Daugiabučių kiemai - mūsų pačių rankose

Kauno miesto savivaldybė jau ne pirmi metai asfaltuoja įvažas į daugiabučių kiemus. Šiemet Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos iniciatyva greta gatvių bei įvažų rekonstrukcijų skirtas finansavimas ir pačių kiemų tvarkymui. Apie daugiabučių kiemų asfaltavimą bei kompleksinį tvarkymą pasakoja TS-LKD frakcijos miesto taryboje narys Marijus Panceris.

Visų pirma norime paklausti, kada prasidės daugiabučių kiemų asfaltavimas?

Ne pirmus metus savivaldybė skiria lėšas ir tvarko įvažas į daugiabučių kiemus - atkarpas nuo gatvės iki daugiabučio kiemo. Dabar atėjo ir pačių kiemų eilė. Akivaizdu, kad žmonės nepajėgs patys susitvarkyti savo kiemų be savivaldybės pagalbos. Jiems reikalingas, ir dalinis finansavimas, ir koordinuotas darbų organizavimas. Praėjusią savaitę, tvirtinant 2015 m. savivaldybės biudžetą, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos siūlymu buvo įtrauktas finansavimas daugiabučių kiemų asfaltavimui. Tai vienas milijonas litų (289 tūkst. eurų), kurie numatyti pačiame biudžete, o ne kur nors privatizavimo fonde. Tai yra garantuotas finansavimas, kuris jau šiemet leis pradėti daugiabučių kiemų asfaltavimą.

Ar daugiabučių namų gyventojai gali tikėtis pagalbos tik asfaltuojant kiemų dangas?

Ne tik. Stengiamės spręsti daugiabučių kiemų problemas kompleksiškai. Savivaldybė jau ne pirmus metus asfaltuos įvažas į kiemus. Kaip teigia miesto ūkį kuruojantis administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis, įvažų į kiemus asfaltavimo darbai vykdomi pirmiausiai atrenkant įvažas, kuriomis naudojasi didžiausias skaičius kauniečių. Kaune yra 4 tūkstančiai daugiabučių, todėl laukia ilgas ir intesyvus darbas.
Dar viena labai svarbi problema daugiabučių kvartaluose - automobilių parkavimas. Tam, kad ši problema būtų pradėta spręsti, reikia sutvarkyti daugiabučiams priklausančių žemės sklypų klausimus. Todėl pagal Kauno savivaldybės užsakymą SĮ "Kauno planas" šiemet planuoja parengti preliminarias daugiabučių kiemų teritorijų schemas. Be to, savivaldybė, suprasdama, kad efektyviausiai namo problemas sprendžia to daugiabučio bendrija, šiemet vėl finansuos daugiabučių bendrijų steigimo išlaidas.  

Pagal ką bus atrenkama, kuriuos kiemus asfaltuoti? Ar neprasidės politikų bandymai remontuoti jų pačių kiemus pirmiausia?

Manau, darbų eiliškumą privalome visiškai atriboti nuo politikų įtakos. Niekas taip žmonių nepykdo, kaip politikų kiemų tvarkymo, kuriuose jie gyvena, protegavimas. Turime surasti labai aiškų, neginčijamą kriterijų, pagal kurį surikiuotumėme, kuriuose daugiabučių kiemuose pirmiausiai prasidės darbai. Toks kriterijus galėtų būti pačių žmonių parodyta iniciatyva, prisidedant finansiškai prie savo kiemo sutvarkymo. Turime skatinti tokias žmonių iniciatyvas, nes tik kai gyventojai patys prisideda, tada ir saugo, tai kas sutvarkyta.
Asfaltuojamų kiemų eiliškumo sudarymas turėtų būti pradėtas viešai paskelbus daugiabučių namų paraiškų priėmimą. Daugiabučio namo gyventojai savo susirinkime patys turėtų apsispręsti kokia procentine dalimi jie yra pajėgūs prisidėti prie kiemo tvarkymo išlaidų - 10, 20 ar 30 procentų. Surinkus paraiškas, eilė būtų sudaryta aiškiai ir skaidriai - pradedant nuo tų kiemų, kurių gyventojai apsisprendė prisidėti didžiausia dalimi prie savo kiemo tvarkymo.

Kokia tai turėtų būtų dalis?

Gyventojai patys daugiabučio susirinkime turėtų įvertinti kokią sumą jie pajėgūs surinkti. Pavyzdžiui, 1000 kvadratinių metrų kiemo asfaltavimo darbai, be pagrindų įrengimo, vidutiniškai kainuoja 30 tūkstančių eurų. Jei to daugiabučio gyventojai yra pajėgūs surinkti 3 tūkstančius eurų, vadinasi, jie gali prisidėti 10 procentų prie kiemo asfaltavimo išlaidų. Tačiau šie gyventojai turi suprasti, kad jei kaimyninis daugiabutis, turintis panašaus ploto kiemą, prisidės 6 tūkst.  eurų, tai pirmoje eilėje tvarkomas bus kaimyninis kiemas. Svarbiausia, kad viskas būtų atliekama teisingai ir kiemai nebūtų asfaltuojami ten, kur niekas neparodo, kad jiems to reikia, ar ieškodami protekcijų politikų tarpe.

O kaip elgtis daugiabučių gyventojams, kurie nori įrengti papildomas automobilių stovėjimo vietas?

Kaip minėjau, pirmiausia reikia susitvarkyti daugiabučių sklypų reikalus. Norint, pavyzdžiui, vietoj vejos, kurios kieme yra daug, įsirengti stovėjimo vietas, ne visada būtinas detalusis planas. Daugumoje atvejų užtenka parengti žemėtvarkinį projektą pagal jau minėtas daugiabučių kiemų teritorijų schemas, kurias rengia “Kauno planas". Parengus daugiabučio kiemo žemėtvarkinį projektą reikia įregistruoti žemės sklypą. Tada parengiamas techninis projektas ir pagal jį įrengiamos naujos parkavimo vietos kieme.

Su kokiais sunkumais galime susidurti tvarkant daugiabučių kiemus?

Anksčiau dėl lėšų stokos būdavo sunku rasti pinigų kiemų tvarkymui miesto biudžete. Dabar, kai pinigų atsiranda, didžiausias iššūkis - gyventojų bendruomeniškumo išbandymas. Vien tik savivaldybė savo lėšomis niekada nepajėgs sutvarkyti visų daugiabučių kiemų. Panašu, kad sovietmetis išrovė iš mūsų vieną svarbiausių kertinių šaknų - bendruomeniškumą. Daugiabučio bendrija – tai  viename name gyvenanti ir bendrų rūpesčių siejama bendruomenė. Aš tikiu, kad ši bendruomenė geriausiai gali spręsti savo kiemo reikalus. Man pačiam teko gyventi daugiabutyje, kuris turėjo puikią aktyvių gyventojų bendruomenę su energinga bendrijos pirmininke priešakyje. To daugiabučio bendrija, ir namo renovaciją atliko viena pirmųjų, ir aplinką susitvarkė, ir apsitvėrusi padarė savo kiemą saugų. Tad viskas mūsų pačių rankose.

Politinė reklama apmokėta iš TS-LKD Kauno m. skyrių sueigos politinės kampanijos sąskaitos. Užs. 1340055

 


Šiame straipsnyje: TS-LKD inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių