Rudenį virtuvėje karaliauja moliūgas: patiekalai nuo sočių su mėsa iki desertų

  • Teksto dydis:

Sekmadienį TV3 kulinarinės laidos „La Maistas“ šefai pademonstruos, kiek įdomių ir gardžių patiekalų galima pasigaminti iš moliūgo – nuo sočių su mėsa iki šokoladinio deserto. 

Šioje laidoje prie patyrusio grilio meistro Vyliaus Blauzdavičiaus ir istorinės virtuvės žinovo, prisijungs tinklaraščio kūrėja Skirmantė Sirevičienė.

S. Sirevičienė kasdien gamina vyrui ir dviem sūnums, todėl nesudėtingi, laiką taupantys patiekalai visai šeimai – jos stiprybė. Ji gamina iš įprastų, daugelio namų šaldytuvuose ir spintelėse randamų produktų.  „Mano sritis – namų, šeimos maistas, tokį, kokį gali pagaminti kiekviena moteris“, – sakė S. Sirevičieinė.

Moteris laidoje gamins šokoladinį pyragą su moliūgu ir varškės bei grietinėlės pertepimu. Taip pat, ji laidos žiūrovams patarė moliūgą užsišaldyti žiemai. Reikia nulupti žievę, išimti sėklas, susipjaustyti kubeliais ir šaldyti porcijomis maišeliuose. „Tuomet, kai gaminsite, pavyzdžiui, į troškinį galima dėti iškart net neatšildžius moliūgo“, – sakė laidos viešnia.

TV3 nuotr.

Tuo tarpu laidos šefas Tomas Rimydis gamins moliūgų ir kriaušių tartaletę su jautienos žandeliais ir druskoje keptų moliūgų padažu.

„Ką reiškia tartaletė?“, – klausė laidos vedėjas Vitalijus Cololo.

„Tartaletė į mūsų virtuvę atkeliavo iš Milano. Galima sakyti, kad tai yra torto atitikmuo. Tartaletės gali būt saldžios – desertinės ir nesaldžios. Aš gaminsiu nesaldžią ir prie jos patieksiu jaučio žandus“, – kalbėjo T. Rimydis.

Pasak T. Rimydžio, moliūgas visai neseniai papildė lietuvių valgomų daržovių sąrašą. Jis buvo pradėtas naudoti mūsų virtuvėje tik tarpukariu.

Kitas laidos šefas V. Blauzdavičius gamins vištienos kumpeliais, baklažanais, karamelizuotais svogūnais ir ožkos sūriu įdarytą moliūgą. Jis visą moliūgą su įdaru keps griliuje. V. Blauzdavičius sako, kad tokį moliūgą galima kepti orkaitėje, kepsninėje ar net tiesiai lauže.

Nemėgstantiems stipraus specifinio ožkos sūrio skonio, V. Blauzdavičius siūlo jį ištirpinti grietinėlėje ir pridėti mėgiamų prieskonių. Arba ožkos sūrį galima pakeisti bet kokiu kitu minkštu sūriu.

Moliūgas – daržovė, turinti daug vitaminų, gerųjų riebalų, baltymų, mineralų, ji puikiai išsilaiko iki pat pavasario, todėl patiekalus su moliūgu galima gaminti visą rudenį ir žiemą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių