių skaičius yra didesnis nei du). Pastarosiomis dienomis išaiškintas atvejis, kuomet iš Baltarusijos į Lietuvą keliaujantis asmuo su savimi vežėsi 5 šuniukus su galimai suklastotais įrašais dokumentuose. Medininkų pasienio veterinarijos posto pareigūnas, atlikęs gyvūnų augintinių fizinį tikrinimą, nustatė, kad gyvūnai augintiniai buvo netinkamai paženklinti. Todėl šiuo atveju vežti šunys sulaikyti pasienio poste, o muitinės pareigūnai nelegaliai gyvūnus augintinius vežusiam asmeniui skyrė administracinę nuobaudą, taikant ANK. Teisės aktai numato, kad bauda už šį nusižengimą siekia nuo 1 200 iki 3 900 eurų.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių