1946-ųjų didysis Kauno potvynis

Grįžti į straipsnį

Na

Na portretas
Mano tėvai tuo laiku gyveno Tilžės g pradžioje, II aukšte, tai pas juos ir subėgo visi kaimynai, mama dar spėjo atsivesti senutę iš gretimo namo, vanduo kilo greitai. Iš aplinkinių namų niekas nepaskendo, žmonės lipo į palėpes, didesnių namų nenunešė. Bet mažesni namukai prie upės buvo nunešti bangos, ir su ant stogo sėdinčiais žmonėmis. Bėda buvo su vandeniu, šuliniai buvo užsemti. Mama kaip tik ruošėsi maudyti mano vyresnį broliuką, tai buvo prisinešę vonelę vandens. Labai pravertė tas vanduo. Kareiviai plaukiojo su valtimi ir dalino duoną.

a man dzin

a man dzin portretas
9 aukste gyvenu

--> Vėtra

--> Vėtra portretas
Manau jūs rašote apie Vilijampolę nuniokojusią potvynio bangą, kuri siekė du su puse metro. Tada pakilęs Neries vanduo pralaužė ledų sangrūdą ir kilo didžiulė banga. Kauno senamiesty tuo tarpu vanduo kilo ir sėmė gatves lėtai.

Vėtra

Vėtra portretas
Prisimenu močiutė pasakojo apie šitą potvynį, ji tada paauglė buvo, sakė buvo baisiau nei per karą, nes buvo labai daug skenduolių, lavonų, visokių šunų, arklių, gyvulių. Tikra teisybė, tuose namuose kurių vanduo nenunešė, vandeniui nuslūgus, per langus miestelėnai skaičiavo ištisas skenduolių šeimas, vaikiukus mažus. Pasakodavo ir verkdavo, matėsi, kad labai emociškai tie vaizdai supurtė. Pačioj pradžioj sakė vanduo ėjo neišpasakytai stipria srove, močiutė su kaimynais ant stogo sėdėjo, tai sakė toks vaizdas, kad aplinkui pragaras verda, iš visų pusių šniokštimas, kunkuliavimas, ūžesys. Vanduo labai greitai ir stipriai kilo.

>>>> O kur buvo osvoboditeliu....

>>>> O kur buvo osvoboditeliu.... portretas
Ledų sangrūda išprovokavo labai greitą vandens kilimą, ten net ledo sprogdinimas nebūtų gelbėję situacijos. Prie ledo judėjimo saugiai neprieisi, iš lėktuvo mesti bombas didelė rizika, nes miestas. Bet tokiam imbecilui, kaip tamsta juk nepasakysi, nes pagal jus dėl ledo sangrūdos kalta ne gamta, o rusas. :)))

O kur buvo osvoboditeliu oro pajėgos ?

O kur buvo osvoboditeliu oro pajėgos ?  portretas
Nesugebėjo maskoliai susprogdinti santakoje susigrudusiu ledų ir išgelbėti Kauno . Tik spaudoj raudonieji žmogumi rūpinosi, o realybėje jiems buvo nusispjaut

Anonimas

Anonimas portretas
sangruda buvo ties Utenos gatve ten buvo tiltas dabar Varniu ir Neris pasuko savo krypti i vilijampole o buvo apie 22 val zmones buvo namuose kiti jau miegojo visur buvo medinukai tai vanduo su ledo lytimis viska plove buvo baisus triuksmas ryksmai zuvo daug zmoniu ir ju gyvunai gyvuliai ir kol neissprogdino pokeliu dienu tilto taip tekejo upe ir seme visa miesta todel ilga laika Jonavos g ties Utenos g ir brazilka stovejo upeje tilto likuciai kol nepastate tuo meto ziberto tilto

Senukas

Senukas portretas
Paklauskit senoliu ar švesdavo prieškariu Vytauto karūnavima?

Von okupantu palikuonys

Von okupantu palikuonys portretas
rado kur kremliniai loti... Tpfu, siuksles..

Siaip tai

Siaip tai portretas
Kai tavo nesamones paskaitai tai toks vaizdas kad jei tada butu visa kauna potvynis nuslaves maziau idiotu LT butu?

komentas

komentas portretas
Galima buvo pastudijuoti tarpukario LT spauda apie ankstesniu potvyniu masta palyginimui.Dabar straipsnio autorius pasirode kaip uolus naujojo rezimo tarnas.

Jei danar įvyktū toks potvynis

Jei danar įvyktū toks potvynis portretas
Tai landsgrybiai su žydais jablonskiais, skaistė, morgana, armonaitė ir šimonytė būtų tos mergos, kurios prisiimtų atsakomybę už visą pagalbą kauniečiams :D

Niekas nesikeičia, žydai toliau vagia lietuvių pinigus

Niekas nesikeičia, žydai toliau vagia lietuvių pinigus portretas
Nesutvarkytas Nemunas iki šiol ypač pajūryje, o Kaune visokios salos su visais Žalgirio komplektais gali bet kada nuplaukti, bet dar ketina pačioje upėje pasidarę ploto statyt čiurlionio koncerto rūmus :))) Kur pinigai suplevėsuoja tai žydams silpna neoavogus!

Yra dar

Yra dar portretas
Gyvų liudininkų. Slabotkėje,nusėdus vandeniui, ant tvorų kabojo krūvos lavonų. Žmonės ieškojo savų. Potvynis kilo staiga ir naktį, issigelbėjo tie,kurie turėjo galėjo pakilti į namo antrą aukštą.

Nepobedimaja armija

Nepobedimaja armija portretas
Daug koncervatoriu tsldk partyjos nariu tarnavo okupantams.

J.

J. portretas
Gyvenome netoli Ringaudų tai Iki pat HES pastatymo beveik kiekvieną pavasarį pas mus ateidavo pažįstama Marvelės gyventoja, prašydavo leisti pabūti kol potvynis baigsis, ir pasakodavo kiek jos name yra vandens. O "nepobedimaja armija" siųsdavo kukurūzninką mėtyti sprogmenis į ledų sangrūdas tarp santakos ir Zapyškio. Tik to nauda būdavo nežinoma.

Pasakojo

Pasakojo portretas
Pamenu pasakojo močiutė amzinajiatilsį, klausiau ir bijojau. Apsemti namai buvo Vijijampolėje, nuslugo, gatvėse lavonai gulėjo. Ir ilgai jų niekas nerinko, nes visi ejo ir galvojo, ką pavalgyti šiai dienai.

Anonimas

Anonimas portretas
"Senis ir jūra"...

chi chi

chi chi portretas
tuo metu senis kgb profesorius su Snieckium lose kortom

Ale

Ale portretas
dėl ko tada Lietuvoje buvusi "nepobedimaja armija" negalėjo pasprogdinti ledo? Gal tik užpuldinėti moka?

Galerijos

Daugiau straipsnių