- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį savaitgalį kulinarinėje laidoje „Gardu Gardu“ Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas ruošis Kaziuko mugei.
Prieš šią šventę dažnai pritrūkstame idėjų, ką pasidaryti kartu su vaikais, kurie nori dalyvauti mugėje mokykloje ar darželyje. Taigi Ali kaip tik jums ir pasiūlys išsikepti tradicinius meduolius, kurie bus ne tik labai skanūs, bet ir smagiai praleisite laiką kartu su šeima, kol meduoliai bus pilnai paruošti.
Taip pat neliks pamiršti ir mėsos gerbėjai. Gian Luca paruoš nuostabų jautienos kepsnį tešloje.
Virtuvės šefai kviečia susitikti šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Jautienos kepsnys tešloje
Jums reikės:
• 800-900 g jautienos nugarinės arba išpjovos
• 400 g pievagrybių
• 200 g plonai pjaustyto vytinto kumpio
• 2 skiltelių česnako
• 200 ml balto vyno
• 250 g bemielės sluoksniuotos tešlos
• 1 kiaušinio
• Druskos
• Pipirų
• Persilade prieskonių
• Alyvuogių aliejaus
Gaminimas. Nugarinę nuvalyti, kad neliktų plėvelės ir kremzlių. Gerai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti iš visų pusių, kad jautiena viduje liktų sultinga. Stambiai supjaustyti pievagrybius ir apkepinti keptuvėje kartu su česnaku. Supilti vyną, pagardinti druska, pipirais, persilade prieskoniais ir patroškinti, kol nugaruos skystis. Grybus su česnaku (be skysčio) sudėti į trintuvą ir susmulkinti.
Ant sluoksniuotos tešlos lakšto dėti vytinto kumpio riekeles, paliekant tešlos šonus tuščius. Ant kumpio paskleisti grybus. Ant viršaus dėti jautienos nugarinę ir pilnai uždengti tešla. Taip pat mėsa turi pilnai pasidengti vytintu kumpiu su grybais. Kad tešla neatliptų, kraštus aptepti kiaušinio plakiniu ir užlipdyti. Tešlos perteklių nupjauti. Viršų galima dekoruoti tešlos juostelėmis ir viršų taip pat aptepti kiaušinio plakiniu.
Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35-45 min. (priklausomai nuo mėsos dydžio). Jei kepate su termometru, kepti, kol mėsos temperatūra pasiekia 58°C.
Tradiciniai meduoliai
Tešlai reikės:
4 anyžiaus žvaigždelių
2 lazdelių cinamono
6-8 gvazdikėlių
70 g medaus
5 šaukštų cukraus
50 g sviesto
2 kiaušinių
320 g miltų
12 g sodos
20 g acto
Glazūrai reikės:
Cukraus pudros
Citrinos sulčių
Gaminimas. Kad meduoliai būtų ypatingo skonio, rekomenduojama prieskonių mišinį susimalti patiems. Malimui geriausia naudoti kavamalę. Joje sumalti anyžių, cinamoną ir gvazdikėlius. Gautus prieskonius būtina persijoti, kad liktų kuo smulkesnė frakcija. Medų šiek tiek pašildyti su cukrumi ir sviestu. Masę atvėsinti, kad būtų kambario temperatūros. Į ją įmušti du kiaušinius ir gerai išmaišyti su šluotele. Actą sumaišyti su soda ir įmaišyti į tešlą.
Miltus sumaišyti su žiupsneliu prieskonių, supilti į skystą masę ir gerai išminkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Kočioti maždaug 4-5 mm storio iš išspausti norimomis formelėmis. Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12 min. Norimą kiekį cukraus pudros maišyti su citrinos sultimis, kol gausis tiršta masė, tinkama glazūravimui. Ją supilti į konditerinį maišelį, nukirpti viršūnėle ir dekoruoti atvėsusius meduolius.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...