Pagrindinis gardžių blynų ingredientas – išmonė

Kiekvienuose namuose blynai kvepia vis kitaip: blynams naudojami įprasti ir viso grūdo kvietiniai ar grikinių, avižiniai, ryžių ir net žirnių miltai, tešla ruošiama iš bulvių tarkių, įmaišoma varškės, obuolių, daržovių, ruošiamas mėsos įdaras – skonių įvairovė priklauso tik nuo išmonės ir drąsos eksperimentuoti.

Morkų blynai su žemės riešutų sviestu

150 g speltos miltų,

1 kiaušinis,

3 vidutinio dydžio morkos,

2–3 šaukštai cukraus,

125 ml pieno,

2 šaukštai riešutų sviesto,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

po žiupsnelį cinamono, kardamono, druskos,

sviesto ar kokosų aliejaus kepti.

Padažas

2 šaukštai žemės riešutų sviesto,

2 šaukšteliai klevų sirupo,

4–6 šaukšteliai pieno,

¼ šaukštelio vanilės ekstrakto.

Morkas smulkiai sutarkuokite. Miltus sumaišykite su prieskoniais ir kepimo milteliais; kiaušinį išplakite su cukrumi, riešutų sviestu ir pienu. Į miltus įmaišykite kiaušinių masę ir morkas. Iškepkite blynelius ir pateikite su padažu ar klevų sirupu, pabarstykite kapotais riešutais, kokosų drožlėmis. Padažui tereikia elektriniu plaktuvu gerai išplakti pateiktus produktus.

Bulvių blynai su šonine, špinatais ir sūriu

5 bulvės,

50 g rūkytos šoninės,

50–70 g tarkuoto kietojo sūrio,

2 kiaušiniai,

1 svogūnas,

100 g jaunų špinatų,

150 g miltų,

2 skiltelės česnako,

druskos, pipirų,

sviesto ir aliejaus blynams kepti.

Šoninę, špinatus, svogūną ir česnakus susmulkinkite, bulves sutarkuokite. Šoninę paskrudinkite ir išimkite iš keptuvės, ataušinkite, išsiskyrusius riebalus išpilkite. Įkaitintame svieste pakepinkite svogūnus, kai jie suminkštės, suberkite špinatus, česnakus, 2–3 min. troškinkite ir ataušinkite. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių tarkius, kiaušinius, 2 šaukštus miltų, špinatus, šoninę, sūrį, pagardinkite prieskoniais, Iš tešlos padarykite aštuonis blynus, prieš kepdami abi jų puses pabarstykite likusiais miltais. Kepimui santykiu 1:2 sumaišykite sviestą ir aliejų. Pateikite su grietine, pabarstykite svogūnų laiškais.

Blynų, įdarytų grybais ir kumpiu, apkepas

Tešla

400 ml pieno,

4 kiaušiniai,

700 g miltų,

lašelis aliejaus blynams kepti.

Įdaras

200 g kumpinės dešros,

500 g pievagrybių,

25 g sviesto,

2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų,

2 svogūnai.

Padažas

150 g parmezano,

25 g sviesto,

250 ml pieno,

300 ml sultinio,

1 šaukštas miltų,

2 šaukštai kapotų šviežių petražolių, bazilikų.

Iš pateiktų produktų paruoškite tešlą lietiniams, palaikykite apie 15 min., kad miltai išbrinktų, permaišykite ir iškepkite plonus blynelius. Įdarui įkaitintame svieste pakepinkite susmulkintus svogūnus, jiems suminkštėjus suberkite plonai supjaustytus pievagrybius, 3 min. troškinkite, tada suberkite žalumynus, pagardinkite prieskoniais ir po 2 min. nukelkite nuo ugnies, ataušinkite. Padažui svieste pakepinkite miltus. Nuolat maišant, kad miltai nesušoktų į gumuliukus, supilkite pieną ir sultinį – turi išeiti vienalytė masė, pavirkite 2–3 min., tada suberkite 2/3 sūrio, žalumynus, pagardinkite prieskoniais.

Ant kiekvieno lietinio prie krašto dėkite ploną griežinėlį dešros, 2–3 šaukštus grybų įdaro, apšlakstykite trupučiu padažu ir susukite voleliu. Volelius perpjaukite į tris dalis ir sustatykite į sviestu išteptą kepimo indą. Blynus užpilkite likusiu padažu, pabarstykite sūriu ir kepkite 180 °C orkaitėje, iki apkepas gražiai parus.

Apkepo galite ir nekepti: blynų volelius susukite į spirales, persmeikite pagaliukais ir apkepkite riebaluose. Padažą patiekite atskirai.

Grikių miltų blynai su burokėliais

1 vidutinio dydžio burokėlis,

250 g grikių miltų,

200 g kvietinių miltų,

1 kiaušinis,

500–700 ml mineralinio vandens,

1–2 šaukštai cukraus,

žiupsnelis cinamono,

lašelis aliejaus kepti.

Šokolado kremas

300 g juodojo šokolado,

300 g  30 proc. grietinėlės.

Burokėlį išvirkite ir smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su miltais, kiaušiniu, įberkite cukraus, cinamono, pamažu maišydami pilkite mineralinį vandenį – turi išeiti lietinių tešla. Iškepkite plonus blynelius ir  įdarykite juos šokoladiniu kremu. Jam vandens garų vonelėje ištirpinkite sutrupintą šokoladą ir sumaišykite su išplakta grietinėle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių