Velykinių idėjų penketukas: mažiau rūpesčių virtuvėje, daugiau bendravimo

  • Teksto dydis:

Niekas nesuabejos, kad Velykos – džiaugsmingiausia pavasario šventė. Ją nuo seno lydi įvairiausi žaidimai, į kuriuos įsitraukia ne tik artimiausi šeimos nariai, bet ir tolimesni giminaičiai, bičiuliai, kaimynai.

Tačiau, ką daryti, kad pavasariškos nuotaikos skaidrumo neužgožtų kulinariniai rūpesčiai dėl šventės akcento – bendro vaišių stalo? Tam „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė siūlo nenuvertinti paprastai paruošiamų užkandžių ir Velykoms kviečia išmėginti originalias kulinarines idėjas.

„Ne paslaptis, jog bendras vaišių stalas per Velykas vaidina vieną pagrindinių vaidmenų – prie jo bendraujama, aplink jį sukasi daugelis velykinių žaidimų, zuja mažieji. Vis tik sudėtingų karštųjų patiekalų ruošimas didesniam žmonių skaičiui dažnai pritemdo šventinį džiaugsmą. Neretai į sąrašą stengiamasi įtraukti kuo daugiau patiekalų, o kur dar margučių dažymo ritualas. Tuomet šeimininkėms Velykų džiaugsmas netrunka pavirsti nuovargiu, kai vietoje linksmybių užsinori vien ramybės ir poilsio ar netgi pradedi ieškoti sugadintos nuotaikos kaltininkų. Tuo tarpu visai be reikalo užmirštami paprasti užkandžiai, kurie ir išlaisvina nuo virtuvės vargų, ir papuošia stalą, ir leidžia daugiau laiko skirti bendravimui“, – sako specialistė.

Pasak jos, nebūtina visai atsisakyti šeimos tradicija tapusių „rimtųjų“ patiekalų, tačiau juk galima apsiriboti vienu tokiu kulinariniu akcentu, o jį papildyti lengvai paruošiamomis naujovėmis, rašoma pranešime spaudai. Jos pravers tiek pirmosios Velykų dienos vakarienei, tiek antrąją pavasario šventės dieną, kai daugelis dar jaučiasi sotūs nuo šventinių pietų, o vaišių stalas tampa greičiau vaišingumo, draugiško dalijimosi simboliu.

Dalindamasi išlaisvinančiomis Velykų stalo idėjomis, V. Stankevičienė linki įprastą triūsą virtuvėje pakeisti džiugesiu, kurį neša malonus bendravimas ir bundantis pavasaris.

5 idėjos Velykų stalui

    1. Iešmeliai. Jei pagrindinis Velykų patiekalas buvo iš mėsos, jį, be abejonės, gražiai papildys užkandžiai su žuvimi, jos produktais ar jūrų gėrybėmis. Virtuvėje po ranka paruošti mediniai iešmeliai išvaduos nuo daugelio serviravimo galvosūkių ir per kelias minutes leis paruošti savo spalva bei forma akį džiuginančių užkandžių. 

    2. Indeliai arba krepšeliai. Tai visiškai nereiškia, kad privalote pasirūpinti pusfabrikačiais – pramoniniu būdu iškeptais indeliais, į kuriuos galėtumėte krauti ką tik sumanę. Puikiausiai tiks ir išgremžti agurko gabaliukai, kietai virtų kiaušinių puselės, šiek tiek pagilinti avokado puselių dubenėliai (išgremžtąją dalį galėsite panaudoti užtepėlei ar padažui) ar netgi didesni bulvių traškučiai. Ant pastarųjų dera žuvies užtepėlė, kurią papuošite žalumynu, alyvuoge ar išraiškinga surimi krevete. Kita serviravimo alternatyva – paprastas produktų sluoksniavimas taurėje ar stiklinėje. Čia net paprasčiausi burokėlio, avokado gabaliukų, silkės ir naminio majonezo sluoksniai atrodys originaliai ir spalvingai.

    3. Velykų kamuoliukai. Maistingi vieno kąsnio kamuoliukai – tarsi šventiškesnis mišrainės pakaitalas. Jiems gaminti galite naudoti rūkytą žuvį ar tarkuotas krabų lazdeles, smulkintą kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, majonezą, avokadą. Tinka ir įvairiausios užtepėlės, kurias galite maišyti su jau minėtais produktais. Jei tokius rutuliukus apvoliosite tarkuotame surimi, jie taps tikra Velykų stalo puošmena. Kamuoliukus patogu valgyti naudojantis smeigtukais – šiuos vieno kąsnio gaminius galima prismeigti prie agurkų, paprikos, duonos gabaliukų ar sūrių krekerių.

    4. Suktinukai. Susukti galima plonus lašišos gabaliukus, skutikliu atpjautus ilgųjų agurkų sluoksnius ar lavašą – tokį suktinį vėliau supjaustysime gabaliukais. Jei sukame lašišą, ją vyniokime kartu su mėgstamomis salotomis, agurkais, krapais, paprika. Agurkų suktinukams tiks lašišos ir varškės, lašišos ir avokado, smulkintų krabų lazdelių ir majonezo užtepėlės. Ypač lengvas variantas Velykų stalo laisvei – jau paruoštos užtepėlės su vėžiais, kalmarais ir kiaušiniais. Daugiau laiko šventiškam bendravimui su artimaisiais turėsite patiekalus pasiruošę iš vakaro – pavyzdžiui, išsikepę lietinių su trintais špinatais ir sūriu, į kuriuos vėliau įsuktumėte lašišą ar užtepėlę. Supjaustyti šie žali ar rausvi suktinukai atrodys itin pavasariškai.

    5. Jūrų gėrybės. Jos ypač tiks, jei mėgstate klasiką ir minimalizmą, o fantaziją ir energiją mieliau naudojate smagiam pokalbiui su artimaisiais ar seniai matytais bičiuliais. Jūrų gėrybių ir vyno derinys – nepakeičiamas palydovas ramiam Velykų vakarui.

Pikantiški krabų lazdelių kamuoliukai

Reikės:

8 krabų skonio lazdelių (Snieginio krabo ar klasikinių)

2 kietai virtų kiaušinių

2 saujų tarkuoto fermentinio sūrio

1 saujos smulkintų graikinių riešutų

3 valgomų šaukštų majonezo

2 skiltelių česnako

Gaminimas. Stambia (burokine) tarka atskirai sutarkuojame po 4 krabų lazdeles – viena porcija skirta kamuoliukų masei, kita – apvoliojimui. Sutarkuojame kiaušinius, sudedame tarkuotą fermentinį sūrį, krabų lazdelių porciją, riešutus, įtarkuojame česnaką, sudedame majonezą, išmaišome. Kiekvienam kamuoliukui imame šaukštelį su kaupu masės, suformuojame voliodami delnuose. Rutuliukus apvoliojame tarkuotose krabų lazdelėse. Kiekvieną kamuoliuką galima papuošti įsmeigtu petražolių lapeliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių