Kaip teisingai džiovinti vaisius, daržoves bei grybus?

  • Teksto dydis:

Džiovinimo metu iš maisto produktų pašalinama apie 70-80 proc. vandens. O juk būtent vanduo ir deguonis yra būtinos sąlygos mikroorganizmams vystytis. Štai kodėl džiovinimas nuo senų senovės laikomas vienu geriausiu maisto konservavimo būdų. Kokybiška vaisių ir daržovių džiovyklė leidžia džiovinti įvairių tipų maisto produktus: vaisius, daržoves, žoleles, grybus ir net mėsą. Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė bei kaip išsirinkti tokį įrenginį? Pataria Varlė.lt smulkios buitinės technikos specialistė Ina Gadeikienė.

Kaip veikia vaisių ir grybų džiovyklė?

Vaisių ir grybų džiovyklės nėra sudėtingi įrenginiai. Pagrindinis šio prietaiso elementas – pagrinde esanti bazė, kurioje įmontuotas kaitinimo elementas, ventiliatorius bei elektronika, kuri valdo įrenginio veikimą. Pagrindinis maisto džiovyklės konstrukcijos elementas yra plokšti padėklai, ant kurių dedami maisto produktai. Įjungus įrenginį kaitinimo elementas įkaista iki aukštos temperatūros, o ventiliatorius pradeda stumti šiltą orą į viršų. Šiltas oras skverbiasi per padėklus ir džiovina ant jų sudėtus maisto produktus. Vaisių ir grybų džiovyklėje galima džiovinti įvairius maisto produktus, tačiau populiariausi, žinoma, yra vaisiai, daržovės ir grybai. Nemažai žmonių taip pat šiuose įrenginiuose džiovina žoleles ir mėsą.

Svarbiausi parametrai renkantis vaisių ir daržovių džiovyklę

Galingumas

Svarbu, kad džiovyklė nebūtų per mažos galios (t.y., kad galia nebūtų mažesnė nei 200W). Pe mažas maisto džiovyklės galingumas gali turėti neigiamą įtaką džiovinimo laikui bei efektyvumui. Pažymima, kad maisto produktai turėtų būti džiovinami ne maksimalioje temperatūroje, kurią leidžia pasiekti konkretus džiovyklės modelis, bet optimalioje savo tipui.

Galingumo reguliavimas

Kuo didesnis džiovinimo galios reguliavimas, tuo universalesnė vaisių ir grybų džiovyklė. Vertėtų nepamiršti, kad kietiems vaisiams išdžiovinti reikia visai kitos temperatūros nei švelniems žolelių lapams.

Talpa/padėklų skaičius

Deja, labai retai gamintojai nurodo vaisių ir daržovių džiovyklių talpą, tačiau labiausiai paplitęs yra 10 l standartas. Renkantis maisto džiovyklę, rekomenduojama atkreipti dėmesį į padėklų skaičių ir skersmenį. Optimalus variantas – modelis, kuris turi 5 apie 25 cm skersmens padėklus. Vertėtų paminėti, kad kai kuriose maisto džiovyklėse padėklų aukštį galima reguliuoti.

Oro srauto reguliavimas

Oro srauto reguliavimas – funkcija, kuri leidžia pasirinkti karšto oro srauto greitį. Pavyzdžiui, daržovėms galima nustatyti stipresnį pūtimą, kuris paspartintų džiovinimo procesą, o žolelėms – silpnesnį, leisiantį geriau išsaugoti jų aromatą.

Energijos sąnaudos

Priklausomai nuo maisto džiovyklės modelio, energijos sąnaudos gali būti nuo 200W iki 400W. Jeigu vaisių ir grybų džiovyklę planuojate naudoti tik sezono metu, t.y. vos kelis kartus per metus, šis parametras neturėtų būti didelės svarbos. Jeigu įrenginiu ketinate naudotis reguliariai, būtinai pasidomėkite didesniu energijos efektyvumu pasižyminčiais modeliais.

Į kokias dar funkcijas ir savybes atkreipti dėmesį renkantis vaisių džiovyklę?

Apsauga nuo perkaitimo

Apsauga nuo perkaitimo reiškia, kad įrenginys yra aprūpintas specialiu temperatūros jutikliu, kuris nutrauks maitinimą, jei atsiras maisto džiovyklės perkaitimo grėsmė.    

Automatinis išsijungimas

Automatinis išsijungimas – populiari laikmačio funkcija, kuri leidžia nustatyti laiką, po kurio vaisių ir daržovių džiovyklė automatiškai išsijungs.    

Termostatas

Termostatas užtikrina nustatytos temperatūros stabilumą. Dažnai termostatas turi galimybę pats įjungti ir išjungti kaitinimo elementą.    

Tolygus džiovinimas

Iš tikrųjų tolygus džiovinimas – tai rinkinys skirtingų funkcijų. Tolygų džiovinimą užtikrina aukštos klasės ventiliatorius, termostatas bei tinkama padėklų konstrukcija. Visi šie aspektai lemia, kad vienodos temperatūros oro srautas vienodai pasiekia kiekvieną maisto džiovyklės kampelį.

Medžiagų kokybė

Džiovinimo efektyvumui labai svarbus yra indų sandarumas su padėklais. Įvairūs tarpeliai lemia šilumos praradimą bei netolygų džiovinimą. Rekomenduojama, kad padėklai būtų skaidrūs, nes tai palengvins džiovinimo proceso kontrolę. Atkreipkite dėmesį į tai ar galima plauti padėklus indaplovėje.

Kaip paruošti maisto produktus džiovinimui?

Prieš sudedant maisto produktus į džiovyklę, reikėtų nepamiršti tinkamai juos paruošti ir parinkti atitinkamus parametrus.

Vaisiai

Dažniausiai džiovyklėje džiovinamos slyvos, obuoliai, kriaušės, apelsinai, tačiau taip pat galima džiovinti ir abrikosus, vynuoges, spanguoles ir kitus vaisius bei uogas. Pirmiausia vaisius reikia kruopščiai nuplauti ir pašalinti kauliukus bei sėklas. Vėliau – supjaustyti skiltelėmis. Vaisių džiovinimą reikėtų pradėti nuo maždaug 70 laipsnių ir vėliau temperatūrą siūloma sumažinti iki 50 laipsnių. Jeigu po džiovinimo vaisiai sulipę, reiškia, dar reikėtų tęsti džiovinimo procesą, o jei lūžta, greičiausiai džiovinome per ilgai.  

Daržovės

Džiovinti galima įvairiausias daržoves: burokėlius, morkas ar salierus. Nuplautas daržoves reikėtų supjaustyti panašaus storio griežinėliais. Ankštinių daržovių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnės – maždaug 40 laipsnių temperatūros. Šaknines daržoves galima pradėti džiovinti maždaug 60 laipsnių temperatūroje.

Grybai

Prieš džiovinimą grybus reikia kruopščiai nuvalyti. Tai padaryti reikėtų be vandens, nes jis įsigers į grybus bei apsunkins džiovinimo procesą. Nerekomenduojama džiovinti labai mažų grybų, nes džiovinimo metu jie dar susitrauks. Grybai paprastai džiovinami apie 6 val. pradedant nuo 50 laipsnių temperatūros.

Žolelės

Žolelės džiovinamos vos jas surinkus. Lapeliai dedami plonu sluoksniu ant vaisių džiovyklės padėklų. Žolelių džiovinimą rekomenduojama pradėti nuo žemesnių temperatūrų, pavyzdžiui, 40 laipsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių