Naujųjų rytą – jokių pernykščių likučių!

Mėgstame pajuokauti, kad susėdę prie Kūčių stalo užstalę paliekame tik kitąmet. Teisybės šiame teiginyje esama. Vis dėlto ilgų švenčių kritikams labiausiai kliūva ne kiek švenčiama, bet kaip. Kaip švęsti, kad būtų ir įdomu, ir kultūringa?

"Kauno dienos" skaitytojams serviravimo taisyklių nešykštėjusi restorano "Valick Valley" savininkė Vida Valickienė ("Kauno diena", gruodžio 3 d.) pasidalijo patarimais, kurie pagelbės šventę namuose organizuojantiems šeimininkams.

– Vis populiariau šventę pradėti nuo karšto patiekalo. Ar taip darydami labai nusižengiame etiketui?

– Taip, dažnai pradedame vaišes nuo karštų patiekalų, ir nieko čia keisto. Jei visi sušalę ir nori būtent karšto patiekalo, pirmiausia nuo jo ir pradėkite valgyti. Nors vis dėlto šventes siūlytume pradėti nuo šaltųjų užkandžių – pavyzdžiui, silkutės, o sušalusiesiems galima pasiūlyti imbierinės arbatos su medumi.

– Kokia eilės tvarka turėtų būti patiekiami svaigieji gėrimai?

– Pradedame dažniausiai nuo taurės putojančio vyno, šampano ar aperityvo, po to jau ragaujami vynai, kurie derinami su maistu. Desertui tiks taurelė grapos. Jei gersite vyną, atminkite, kad vyną iš tos pačios taurės galite gerti visą vakarą, bet tik tuo atveju, jei nekeičiate vyno rūšies. Net vieną raudonojo vyno rūšį keisdami kita raudonojo vyno rūšimi, turėtumėte pakeisti taures naujomis. Šampanas geriamas tik vieną kartą iš tos taurės – ji nepildoma. Putojančio vyno pilama tik dar kartą, ir taurė keičiama.

– Vietoj didesnio vieno deserto kiekio (tarkime, torto) norima pasiūlyti pyragėlių asorti. Ar būtina pasirūpinti, kad kiekvienos rūšies skanėstų būtų ne mažiau, nei yra pakviesta svečių, ar galima rinktis įvairovę?

– Jei ruošite desertus, nedarykite jų daugiau nei trijų rūšių, nes jie gali likti neparagauti. Kiekvienam svečiui skaičiuojame pusantro deserto, jei tai ne vaikų gimtadienis, krikštynos ar desertų šventė.

– Kaip tinkamai patiekti populiarius vaisius? Ar galima apelsinus, bananus, obuolius perpjauti į dvi ar daugiau dalių?

– Taip, vaisiai pjaustomi, ypač furšetiniams stalams, daromos vaisių kompozicijos ir jomis dekoruojami stalai. Banketams vaisius stengiamasi kuo mažiau pjaustyti.

– Sutikę Naujuosius bičiuliai lieka nakvoti. Kokie turėtų būti pirmieji Naujųjų metų vėlyvi pusryčiai? Ar dera tiekti tuos pačius valgius, kurių atsargomis pasirūpinta iš anksto?

– Jei planuojate sulaukti daug svečių – iš anksto paruoškite užkandėlių: putėsių, sluoksniuotų sumuštinukų. Jei svečiai Naujametę naktį liko nakvoti – nerekomenduojame pusryčiams tiekti patiekalų, kurie jau buvo ant šventinio stalo. Svečiai jausis tikrai maloniau ne likviduodami šventės likučius, o pajutę jūsų rūpestį ir dėmesį, kai gaus kad ir paprastos kopūstų sriubytės, paruoštos iš vakaro, ar specialiai pusryčiams ruoštų sumuštinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių