Dar vienai netinkamai veiklą vykdžiusiai veisėjai – griežtas teismo kirtis

  • Teksto dydis:

Antradienį išnagrinėjęs dar vieną administracinio nusižengimo bylą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais augintiniais ir jų kankinimo, Tauragės apylinkės teismas nusprendė pripažinti netinkamai veiklą vykdžiusią veisėją kalta ir 12 šunų konfiskuoti, ji nubausta ir 500 eurų dydžio bauda.

Teismas kovo 9 dienos nutartimi patvirtino, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių vertinimas dėl patikrinimo metu nustatytų pažeidimų, kuriais veisėja pažeidė ne tik gyvūnų gerovės reikalavimus, bet ir gyvūnų augintinių veisėjams taikomus veterinarijos reikalavimus, buvo teisingas ir pagrįstas.

VMVT Tauragės departamento pareigūnai, gavę savanorių pranešimą apie galimai pažeidžiamas gyvūnų gerovės sąlygas, praėjusį rugsėjį atliko neplaninį patikrinimą gyvūnų laikymo vietoje Tauragėje, Gaurės gatvėje, kur surado 3 suaugusius skirtingų veislių mišrūnus šunis (vieną jorkšyro terjerą ir 2 taksus), vieną panašų į taksų veislės šuniuką ir 3 kates (suaugusią škotų nulėpausę ir 2 tos pačios veislės jaunikles), taip pat dar 7 gyvūnų augintiniai mišrūnai (3 škotų nulėpausės katės, 3 taksų veislės šunys ir jorkšyro terjeras) buvo laikomi gyvenamajame pastate netinkamomis sąlygomis. Be šių, dar 4 taksų veislės mišrūnai šuniukai surasti paslėpti pas laikytojos pažystamus Tauragės r. Ąžuolynės kaime.

Pas šią veisėją augintiniai buvo laikomi kenksmingomis jų sveikatai sąlygomis, tuštinimosi vietos nebuvo laiku valomos, o nesant ventiliacijai, gyvūnai buvo priversti kentėti nuolatinį akių ir kvėpavimo takų gleivininės dirginimą, kelias paras buvo netgi be maisto ir vandens.

Gyvenamosiose patalpose Gaurės g. inspektoriai rado ir daugybę visokiausių medikamentų, tarp jų ir leidžiamų vaistų, kuriais gyvūnai augintiniai galėjo apsinuodyti ir nugaišti. Sergantiems gyvūnams augintiniams nebuvo suteikta būtina veterinarinė pagalba. Laikytiems 12 gyvūnų nustatyti vienokie ar kitokie sveikatos sutrikimai – nuo akių iki kvėpavimo takų uždegimų, deformuotų kojų sąnarių, kai kuriems dėl sąlygų laisvai prieiti prie vandens atsigerti nebuvimo pasireiškė dehidratacija ir dėl to grėsė žūtis.

Keli šunys ir katės buvo laikomi narvuose, neatitinkančiuose ploto reikalavimų. Aptvaruose ir laisvai laikytiems šuneliams ir katėms teko gulėti ant išmatomis padengtų grindų arba šiukšlių, jiems nebuvo įrengta jokių tinkamų poilsio vietų – gultų.

Teismas byloje įvertino, kad net ir gavusi progą pasitaisyti ir pagerinti gyvūnų laikymo sąlygas, laikytoja to nepadarė. Byloje konstatuota, kad po pakartotinio neplaninio patikrinimo VMVT Tauragės departamento surašytame protokole užfiksuotos visos esminės padaryto administracinio nusižengimo aplinkybės, o augintinių savininkė neabejotinai atliko veiksmus, kurie priskirtini žiauriam elgesiui su gyvūnais, jų kankinimui, dėl ko gyvūnams grėsė žūtis.

Rugsėjo 7 dieną iš laikytojos paimti ir laikinai gyvūnų globos organizacijai perduoti 12 augintinių jai nebebus sugrąžinti – Teismas nusprendė visus juos konfiskuoti ir įpareigojo netinkamai veiklą vykdžiusią veisėją sumokėti paskirtą 500 eurų baudą.

VMVT dėkoja visiems pilietiškiems ir neabejingiems žmonėms, savanoriams ir visuomeninių gyvūnų globos organizacijų atstovams, pranešantiems apie įtariamas negeroves ir prireikus talkinantiems VMVT inspektoriams bei policijos pareigūnams reidų metu ir savaitgaliais, ir naktimis.

Primenama, kad turint įtarimų apie nelegalius veisėjus ar gyvūnų gerovės ir jų laikymo sąlygų pažeidimus, svarbu kuo skubiau apie tai pranešti VMVT inspektoriams telefonu 8 800 40 403 arba el. paštu skundai@vmvt.lt, internete užpildyti pranešimo formą.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių