- Algė Varnaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
"Pirmos sraigės bus rytoj", – toks beveik slapto ryšio kodas žinutėje. Kadangi buvau ragavusi skanėstą, išsyk prisiprašiau į svečius. Rytas buvo lietingas, bet ženklai, kad puota bus, jau laukė prie lauko pašto dėžutės.
Pakrūmiais – ir jau pilnas šiurenantis maišelis. O pakeliui pas Darių ir Vilę Bulanavičius jos pačios prašėsi į puodą.
Vynuoginės arba burgundiškos sraigės į Lietuvos dvarus buvo atvežtos XIX a. Ir gausiai išplito. Maistui naudojamos suaugusios sraigės, ne mažesnės nei 5 cm kiauto dydžio. Sraiges galima rinkti ir ragauti iki liepos mėnesio, nes vėliau jos nebetinkamos maistui. Šliužas yra hermafroditas – liepos mėnesį keičiasi gyvūno lytis, ir jis ruošiasi dauginimuisi. Sraigės gyvena pievose, vandens telkinių prieigose, parkuose ir lapuočių miškuose. Lietuvoje tikrai jų gausu. Geriausiai sraiges rinkti po lietaus, nes tada iššliaužia ant takų ir yra lengvai pastebimos. Patartina rinkti į uždengiamą ar užrišamą talpą – jos, nors lėtai, bet ryžtingai bando pabėgti.
Visada buvo paslaptis sraigių gaminimo būdai. Visokie mitai apie laikymą miltuose kelias dienas ir kiti. Ragavau tik jau skanias ir gražiai pateiktas. Paslaptis buvo atskleista – gavau progą sudalyvauti patiekalo gamyboje.
Dar iš vakaro surinktas sraiges puode sluoksnis po sluoksnio Darius buvo užpylęs druska ir palikęs pabūti. Ryte jau virė sūrymą: vanduo, druska, cukrus, pipirai, kmynai ir lauro lapai. Tada gerai perplovė sraiges ir subėrė į verdantį sūrymą. O virė puodas geras dvi valandas. Prasidėjo linksmoji dalis: iškrapštymas iš kiauto, valgomos dalies atskyrimas, sraigės grąžinimas į namelį, skaninimas česnakiniu sviestu ir tarkuotu sūriu.
Jau išvirtas sraiges desertine šakute ar dantų krapštuku traukiame iš kiauto. Išvirusi valgomoji sraigės dalis sudaro gal vos penktadalį sraigės ir yra nago dydžio. Taigi, šią dalį aštriu peiliuku reikia atskirti nuo vidaus organų. Procesas pradžiai keistokas, bet paskui, kai vos įgundi, sekasi visai greitai.
Kol rakinėjau sraiges, Darius geros kokybės riebų sviestą trynė su druska ir smulkiai pjaustytais meškiniais bei laiškiniais česnakais. Nepaprastai skanu ir ne tik su sraigėmis.
Kitas etapas – sraigių kimšimas atgal į namelį. Į kiautą dėjom po dvi "kojas", paskui – sočiai česnakinio sviesto ir dar truputis tarkuoto kietojo sūrio. Taip suruoštos sraigės iškeliavo penkiolikai minučių į 180 laipsnių karščio orkaitę.
Sraigės mėsą valgome desertine šakute ar naudojame dantų krapštuką. Susidariusį sultinį reikia tiesiog išsiurbti iš kiauto. Nepaprastai skanu! Kriaukles galima panaudoti rankdarbiams ar tiesiog sutrynus tręšti augalus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...