Japonas nesistebi lietuviškais sušiais

Sušiai Lietuvoje kitokie nei Japonijoje. Tačiau restoraną su žmona lietuve atidaręs japonas Masahito Sasaki kitokių sušių nei savo gimtinėje matė ir JAV, ir kitose šalyse.

"Mes turime labai daug įvairios, šviežios žuvies. Lietuvoje dažniausiai matau šviežią lašišą, tuną. Tačiau suprantu, kad jums gauti įvairios šviežios žuvies yra sunku. Be to, jų kaina labai išaugtų", – 60 metų japonas lietuvių nekaltina.

Tačiau japonų maisto restorano "Kamakura" įkūrėjas, paprašytas paminėti skirtumus, pastebėjo, kad jo gimtinėje sušiai dažniau valgomi be jūros dumblių lapų.

"Sušius su jūros dumbliais dažniau valgo vaikai. Be to, tokie sušiai dažniausiai pas mus didesni ir ilgesni, – pripažino japonas, kuris Lietuvoje mielai valgo bulvinius patiekalus, ypač, didžkukulius, taip pat silkę.

Dar vienas skirtumas: Lietuvoje dumblių lapai neretai įvyniojami ir į vidų, aplipdomi ryžiais bei kitais ingredientais – to Japonijoje nebūna.

"Be to, dumblių lapai pas jus dažniausiai atvežami iš Kinijos, o švieži jūros dumbliai skleidžia ypatingą kvapą", – pastebėjo M.Sasaki.

Daugybę kartų Tekančios saulės šalyje besilankiusi japono žmona, neurologė bei manualinės praktikos specialistė Liuda pastebėjo, kad Japonijoje maiste itin svarbūs ryžiai: "Jų ryžiai nuostabūs ir puikiai pagaminti! Ir dažnai – tarsi pagrindinis akcentas, kurį pagardina subtiliu skoniu. O mes pirmiausiai žvelgiame į mėsą, žuvį, o tik po to matome ryžius".


Japono M. Sasaki japoniško kario su mėsa bei daržovėmis receptas (3-4 žmonėms)

Pradžioje gaminamas padažas, kuriam reikia:

Sviesto – 50 gramų

Miltų – 40 g

Kario miltelių 10 g

Pieno – 500 ml

Sviestą ištirpiname keptuvėje, supilame kario miltelius, sumažinę liepsną kaitiname 4-5 minutes. Maišome, kad jie nesudegtų.

Kitame inde pakaitiname pieną iki užvirimo ir pamažu pilame į sviesto bei kario mišinį. Sumaišome.

Po to gaminame mėsos ir daržovių troškinį, kuriam reikia:

Svogūnų – 20 g

Raudonosios paprikos – 100 g

Morkų – 200 g

Imbiero – 10 g

Česnako – 10 g

Pomidorų padažo (pomidorų) – 100 gramų

Vištienos (kiaulienos, kalakutienos – pagal skonį) – 400-500 g.

Svogūnus ir raudonąją papriką supjaustome ir kartu kepame 20 minučių.

Imbierą ir česnaką supjaustome ir kartu kepame su mėsa 5-10 min.

Viską sumaišome, sudedame pomidorus, supjaustytas morkas, pilame apie 500 ml vandens į puodą ir viską kaitiname.

Po to lėtai supilame jau paruoštą kario padažą ir verdame 30-60 min.

Įdedame druskos, pipirų pagal skonį ir vandenyje ištirpinto krakmolo – parengtas karis įgauna stangrumo. Patiekalą pateikiame su ryžiais arba keptomis bulvėmis.

Apie japono ir lietuvės meilės istoriją skaitykite šio šeštadienio, gruodžio 17 d., dienraščio "Kauno diena" naujame savaitgalio priede "Ant sofos".


Šiame straipsnyje: sušiaimaistasJaponijaKamakura

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių