Šiandien grybaukite – visus metus skanaukite: džiovinti grybai išsaugo maistinę vertę ir skonį

  • Teksto dydis:

Rudeniop Lietuvos miškai, pardavėjų krepšiai ir socialiniai tinklai prisipildo pagrindinių sezono žvaigždžių – lietuviškų grybų. Pastaruosius rinkti, panaudoti įvairiausiems receptams bei gardžiuotis mėgsta kone kiekvienas. Tačiau grybai ypač skanūs ne tik švieži, bet ir džiovinti. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai dalijasi naudingais jų džiovinimo patarimais, kurie minėtomis miško gėrybėmis leis džiaugtis ištisus metus.

Gudrybės – paprastos

Miško karaliai – džiovinti baravykai – ir lietuvių ypač pamėgtos, vertinamos bei kiekvieną grybautoją pradžiuginančios voveraitės. Būtent šios dvi džiovintų grybų rūšys, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, dažniausiai atsiduria prekybos tinklo lankytojų pirkinių krepšeliuose.

„Be tokių miško gėrybių įsivaizduoti tradicinio lietuvių stalo – beveik neįmanoma. Vien šiemet pirkėjai įsigijo per 391 tūkst. kg šviežių grybų mūsų parduotuvėse. Taip pat pastebime, kad šviežių ir džiovintų grybų paklausa itin skiriasi. Kol tarp populiariausių šviežių grybų puikuojasi pievagrybiai, tarp džiovintų tendencijos skiriasi labiau – čia geriausiai pirkėjų vertinami džiovinti baravykai ir voveraitės“, – sako E. Dapkienė.

Teigimai augantį džiovintų grybų populiarumą vertina ir „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. Pasak jos, taip paruoštos, šios miško gėrybės išsaugo visą maistinę vertę ir beveik nesiskiria nuo šviežių produktų.

„Grybai turtingi baltymų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų. Juose yra labai mažai riebalų, bet galima rasti mineralų, mikroelementų, kalio, fosforo, vario, seleno, C, D ir B grupės vitaminų, folio rūgšties. Norint šia maistine verte mėgautis visus metus, grybus patartina džiovinti. Tai vienas lengviausių ir efektyviausių konservavimo būdų, taip šios miško gėrybės puikiai išsaugo savo skonį bei aromatą. Svarbu tik džiovinimui ruošiamų grybų neplauti – užtenka nuvalyti, apipjaustyti, patartina juos rinktis sveikus. Nors šiam konservavimo būdui šiuo metu neretai naudojamos specialios džiovyklės, tačiau puikiai paruošimui tiks ir orkaitė“, – pažymi B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė taip pat išskiria pagrindinius skirtumus tarp voveraičių ir baravykų džiovinimo. Anot jos, džiovinant voveraites, jos greitai praranda savo svorį ir 80–90 laipsnių temperatūroje gali būti paruoštos per 6–7 valandas. Tačiau nors baravykai irgi džiovinami pusdienį, šiems taikoma dar viena taisyklė – dėti į orkaitę juos patartina neplautus, tik lengvai nušluostytus drėgna servetėle.

Todėl, prakalbusi apie grybų džiovinimą, „Maximos“ maisto ekspertė siūlo keletą šio proceso būdų. Taip, jos teigimu, lengvai, greitai ir be didesnių iššūkių miško gėrybes paruošti mėgavimuisi visus metus galės kiekvienas.

Džiovinimas orkaitėje

Grybus sudėkite ant kepimo skardos. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 40 laipsnių, džiovinkite porą valandų. Vėliau grybus apverskite, palikite orkaitėje dar tiek pat laiko, tada padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių, papildomai džiovinkite apie valandą. Verta atkreipti dėmesį, kad džiovinant orkaitės durelės visada turi būti praviros. Taip kokybiškai išdžiovinti grybai bus švelnios, aksominės faktūros, šiek tiek lenksis paspaudus, bet netrupės. Kartu svarbu nepamiršti išdžiovintas miško gėrybes laikyti sandariai uždarytame inde – tokiu būdu jų neužpuls maistinės kandys.

Džiovinimas specialioje džiovyklėje

Grybus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis. Gabalėliai turėtų būti 5–7 mm storio. Džiovinimui puikiai tinka ir storesni, tik rezultato laukti reikės ilgiau. Tuomet supjaustytas miško gėrybes sudėkite greta vienas kito ant džiovinimo padėklų, pasirinkite džiovinimo programą grybams. Džiovyklė temperatūrą ir proceso laiką kontroliuos automatiškai. Programai pasibaigus, bus galima mėgautis puikiai išdžiovintais grybais.

„Juos reikėtų suvalgyti per 1–2 metus. Taip džiovinti grybai geriausiai išsaugo maistines ir skonio savybes bei aromatą, o vėliau visa tai po truputį praranda. Džiovinimui patys tinkamiausi yra baravykai, raudonviršiai, lepšiai. Jais gardinamos sriubos, padažai, troškiniai. Savo ruožtu kazlėkai, šilbaravykiai, kelmučiai apdorojami pajuoduoja, tačiau maistui yra puikiai tinkami, savo kvapo bei skonio nepraranda“, – apibendrina B. Baratinskaitė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.


Šiame straipsnyje: Maximagrybaigrybų džiovinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių