Dar vienas gamintojas gali tiekti vabzdžių miltus į ES

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau  - VMVT) informuoja, kad š.m. sausio 3 d. Europos Komisija (toliau – EK) suteikė patvirtinimą vienai Vietname įsikūrusiai įmonei tiekti Europos Sąjungos (toliau - ES) rinkai naminių svirplių miltus (lot. Acheta domesticus), pagamintus su sumažintu riebalų kiekiu. Leidimas patvirtina, kad šiuos naminių svirplių miltus ES galima įsigyti ir naudoti maisto produktų gamyboje.

„Maisto produktai su vabzdžiais nėra naujiena pasaulyje. Vienos didžiausių tokių produktų gamintojų yra įsikūrusios Kanadoje, JAV, Azijos šalyse, o taip pat ir Europoje. ES vabzdžių naudojimas maistui leistas dar 2018 m. Tai yra penktas ES naujų maisto produktų sąrašo papildymas, kuriuo leidžiama jau trečiam vabzdžių produktų gamintojui tiekti produkciją į ES. Šiuo atveju, leidimas suteiktas tiekti konkrečios įmonės gaminamus naminių vabzdžių miltus su sumažintu riebalų kiekiu. Tokių produktų tvirtinimo procedūra pakankamai griežtai reglamentuota. Sprendžiant apie naujo produkto įtraukimą į naujų produktų sąrašą visada yra daromas rizikos vertinimas ir tik po jo, jei rizikų nėra nustatoma, jis yra patvirtinamas į naujų maisto produktų sąrašą bei leidžiamas naudoti žmonių maistui. Lietuvoje produktai iš vabzdžių leidžiami gaminti ir tiekti rinkai nuo 2020 m. ir šia veikla mūsų šalyje užsiima jau 11 įmonių“, - pasakoja VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis specialistas-valstybinis maisto produktų inspektorius Deividas Kalinauskas.

Europos maisto saugos tarnyba (toliau – EFSA) atliko išsamų gamintojo atliktų ir pateiktų mokslinių tyrimų ir duomenų vertinimą – išnagrinėjo gamybos procesą, pirminių analizių rezultatus, analitinius duomenis apie teršalus bei stabilumo tyrimų rezultatus, o taip pat įvertino mikrobiologinių parametrų analitinius duomenis ir baltymų įsisavinimo tyrimų rezultatus bei gavo mokslinę nuomonę, kuria remiantis konstatavo, kad naminių svirplių Acheta domesticus milteliai, iš kurių pašalinta dalis riebalų, yra saugūs, jei naudojami pagal siūlomas naudojimo sąlygas ir laikantis pasiūlytų koncentracijos verčių.

“Norime pažymėti, kad tokiems produktams galioja vienodos ženklinimo taisyklės kaip ir visiems maisto produktams. Produkto ženklinimo etiketėje vartotojams turi būti pateikta visa informacija apie produkto sudėtines dalis, taip pat jeigu ir ta sudėtinė produkto dalis yra vabzdžiai ar jų miltai ir pan. Maisto produktų etiketėse privaloma nurodyti taip pat ir alergenus. Reglamento papildyme, taip pat yra apibrėžta, kad šiuo atveju konkretiems maisto produktams kurių sudėtyje yra naujai patvirtinti naminių svirplių Acheta domesticus miltai, etiketėje turi būti nurodyta „naminių svirplių Acheta domesticus miltai, iš kurių pašalinta dalis riebalų“, - sako Deividas Kalinauskas.

VMVT atkreipia dėmesį, kad EFSA atliktuose rizikos vertinimuose pažymima, jog vabzdžių baltymai gali sukelti alergines reakcijas asmenims alergiškiems vėžiagyviams, moliuskams ir dulkių erkėms, todėl tokie maisto produktai privalo būti aiškiai paženklinti kaip alergenas (paryškinti sudedamųjų dalių sąraše).

Prieš beveik dvejus metus VMVT buvo rengusi nuotolinius mokymus apie tai, produkcijos iš vabzdžių gamybą. Daugiau 2021 metais vykusių mokymų vaizdo įraše: VMVT seminaro „Vabzdžiai maistui ir pašarams, jūs klausiate – mes atsakome“ įrašas - YouTube


Šiame straipsnyje: VMVT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Proto drumzlės

Proto drumzlės portretas
Čia tokie pezalai ,kurie turi atitraukti gyventojü dėmesï 'nuo pabrangusiü energetiniü resursü, savivaldos rinkimü, valdančiüjü buldozerio, Uab Seimas ir t.t . Kitaip sakant - juodosios technologijos,kad visi atėję į krautuvę uostytü batonä, ar nėra įdėta svirpliü miltü, juk jei yra tai visa kita " do lampočki"

Pasaka

Pasaka portretas
Yra pasaka apie šūnelį šariką ir jo perspektyvas kaip nebus ką valgyti. Pasaka manau žinote visi.

123

123 portretas
Kažin kada pradės pardavineti džiovinto šūdo miltelius ? "Saulėje džiovinto", kaip RIMI pomidorų, ekologiško, iš kurio pašalinta dalis riebalų....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių